Sistem Patriot uporablja več evropskih držav, med njimi tudi Poljska, ki je sistem preizkusila na vajah februarja letos. Foto: Reuters
Sistem Patriot uporablja več evropskih držav, med njimi tudi Poljska, ki je sistem preizkusila na vajah februarja letos. Foto: Reuters

Nemčija je Ukrajini predala obljubljeni sistem zračne obrambe Patriot, namenjen odvračanju ruskih napadov, izhaja iz podatkov na spletni strani nemške vlade, kjer popisujejo dobavljeno vojaško pomoč Kijevu. Predtem je skupina ukrajinskih vojakov končala urjenje za uporabo sistema, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Premični sistem zračne obrambe, ki velja za enega najnaprednejših na svetu, se lahko uporablja proti letalom, balističnim ter manevrirnim raketam. Poleg Nemčije so ga Ukrajini obljubile tudi ZDA.

Pred dobavo je skupina ukrajinskih vojakov v eni od članic zveze Nato opravila še zadnje urjenje za uporabo sistema, ki so ga vodili tako predstavniki Nemčije kot ZDA, navedbe virov v nemški vojski povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Nemčija je Ukrajini v okviru dobav orožja med drugim namenila tudi 34 tankov gepard, skupaj s 60.000 enotami streliva, kar pa naj bi bilo premalo. Berlin se je zato obrnil na Švico s prošnjo, da dovoli izvoz pri njej kupljenega streliva, kar pa v Bernu zavračajo. Švica je zaradi zakonodaje, ki prepoveduje vnovičen izvoz orožja prejemniku v mednarodnem konfliktu, podobne prošnje zavrnila tudi Danski in Španiji.

V torek je bil na obisku pri nemškem kanclerju Olafu Scholzu švicarski predsednik Alain Berset, ki je kljub kritikam vztrajal pri zavračanju dovoljenja za izvoz. "Ne morete nas prositi, da kršimo lastne zakone," je dejal. Dodal je, da v Švici sicer poteka razprava o tem vprašanju in namignil, da bi lahko zakonodajo tudi spremenili.

Nova ameriška vojaška pomoč

Bela hiša je napovedala nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 325 milijonov dolarjev, in kot je pojasnila tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre, bo sveženj vključeval strelivo za raketne sisteme himars in protioklepne sisteme, ki jih Kijevu zagotavljajo ZDA, ter topniške granate. Po njenih besedah sodi ta sveženj vojaške pomoči v okvir "stalnih prizadevanj ZDA, da bi Ukrajini pomagali pri obrambi pred okrutno rusko invazijo".

ZDA vodijo prizadevanja Nata in drugih zavezniških držav pri zagotavljanju orožja in druge pomoči Ukrajini pri njeni obrambi pred rusko invazijo, ki jo je Moskva začela februarja lani.
Ukrajina naj bi se pripravljala na protiofenzivo, s katero želi pregnati ruske sile z zasedenih ozemelj na vzhodu in jugu države.

Ruski napadi na Odeso

Rusija je zgodaj davi z brezpilotnimi letalniki napadla Odeso na jugu Ukrajine, je sporočila tamkajšnja oblast, ki o žrtvah ne poroča. Zračna obramba naj bi uničila večino izmed brezpilotnikov, nekaj pa jih je zadelo civilno infrastrukturo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad na območje Odese so ruske sile izvedle z brezpilotniki šahed-136, je sporočil vodja vojaške uprave Jurij Kruk. Pri napadu je izbruhnil požar, ki ga trenutno gasijo.

Brezpilotnike šahed-136 izdelujejo v Iranu, nosijo pa lahko od 35 do 50 kilogramov eksploziva. Ruske sile jih v spopadih v Ukrajini pogosto uporabljajo, medtem ko je ruska proizvodnja brezpilotnikov tarča mednarodnih sankcij, veliko jih je bilo od začetka vojne tudi sestreljenih.

Posledice napada v Hersonu. Foto: Reuters
Posledice napada v Hersonu. Foto: Reuters

Glede na poročilo ukrajinskega poveljstva je Rusija v zadnjem dnevu nad Ukrajino izvedla štiri raketne in 60 letalskih napadov, pri čemer naj bi bilo poškodovanih več civilistov.

Odesa, ki je bila pred začetkom ruske invazije februarja lani priljubljena počitniška destinacija za številne Ukrajince in Ruse, je bila že večkrat tarča bombardiranja. Unesco je januarja zgodovinsko središče Odese uvrstil na seznam ogrožene svetovne dediščine.

V napadu na Herson umrl en človek

V ruskem topniškem napadu na tržnico v mestu Herson na jugu Ukrajine je v torek umrl en človek, devet je bilo ranjenih, so sporočili regionalni uradniki.

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil je sporočil, da ruske sile medtem krepijo tudi uporabo težkega topništva v napadih na opustošeno mesto Bahmut, ki napadajo tudi z letali.

Rusija: Ukrajina in ZN "povzročata težave" pri pregledih ladij

Rusija in Ukrajina sta pred mesecem dni podaljšali sporazum o izvozu ukrajinskega žita, dosežen ob posredovanju Turčije in EU-ja. V skladu z dogovorom ladje nadzorniki Rusije, Ukrajine, Turčije in ZN-a pregledajo v t. i. skupnem centru za nadzor in koordinacijo v Carigradu.

Rusija je zdaj Ukrajino in ZN obtožila, da povzročata težave pri pregledih in registracijah ladij, poroča ruska tiskovna agencija Ria.

Ukrajina je ta teden opozorila, da obstaja tveganje za propad dogovora. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov bo prihodnji teden v New Yorku glede sporazuma govoril z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniem Guterresom.

Rusija naj bi imela v Severnem morju floto vohunskih ladij

Sorodna novica Zelenski obiskal bojišče v Avdijivki, Putin prvič po začetku vojne v regiji Herson in Lugansk

Skupna preiskava nacionalnih radiotelevizij na Danskem, Norveškem, Švedskem in Finskem medtem ugotavlja, da ima Rusija v Severnem morju floto vohunskih plovil, ki se izdajajo za ribiške in raziskovalne ladje. Vohunske ladje naj bi s posebno opremo proučevale predvsem vetrne elektrarne in komunikacijske kable omenjenih držav, povzema BBC.

Rusija naj bi se s tem pripravljala na morebitno sabotažo ciljev. Danski protiobveščevalni častnik je v oddaji zatrdil, da se sabotaža pripravlja za primer popolnega konflikta z Zahodom, vodja norveških vojaških obveščevalcev pa je zatrdil, da je program zelo pomemben za Rusijo in da ga nadzirajo neposredno iz Moskve.