Boji v okolici Bahmuta. Foto: Reuters
Boji v okolici Bahmuta. Foto: Reuters

Podžupan strateško pomembnega mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine Oleksandr Marčenko je za BBC dejal, da ruske sile mesta še niso osvojile: "Boji potekajo v okolici mesta in na ulicah, a zahvaljujoč ukrajinskim oboroženim silam ruska vojska še ni prevzela nadzora nad mestom." Dodal je, da je v mestu še vedno okoli 4000 civilistov, ki živijo v zakloniščih brez dostopa do plina, elektrike in vode. Po njegovih besedah niti ena zgradba v mestu ni nepoškodovana, celotno mesto pa je "skoraj porušeno".

Vodja ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je v petek zatrdil, da so ruske sile "praktično obkolile" Bahmut. Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je v zadnjih 24 urah odbila "številne napade" na območju v vzhodnem Donecku. Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksander Sirski je Bahmut obiskal v petek in se srečal z lokalnimi poveljniki, s katerimi je govoril o načinih za krepitev sil na fronti.

Ukrajinske sile so tudi sporočile, da so med begom iz Bahmuta umrli ženska in dva moška. Dodali so, da je prenevarno zapustiti mesto z vozilom, zato ljudje bežijo peš. V ta namen so postavili pontonski most, prek katerega lahko civilisti zbežijo v sosednjo vas Kromove.

Ruske sile si prizadevajo zasesti Bahmut več kot pol leta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ta teden opozoril, da postaja položaj na vzhodni fronti "vse težji".

Iz nekaterih delov Doneške pokrajine ukrajinske oblasti zaradi ruskih napadov evakuirajo civiliste. Foto: Reuters
Iz nekaterih delov Doneške pokrajine ukrajinske oblasti zaradi ruskih napadov evakuirajo civiliste. Foto: Reuters

Število žrtev ruskega raketnega napada v Zaporožju je medtem naraslo na deset, so sporočili ukrajinski reševalci. Raketa je v četrtek padla na petnadstropni stanovanjski blok v mestu na jugu Ukrajine. Med žrtvami je tudi otrok.

ZDA pošiljajo strelivo

Ukrajino skrbijo predvsem vse manjše zaloge streliva, saj se intenzivnost vojne ne zmanjšuje. ZDA so napovedale, da bodo Kijevu poslale še za 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči v obliki streliva, poroča BBC.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je dejal, da nov sveženj pomoči vključuje natančne rakete Himars in strelivo za havbice, ki jih Ukrajina po njegovih besedah "tako učinkovito uporablja". Zelenski je dejal, da potrebujejo topniško strelivo, da ustavijo Rusijo.

Nova ameriška vojaška pomoč prihaja ob poročilih v ameriških medijih, da naj bi Ukrajini po več kot letu dni vojne močno primanjkovalo topniškega streliva.

Tako Ukrajina kot Rusija naj bi vsak dan izstreljevali več deset tisoč topniških izstrelkov.

Zelenski je v četrtek dejal, da je njihova največja potreba trenutno topništvo. Ukrajina potrebuje "veliko količino granat" in tudi bojna letala, da z ukrajinskega ozemlja prežene ruske sile.

ZDA Ukrajini pošiljajo tudi drugo pomoč, med drugim tudi taktične mostove, ki naj bi jih ukrajinska vojska uporabila v pričakovani ofenzivi. Do te naj bi prišlo v naslednjih tednih.

Tovarna tankov v Ukrajini?

Po poročanju ukrajinskega časopisa Kyiv Independent pa se nemški izdelovalec orožja Rheinmetall pogovarja z ukrajinskimi oblastmi o tem, da bi na ukrajinskem ozemlju postavili tovarno za proizvodnjo tankov. Kot je dejal direktor podjetja Armin Papperger, bi postavitev tovarne stala okoli 200 milijonov evrov, letno pa bi lahko v njej proizvedli do 400 tankov. Dodal je, da bi lahko dogovor dosegli v prihodnjih dveh mesecih.

Roberta Metsola in Volodimir Zelenski v Lvovu. Foto: Reuters
Roberta Metsola in Volodimir Zelenski v Lvovu. Foto: Reuters

Metsola: Članice EU-ja bi morale premisliti o dobavi bojnih letal Ukrajini

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je ob robu obiska v Lvovu članice Evropske unije pozvala k povečanju dobave orožja ukrajinskim oboroženim silam in resnemu premisleku o morebitni dobavi bojnih letal. Prav tako si želi, da bi se pristopna pogajanja za članstvo Ukrajine v EU-ju začela še letos.

"Države članice bi morale resno razmisliti o pošiljanju bojnih letal Ukrajini," je dejala Metsola in se zavzela, da bo še naprej pozivala k zagotavljanju vse opreme, ki jo Ukrajina potrebuje za zmago proti Rusiji.

Po srečanju z ukrajinskim predsednikom Zelenskim je izrazila upanje, da se bodo pristopna pogajanja za članstvo Ukrajine v EU začela še letos. "Prihodnost Ukrajine je v Evropski uniji," je še poudarila.

Zelenski se je Metsoli zahvalil za njeno vlogo pri zagotavljanju podpore Evropskega parlamenta. "Ukrajina si prizadeva čim prej dokončati izvajanje priporočil Evropske komisije in že letos začeti pogajanja o vstopu v EU," je dodal. Prav tako pa sta razpravljala tudi o možnem mirovnem vrhu s široko udeležbo držav globalnega juga, so sporočili v Kijevu.

Metsola, ki je v Lvov prispela že v petek zvečer, se je sestala tudi s predsednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, s katerim je položila cvetje k spomeniku padlim vojakom. Prav tako se je udeležila mednarodne konference Združeni za pravico. Še pred začetkom konference pa je poudarila, da miru ne more biti brez odgovornosti, svobode in pravičnosti.

Ruski obrambni minister na neznani lokaciji v Ukrajini. Foto: Reuters
Ruski obrambni minister na neznani lokaciji v Ukrajini. Foto: Reuters

Ruski obrambni minister v Ukrajini

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dopoldne obiskal ruske enote v vzhodni Ukrajini, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Posnetek, ki so ga objavili, prikazuje Šojguja, ki ruskemu vojaškemu osebju podeljuje medalje in si ogleduje uničeno mesto. Ministrstvo sicer ni navedlo točne lokacije.

Šojgu se je vojakom zahvalil za "vzorno izpolnjevanje dolžnosti". "Medalje ste si zaslužili, saj se borite pravilno, vendar je pred vami še veliko dela," je še dodal.

Minister si je fronto v Ukrajini ogledal že decembra lani. Takrat je po navedbah ruskih oblasti preveril vojaško opremo, pregledal položaje ter bivalne in ogrevalne pogoje za rusko vojaško osebje.

Najvišji ruski vojaški poveljniki so od napada Rusije februarja lani le redko prišli na frontno črto, poroča Reuters.

Šojgu je obrambni minister od leta 2012, zaradi poteka vojne pa je bil večkrat tarča ostrih kritik. Vodja Wagnerja Prigožin ga je prejšnji mesec celo obtožil "izdaje".

Huda bitka za mesto Bahmut