Ni znano, koliko letal F-16 bo Norveška dobavila Ukrajini. Foto: Reuters
Ni znano, koliko letal F-16 bo Norveška dobavila Ukrajini. Foto: Reuters

Dodal je, da bodo še sporočili podrobnosti o pošiljki, številu letal in dobavi.

"Ukrajini nameravamo podariti norveška bojna letala F-16, v doglednem času pa bomo posredovali nadaljnje podrobnosti o donaciji, številu in časovnem okviru dobave," je dejal Store, s čimer je potrdil predhodno poročanje več norveških medijev.

Po njegovih besedah Ukrajina nujno potrebuje več vojaške opreme, raket in protiletalskih izstrelkov, zato ji Norveška zagotavlja vse, kar lahko ponudi. Poleg omenjenih raket in letal bo Oslo Kijevu poslalo tudi opremo za razminiranje.

Kot je še dejal Store, Ukrajina potrebuje pomoč tudi pri oskrbi z električno in toplotno energijo, za kar je Norveška prek Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) namenila 130 milijonov evrov. Pojasnil je, da bo Ukrajina ta sredstva porabila za popravilo in vzdrževanje kritične infrastrukture ter nakup zasilnih zalog plina.

Norveška naj bi dobavila do deset letal

Od 57 letal F-16, ki jih ima Norveška uradno na voljo za prodajo, jih je 32 že prodala Romuniji, 12 pa ameriškemu podjetju Draken International, vendar jih še ni dobavila. Po poročanju norveške tiskovne agencije NTB bo skandinavska država Ukrajini dobavila od pet do deset omenjenih letal.

Predtem sta konec tedna lovce F-16 Ukrajini obljubili Nizozemska in Danska, potem ko so ZDA nekaj dni pred tem kot proizvajalke odobrile prenos. V Kijevu so sicer zanje prosili že dalj časa. Nizozemska jih bo Ukrajini po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega dobavila 42, česar Haag ni potrdil, Danska pa 19.

Kijev. Foto: Reuters
Kijev. Foto: Reuters

Zelenski: Dan neodvisnosti Ukrajine je praznik svobodnih ljudi

Do nepričakovanega obiska norveškega premierja v Kijevu je prišlo na dan, ko v Ukrajini obeležujejo dan neodvisnosti, ki ga je Zelenski označil za praznik svobodnih ljudi. Po njegovih besedah je svoboda vrednota vseh Ukrajincev, in pohvalil boj svojega naroda proti ruski agresiji.

"Danes praznujemo 32. obletnico neodvisnosti – neodvisnosti Ukrajine. Praznik svobodnih ljudi. Dan svobodnih, močnih in dostojanstvenih. Dan enakopravnih," je Zelenski zapisal v izjavi na družbenih omrežjih in dodal, da je svoboda vrednota vsakega Ukrajinca, in pohvalil njihov boj proti ruski agresiji.

Vodja ukrajinskih obveščevalnih služb Kirilo Budanov je na Telegramu zapisal, da se ukrajinski boj za neodvisnost proti "imperialni agresorki" Rusiji nadaljuje še danes. Da je praznik med vojno dobil "nov pomen", je poudaril tudi vodja ukrajinske varnostne službe SBU Vasil Maljuk. "Postal je ne le poosebljenje naše pravice do življenja in svobode, ampak tudi simbol junaštva in poguma," je dejal.

Ob prazniku je po vsej Ukrajini načrtovanih več prireditev, že drugo leto zapored pa zaradi vojne v glavnem mestu ne bo tradicionalne vojaške parade. Namesto tega so vzdolž glavne ulice v središču Kijeva postavili na ogled uničene ruske tanke in drugo vojaško opremo.

Na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sta Zelenskemu in Ukrajincem ob njihovem prazniku med drugim čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Von der Leyen je Ukrajince pohvalila za "pogum, moč in trajno upanje v prihodnost miru in blaginje v združeni Evropi". Dodala je, da so navdih za vse Evropejce. Michel pa je dejal, da Unija Ukrajini stoji ob strani in da bo pri tem vztrajala, dokler bo to potrebno. Poudaril je, da je Ukrajina del evropske družine in da je njena prihodnost znotraj EU-ja.

Čestitke Zelenskemu je ob prazniku podala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Naši državi stojita skupaj v solidarnosti in trajnem prijateljstvu," je zapisala na omrežju X.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa je ob ukrajinskem dnevu neodvisnosti izpostavilo solidarnost in podporo, ki jo je Ukrajina izkazala s Slovenijo v času nedavnih uničujočih poplav. Kijev je kljub trajajoči vojni namreč Sloveniji v pomoč poslal pet bagrov in 14 ostalih vozil z ekipami, ki so pomagali pri sanaciji posledic ujme.

Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Rusko obstreljevanje Dnipra

V ruskem raketnem obstreljevanju mesta Dnipro v osrednji Ukrajini je bilo po navedbah ukrajinskih lokalnih oblasti ponoči ranjenih najmanj sedem ljudi, poškodovana so tudi stanovanjska poslopja. Na družbenem omrežju Telegram je guverner oblasti Dnipropetrovsk Sergij Lisak zapisal, da je ponoči v Dnipru odjeknila silovita eksplozija in da je šest od sedmih ranjenih v bolnišnici.

Sporočil je še, da sta bili poškodovani dve stanovanjski poslopji, pa tudi poslovne stavbe, avtobusi in avtomobili, eno rusko raketo pa je sestrelila zračna obramba. Na fotografijah, ki jih je objavil guverner, je videti razbitine na tleh in avtomobilu.

Rusko obrambno ministrstvo pa je na Telegramu danes sporočilo, da je ruska protiletalska obramba ponoči sestrelila tri ukrajinske letalnike v oblasti Brjansk, ki meji na Ukrajino, in Kaluga. O žrtvah ali škodi ministrstvo ni poročalo.