Zelenski se je na bojišču srečal z vojaki. Foto: Reuters
Zelenski se je na bojišču srečal z vojaki. Foto: Reuters

Zavzetje Avdijivke je bil eden od glavnih ciljev ruske zimske ofenzive, a so ruske sile dosegle le majhen napredek pri napredovanju in mesto v Donecku je še vedno prizorišče spopadov za nadzor.

"V čast mi je biti danes tukaj, da se vam zahvalim za vaše služenje, za obrambo naše zemlje, Ukrajine, naših družin," je dejal. "Želim vam samo zmago – to je tisto, kar želim vsakemu Ukrajincu, to je tisto, kar je zelo pomembno za vse nas," je še dodal ukrajinski predsednik.

Zelenski je obiskal tudi tamkajšnjo bolnišnico, kjer se je srečal z ranjenimi vojaki in jim podelil priznanja.

Zelenskega je v Avdijivki spremljal vodja njegovega urada Andrij Jermak, ki je dejal, da ukrajinske sile preprečujejo Rusiji, da bi obkolila mesto. Po njegovih besedah potekajo hudi boji tudi drugje po pokrajini, pri čemer je ključna "uspešna obramba".

"Naša vojska je že preprečila sovražnikove načrte za preboj obrambe in napredovanje na vzhodu," je Jermak sporočil prek Telegrama.

Putin na obisku v Hersonu. Foto: Reuters
Putin na obisku v Hersonu. Foto: Reuters

Putin v Hersonu in Lugansku

Kremelj je sporočil, da je Putin v ponedeljek obiskal pokrajini Herson in Lugansk, ki sta delno pod nadzorom ruskih sil. V Hersonu se je udeležil sestanka vojaškega poveljstva, kjer je prisluhnil poročilom poveljnikov o razmerah v Hersonu in Zaporožju, ki ju je Moskva razglasila za del Rusije.

Ruska vojska se je lani novembra umaknila iz mesta Herson, v pričakovanju ukrajinske protiofenzive pa utrjuje svoje položaje na nasprotnem bregu reke Dneper.

Ruski predsednik je nato obiskal še poveljstvo nacionalne garde v vzhodni ukrajinski pokrajini Lugansk, ki si jo je Moskva prav tako enostransko priključila lani. Ruska tiskovna agencija Ria je objavila tudi posnetek Putinovega prihoda s helikopterjem v Lugansk.

"Zame je pomembno, da slišim vaše mnenje o razmerah, da vam prisluhnem in izmenjam informacije," je v videoposnetku, ki ga je objavil Kremelj, dejal dolgoletni ruski voditelj. Vojakom je tudi zaželel veselo veliko noč, ki so jo pravoslavni kristjani praznovali preteklo nedeljo, in jim podaril ikono.

To je bil prvi obisk ruskega predsednika v omenjenih pokrajinah, ki si ju je Rusija septembra lani po mednarodno nepriznanih referendumih skupaj z Zaporožjem in Doneckom enostransko priključila. Predtem je bil Putin že na obiskih na Krimu in v Mariupolju.

Putin obiskal regiji Herson in Lugansk

Ukrajina: Razmere v Bahmutu so pod nadzorom

V mestu Bahmut na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo intenzivni spopadi, ruska vojska pa še naprej izvaja zračne napade in obstreljuje mesto s topništvom, je sporočil poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski. "Razmere so trenutno pod nadzorom, ukrajinske sile pa so sovražniku zadale velike izgube," je dejal in dodal, da so ruske napade uspešno odbili tudi drugje, in sicer v okolici mesta Kupjansk v pokrajini Harkov in okolici mesta Liman na meji med pokrajinama Lugansk in Doneck.

Do njegovih izjav prihaja le dan po tem, ko je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da ruska vojska in enote ruske najemniške vojaške skupine Wagner izvajajo skupne vojaške akcije v bitki za nadzor nad Bahmutom. Kot je pojasnil vodja najemniške skupine Jevgenij Prigožin, naj bi vojaki ščitili boke zasebne vojske v boju proti ukrajinskim silam.

Rusko obstreljevanje Bahmuta. Fotografija je bila posneta 15. aprila. Foto: Reuters
Rusko obstreljevanje Bahmuta. Fotografija je bila posneta 15. aprila. Foto: Reuters

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju strokovnjakov nima velike strateške vrednosti.

Sirski je nedavno obtožil Rusijo, da na območju Bahmuta uporablja taktiko požgane zemlje, podobno kot v Siriji. Ruske oblasti pa so v četrtek sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v Bahmutu ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta. Prav tako trdijo, da so zavzele približno 80 odstotkov mesta.

Kijev že dalj časa opozarja, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo. To naj bi Kijev sprožil že v prihodnjih dneh.

Zasedanje zunanjih ministrov skupine G7 v mestu Karuizava. Foto: Reuters
Zasedanje zunanjih ministrov skupine G7 v mestu Karuizava. Foto: Reuters

Zunanji ministri G7 za zaostritev sankcij proti Rusiji

Zunanji ministri sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) so po koncu tridnevnega srečanja na Japonskem objavili skupno izjavo, v kateri so med drugim pozvali k zaostritvi sankcij proti Rusiji in Kitajsko zaradi vse večjih napetosti v regiji pozvali k odgovornemu ravnanju. Sklenili so, da bodo okrepili, uskladili in v celoti izvajali sankcije proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Tretje strani v vojni so ob tem pozvali, naj prenehajo pomagati Rusiji, in jim zagrozili s povračilnimi ukrepi.

Skupina G7 bo zagotovila "trajno varnostno, gospodarsko in institucionalno podporo, da bi Ukrajini pomagala pri obrambi ter ji zagotovila svobodno in demokratično prihodnost", so zapisali v izjavi, ki so jo sprejeli po srečanju v japonskem mestu Karuizava.

Peking kritiziral skupino G7

Peking je države skupine G7 obtožil, da so na zasedanju zunanjih ministrov skupine na Japonskem blatile Kitajsko in se vmešale v njene notranje zadeve. "Med vrsticami zadevne izjave je čutiti aroganco, predsodke in zlovešč namen nasprotovati Kitajski in jo zatirati," je ocenil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin in pri tem posebej okrcal Japonsko, državo gostiteljico srečanja in trenutno predsedujočo skupini.

Ministri so Moskvo znova pozvali k takojšnjemu in brezpogojnemu umiku iz Ukrajine ter obsodili njeno jedrsko retoriko in napoved ruskega predsednika Putina o namestitvi taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. Kot so dejali, bi imela ruska uporaba jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja resne posledice.

Kitajsko so zaradi regionalnih vojaških groženj, ki jih ta predstavlja v Južnokitajskem morju in odnosu do Tajvana, pozvali k odgovornemu ravnanju, obenem pa so izrazili zaskrbljenost zaradi kršitev človekovih pravic v kitajskih regijah Sinkiang in Tibet. Kljub številnim kritikam na račun Pekinga so ministri G7 izrazili tudi željo po sodelovanju s Kitajsko na področju podnebne krize, biotske raznovrstnosti in svetovne zdravstvene varnosti.

Kitajski predsednik Ši Džinping je brazilskega kolego Lulo gostil konec tedna. Foto: Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping je brazilskega kolego Lulo gostil konec tedna. Foto: Reuters

ZDA s kritikami nad Lulo

Washington pa je medtem ostro kritiziral brazilskega predsednika Lulo, ker je med obiskom Kitajske konec tedna dejal, da ZDA "spodbujajo" vojno v Ukrajini, ameriške predstavnike pa ob tem tudi pozval, da se morajo začeti pogovarjati o miru v Ukrajini. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je na obisku v Braziliji nato srečal z Lulo in se mu zahvalil za njegova prizadevanja.

Predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby pa je zdaj Lulo obtožil, da "ponavlja rusko in kitajsko propagando". Po Kirbyjevih besedah so besede Lule "preprosto zgrešene", saj namigujejo na to, da "ZDA in Evropa nekako niso zainteresirane za mir ali da si delijo odgovornost za vojno".

Brazilski zunanji minister Mauro Vieira se je odzval, da ne ve, kako je Kirby prišel do teh sklepov, vendar se z njim nikakor ne strinja.

Brazilija se ni pridružila zahodnim državam pri uvedbi sankcij proti Rusiji in je zavrnila tudi prošnje za dobavo streliva Ukrajini. Medtem ko Brazilija poziva k mirovnim pogovorom, Ukrajina in njene zaveznice pravijo, da bi takojšnja prekinitev ognja Rusiji omogočila, da obdrži ozemlje, ki ga je nezakonito pridobila s spopadi.