Foto: AP
Foto: AP

Vodja kabineta Zelenskega Andrij Jermak je dejal, da brez nadaljnje ameriške vojaške pomoči obstaja "velika nevarnost" ukrajinskega poraza.

"Težko bo ohranjati iste položaje in resnično preživeti," je dejal Jermak v govoru na ameriškem mirovnem inštitutu v Washingtonu.

Jermak je na to opozoril le nekaj ur, preden je Zelenski odpovedal načrtovano videokonferenco z ameriškimi senatorji, na kateri naj bi jih seznanil z aktualnimi dogodki na bojiščih. Vodja senatne večine demokrat Chuck Schumer je dejal, da je ukrajinski predsednik zaposlen z "nujno" zadevo, pri čemer ni postregel z dodatnimi pojasnili.

Poziv Kijeva prihaja tudi v času, ko je Bela hiša ponovno pozvala k dodatni pomoči za Ukrajino, vendar ni kongres še vedno nič bližje dogovoru za kompromisni finančni sveženj, ki bi pomagal pri nadaljnjem financiranju vojne v Ukrajini. "Zmanjkalo nam je denarja – in smo pred tem, da nam zmanjka časa," je v pismu republikanskim in demokratskim voditeljem zapisala Shalanda Young, vodja proračuna v Beli hiši.

Ob tem je opozorila, da če kongres pred koncem leta ne bo odobril dodatne vojaške pomoči za Ukrajino, bi jo to ošibilo v njenem boju proti Rusiji, in da ni več "čudežnega kotla sredstev", iz katerih bi lahko črpali.

Je pa manj navdušen za dodatno financiranje Ukrajine predsednik kongresa, republikanec Mike Johnson. "Bidnovi administraciji ni uspelo odločilno odgovoriti na nobenega od upravičenih pomislekov naše konference glede odsotnosti jasne strategije v Ukrajini, poti do razreševanja konflikta ali načrta za ustrezno zagotavljanje odgovornosti za pomoč, ki jo namenjajo ameriški davkoplačevalci," je zapisal na omrežju X.

Od začetka ruske invazije februarja 2022 je ameriški kongres odobril več kot 110 milijard vojaške in finančne pomoči Ukrajini.

Avdijivka je zaradi spopadov popolnoma razdejana. Foto: Reuters
Avdijivka je zaradi spopadov popolnoma razdejana. Foto: Reuters

Ruske sile krepijo napade na oblegano Avdijevko

Ruska vojska pa medtem krepi napade na vzhodu Ukrajine in na oblegano mesto Avdijevko.

"Včeraj in danes smo bili priča občutnemu povečanju topniškega obstreljevanja ... in zelo številnim primerom obstreljevanja z minometi," je za nacionalno televizijo povedal vodja mestne vojaške uprave Vitalij Barabaš. "Povečalo se je tudi število jurišnih akcij. Verjetno čakajo na lepše vreme, da bodo spet uporabili nekaj svoje opreme, kot so to počeli prej, vendar v večjem obsegu," je še napovedal.

V Avdijivki, ki je le 20 kilometrov oddaljena od regionalne prestolnice Doneck, po besedah predstavnikov ukrajinskih oblasti ni več nobena zgradba cela, medtem ko spopadi divjajo tudi v okolici dveh bližnjih mest – Marjinke in Bahmuta.

Velik del spopadov je osredinjen na ogromno koksarno, za katero Kijev trdi, da je še vedno v rokah ukrajinskih sil, kot je tudi industrijska cona zunaj mesta.

Po ocenah vojaškega analitika Oleksandra Musijenka ukrajinska obramba Avdijivke deluje dobro, saj je Rusijo prisilila k preusmeritvi sil na to območje. "Zmotili so tempo (ruskega) napredovanja, uničili precejšnjo količino opreme in Rusi trpijo precejšnje izgube," je dejal za ukrajinski radio NV. "Vidite lahko, da poskušajo to nadomestiti z napotitvami vojakov iz drugih sektorjev," je pojasnil.

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da so ukrajinske sile odbile 15 ruskih napadov na tem območju in devet v bližini Bahmuta na severu. Poročilo tudi navaja, da ukrajinske enote "še naprej zavirajo sovražnika" blizu Marjinke, kar kaže na to, da Kijev vztraja v tem mestu kljub neuradnim poročilom prejšnji teden, da je vsaj del mesta pod nadzorom ruskih sil.

Ukrajinske sile za zdaj odbijajo napade ruske vojske v Avdijivki. Foto: Reuters
Ukrajinske sile za zdaj odbijajo napade ruske vojske v Avdijivki. Foto: Reuters

Napadi z letalniki

Rusija je preteklo noč po lastnih navedbah odbila val napadov z ukrajinskimi letalniki. Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva so uničili 26 brezpilotnih letalnikov, nad Azovskim morjem in polotokom Krim pa so jih prestregli še 15.

"Sinoči smo preprečili poskus režima v Kijevu, da izvede teroristični napad z letalniki," je v izjavi za javnost zapisalo rusko obrambno ministrstvo. Dodali so, da so uničili 22 ukrajinskih letalnikov, še 13 pa so jih prestregli nad Azovskim morjem in polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

V novem napadu davi pa so ruske sile po lastnih navedbah sestrelile štiri ukrajinske letalnike ter prestregle dva nad Azovskim morjem, so navedli v ločenem sporočilu.

Ukrajinska stran po drugi strani omenja ruske napade z letalniki v več delih države. Kot so sporočile ukrajinske letalske sile, so prestregli deset od skupno 17 ruskih bojnih letalnikov. Poleg tega je Rusija na Ukrajino preteklo noč izstrelila šest raket S-300. O morebitnem razdejanju ali žrtvah za zdaj ne poročajo.

Dve žrtvi ruskega obstreljevanja

V ruskem obstreljevanju južnega ukrajinskega mesta Herson sta danes umrla dva človeka, je sporočil vodja istoimenske regije Oleksandr Prokudin. Odkar so ukrajinske sile pred enim letom osvobodile mesto, je Herson neprestano tarča ruskega obstreljevanja z nasprotne strani reke Dneper. "Zjutraj je ruska vojska neusmiljeno obstreljevala središče Hersona. Okupator je ubil dva človeka," je dejal Prokudin.

Ukrajinskim silam je v zadnjih tednih uspelo zavzeti položaje na levem bregu Dnepra, kjer so svoje položaje vkopali ruski vojaki. S tem želijo preprečiti nadaljnje ruske napade na Herson.

Ukrajina je Rusijo večkrat obtožila, da je več tisoč ukrajinskih otrok prisilno odpeljala iz šol, bolnišnic in sirotišnic v delih Ukrajine, ki so trenutno pod nadzorom ruskih sil. Foto: EPA
Ukrajina je Rusijo večkrat obtožila, da je več tisoč ukrajinskih otrok prisilno odpeljala iz šol, bolnišnic in sirotišnic v delih Ukrajine, ki so trenutno pod nadzorom ruskih sil. Foto: EPA

Rusija bo družinam vrnila šest ukrajinskih otrok

Rusija bo šest ukrajinskih otrok, starih od osem do 15 let, ki so jih po začetku invazije na Ukrajino odpeljali v Rusijo, vrnila njihovim družinam, so sporočile katarske oblasti, ki so posredovale pri dogovoru. To bo druga vrnitev otrok ob posredovanju Katarja, potem ko je Rusija oktobra vrnila štiri ukrajinske otroke.

"Katar je omogočil združitev še šestih ukrajinskih otrok z njihovimi družinami pred prazničnimi počitnicami. Obe strani sta med celotnim postopkom sodelovali in ravnali v dobri veri, pri čemer je Katar deloval kot posrednik," je pojasnila predstavnica katarskega ministrstva za zunanje zadeve Lolva Al Kater.

Dodala je, da je Katar v pogajanjih za vrnitev ukrajinskih otrok posredoval "na prošnjo Rusije in Ukrajine za opredelitev in proučitev možnih področij sodelovanja pri vzpostavitvi zaupanja med obema stranema".

Ukrajina je Rusijo od začetka invazije večkrat obtožila, da je več tisoč ukrajinskih otrok prisilno odpeljala iz šol, bolnišnic in sirotišnic v delih Ukrajine, ki so trenutno pod nadzorom ruskih sil. Po navedbah Kijeva naj bi bilo v Rusijo skupno odpeljanih približno 20.000 otrok, doslej pa se jih je v Ukrajino vrnilo manj kot 400.

Rusija sicer vztraja, da so bili njihovi nagibi izključno človekoljubni in da so ukrajinske otroke evakuirali zato, da bi jih zaščitili pred nevarnostjo.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je marca izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove. Sodišče ju sumi nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z zasedenih območij.