Rusija si je polotok Krim priključila leta 2014. Foto: Reuters
Rusija si je polotok Krim priključila leta 2014. Foto: Reuters

Na seznamu nacionaliziranega premoženja več vplivnih ukrajinskih oligarhov in politikov na Krimskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je približno 500 objektov. Gre za športne in turistične objekte, hotele, banke, zemljišča, kinodvorane, tovarne.

Krimske oblasti trdijo, da so podržavile premoženje tujih državljanov in držav, ki izvajajo sovražna dejanja proti Rusiji. Med njimi so nekateri najbogatejši Ukrajinci – Rinat Ahmetov, Igor Kolomojski, Sergej Taruta in nekdanji premier Arsenij Jacenjuk.

"Ko se je začela vojaška operacija, je postalo jasno, da se dobiček, ki so ga te družbe ustvarile na Krimu, tako ali drugače prenaša v Ukrajino. Tako se posredno ali neposredno uporablja proti nam. In to je nesprejemljivo," je dejal predsednik krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov.

O morebitni zaplembi premoženja Rusov, ki so zaradi vojne v Ukrajini pobegnili iz države in kritizirajo ravnanje ruskih oblasti, razmišljajo tudi v dumi.

"Tukaj imajo nepremičnine, račune, podjetja, ob tem pa kritizirajo državo in si ob njo brišejo čevlje. Na to se moramo odzvati," je pred dnevi dejal predsednik spodnjega doma parlamenta Vjačeslav Volodin.

Rusijo je po invaziji na Ukrajino zapustilo več sto tisoč ljudi.