Podoba Bahmuta po polletnem obleganju ruske vojske in Wagnerjevih plačancev. Foto: Reuters
Podoba Bahmuta po polletnem obleganju ruske vojske in Wagnerjevih plačancev. Foto: Reuters

Prigožin je zatrdil, da imajo ukrajinske sile dostop le še do ene ceste v Bahmutu, ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa pozval, naj se ukrajinska vojska umakne.

Prigožin je v posnetku z vrha ene od streh komentiral stanje ukrajinskih sil v mestu, rekoč, da se je skupina Wagner prej bojevala proti "poklicni vojski, zdaj pa postopoma vidimo vse več starih ljudi in otrok". "Borijo se, a njihova pričakovana življenjska doba je zdaj zelo kratka, dan ali dva ... dajte jim priložnost, da zapustijo mesto," je še dejal Prigožin.

Ostalo le še 4500 ljudi

V Bahmutu, kjer je nekoč živelo 70.000 prebivalcev, je trenutno 4500 ljudi, je v četrtek dejal župan mesta Oleksij Reva. "Boleče je videti, kaj sovražnikovi izstrelki delajo z našim mestom in v kaj spreminjajo našo skupnost. Do danes so Rusi uničili več kot 4400 stanovanjskih stavb," je opozoril.

Ob tem je poudaril, da je prebivalcem mesta za zdaj zagotovljen dostop do hrane, vode in higienskih izdelkov, vendar so razmere v mestu v oblasti Doneck kritične.

Osvojitev Bahmuta bi odprla pot tudi do večjih ukrajinskih mest. Foto: Reuters
Osvojitev Bahmuta bi odprla pot tudi do večjih ukrajinskih mest. Foto: Reuters

Strateški pomen mesta

Bahmut skuša ruska vojska skuša zavzeti že pol leta. Moskva trdi, da bi zavzetje mesta tlakovalo pot popolnemu nadzoru preostanka Doneškega bazena (Donbasa), kar je eden izmed ciljev, ki si jih je Moskva zastavila ob začetku invazije pred letom dni. Zavzetje Bahmuta bi Moskvi namreč omogočilo nadaljnje napredovanje do večjih mest na območju, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

Kijev se na trditve Prigožina še ni odzval, v četrtek pa so dejali, da so razmere v mestu "kritične". "V Bahmutu potekajo neprekinjeni boji. Razmere so kritične. Ukrajinski vojaki kopljejo nove in nove jarke, da bi ohranili svoj položaj," je v četrtek dejal Volodimir Nazarenko, namestnik poveljnika ukrajinske vojske.

Ukrajinska televizija Suspilne medtem poroča tudi o drugih bojih na vzhodu in jugu Ukrajine. Po njihovih trditvah so ruske sile v preteklih 24 urah na območje Hersona izstrelile več kot 360 izstrelkov, tudi na stanovanjski blok, v katerem je umrl en človek, 17 pa je ranjenih.

Kupjansk je od septembra v rokah ukrajinske vojske. Foto: EPA
Kupjansk je od septembra v rokah ukrajinske vojske. Foto: EPA

Delna evakuacija iz Kupjanska

Po poročanju BBC-ja so ukrajinske oblasti naročile nekaterim prebivalcem Kupjanska, naj se umaknejo iz mesta. Vojaško poveljstvo v Harkovu je družinam in tistim, ki imajo težave z gibanjem, svetovalo, naj se umaknejo iz mesta zaradi neprestanih napadov ruskih sil. Tem ljudem bodo ponudili nastanitev, hrano in zdravniško pomoč. Dodali so, da lahko mesto zapustijo tudi drugi.

Kupjansk je v prvih mesecih vojne osvojila ruska vojska, od septembra pa je bil v rokah ukrajinskih sil. Kupjansk je od Bahmuta oddaljen okoli 130 kilometrov, pred vojno pa je imel 25.000 prebivalcev.

Scholz na enodnevnem obisku v Washingtonu

Ameriški predsednik Joe Biden bo medtem v Beli hiši gostil nemškega kanclerja Olafa Scholza. To bo drugi obisk nemškega kanclerja v Washingtonu od začetka mandata konec leta 2021, v ospredju pogovorov pa bo vojna v Ukrajini. Pred odhodom v ZDA je Scholz nemškemu parlamentu pojasnil, zakaj pot k miru v Ukrajini vodi prek oboroževanja te države. Ko je dodal, bo Nemčija skrbela, da zveza Nato ne postane udeleženka v vojni, je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Berlina Polona Fijavž.

Pred srečanjem Bidna in Scholza je Kremelj sporočil, da nove pošiljke orožja z Zahoda Ukrajini ne bodo imele odločujočega učinka na bojišču in bodo zgolj podaljšale konflikt. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je še izrazil prepričanje, da dobave orožja predstavljajo breme za gospodarstva držav dobaviteljic in negativno vplivajo na blaginjo njihovih državljanov. "Jasno je, da bo to podaljšalo konflikt in imelo žalostne posledice za ukrajinsko ljudstvo," je še dodal.

Berlin in Washington sta ključna zaveznika Ukrajine v njenem boju proti ruski agresiji. Po dolgem oklevanju sta obe vladi obeh držav konec januarja napovedali, da bosta Ukrajini poslali še bojne tanke. A kot je v pogovoru za ABC News minulo nedeljo poudaril Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, je Nemčija dejala, da sama ne bo poslala svojih tankov Ukrajini, dokler tega ne storijo ZDA.

Ruske sile so še okrepile pritisk na Bahmut