Američani so Ukrajini med drugim dobavili tudi tanke abrams. Foto: EPA
Američani so Ukrajini med drugim dobavili tudi tanke abrams. Foto: EPA

V zameno za pomoč Ukrajini republikanci od Bele hiše zahtevajo korenitejše spremembe v ameriški migracijski in azilni politiki. Skupni sveženj pomoči za Ukrajino, kot tudi za Izrael in Tajvan, znaša 110 milijard dolarjev, od tega je Kijevu namenjenih 61 milijard.

Senatorji so glasovali z 51 proti in 49 za predlog zakona, pri čemer je bilo za potrditev nadaljnje razprave potrebnih 60 glasov.

Proti podpori so glasovali vsi republikanski senatorji skupaj z neodvisnim senatorjem Berniejem Sandersom, ki je izrazil zadržke, da zakonodaja vključuje milijarde vojaške pomoči za Izrael.

Biden je pred glasovanjem pozval kongres, naj zagotovi dodatna sredstva za Ukrajino, saj da bo z zavrnitvijo pomagal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu do zmage. "Če Putin zavzame Ukrajino, se ne bo ustavil pri tem," je opozoril in omenil možnost ruskega napada na zaveznice v Natu, kar bi lahko v vojno potegnilo tudi ameriške sile.

Sorodna novica Dovolj je oboroževanja, dovolj odprte pipice – del sveta kaže znake naveličanosti nad vojno

"Ekstremni republikanci se igrajo z našo nacionalno varnostjo, financiranje Ukrajine pa imajo za talca skrajno pristranske mejne politike," je še dejal Biden.

"Še naprej vztrajamo, da bi ZDA storile zgodovinsko napako, če bi v tem trenutku zapustile Ukrajino, in verjamemo, da bo ta argument na koncu prevladal," je dejal predsednikov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan in v pogovoru za Reuters ponovil stališče, da Washington ne bo pritiskal na Kijev za pogajanja z Rusijo. "To je odvisno od njih samih," je dodal.

Nekateri demokratski senatorji so po glasovanju izrazili razočaranje nad republikanskimi kolegi. "Ukrajinci se na fronti borijo za demokracijo," je novinarjem dejala demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. "Gre za svobodo," je poudarila.

Konservativni kongresniki proti pomoči

Čeprav se omenja, da bodo sledila dodatna pogajanja, pa je po zadnji blokadi vse manj verjetnosti, da bo dodatna pomoč potrjena letos, saj se senatorji v kratkem odpravljajo na praznični dopust.

Bodo pa potrebni dodatni ukrepi na južni meji z Mehiko, da bi administracija predsednika Bidna dosegla potrditev dodatne porabe za Ukrajino, saj brez tega predlog ne bo šel skozi predstavniški dom z republikansko večino, kjer številni konservativni poslanci nasprotujejo ameriški pomoči Ukrajini.

Bidnu ni uspelo prepričati republikanskih senatorjev. Foto: EPA
Bidnu ni uspelo prepričati republikanskih senatorjev. Foto: EPA

Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je v ponedeljek kongres opozorila, da če do konca leta ne bodo dosegli dogovora o novih sredstvih Kijevu, bo to ohromilo Ukrajino na bojišču proti ruski agresiji. Brez ukrepanja kongresa nam bo zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino, je dejala.

Bidnova vlada ima v zalogi še okrog 4,66 milijarde dolarjev prej potrjene pomoči za Ukrajino, zelo verjetno pa bo še kje našla dodatno milijardo.

Pomoč Ukrajini na najnižji ravni od začetka vojne

Pomoč Ukrajini je sicer v zadnjih mesecih močno zmanjšala večina zaveznic, kažejo najnovejši podatki Inštituta za svetovno gospodarstvo s sedežem v nemškem Kielu. "Dinamika podpore Ukrajini se je upočasnila," piše v poročilu.

Po podatkih inštituta se je višina vojaške, humanitarne in finančne pomoči, ki so jo zaveznice Ukrajini obljubile med avgustom in oktobrom letos, v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 87 odstotkov in dosegla najnižjo raven od začetka vojne.

Od 42 držav donatoric, ki jih je organ za spremljanje pomoči Ukrajini vključil v raziskavo, jih je v omenjenih treh mesecih nadaljnjo pomoč Kijevu namenilo le 20, kar je najmanjši delež od začetka vojne. Skupno so te države Kijevu obljubile za 2,11 milijarde evrov nadaljnje pomoči.
"Ukrajina je vse bolj odvisna od nekaj ključnih donatoric, ki še naprej zagotavljajo znatno podporo, kot so Nemčija, ZDA ali nordijske države," piše v poročilu.

Avtorji so v luči negotove nadaljnje pomoči ZDA izrazili upanje, da bo EU-ju uspelo sprejeti dolgo napovedovani sveženj pomoči v znesku 50 milijard evrov. Po njihovi oceni bi namreč vsako nadaljnje odlašanje zaveznic s pomočjo okrepilo Rusijo.

Ukrajina si močno prizadeva zagotoviti več tuje pomoči, ki je v zadnjih mesecih začela upadati, med drugim zaradi osredotočenosti sveta na vojno med Izraelom in Hamasom.

Ameriški kongres blokiral pomoč Ukrajini