Ukrajinska vojska ima v svojem arzenalu še vedno veliko orožja sovjetske izdelave- Foto: EPA
Ukrajinska vojska ima v svojem arzenalu še vedno veliko orožja sovjetske izdelave- Foto: EPA

"Na zadnji napad na Ukrajino bi se morali odzvati v jeziku, ki ga Putin razume: z zaostritvijo sankcij, da ne bi mogel izdelovati novega orožja s pretihotapljenimi komponentami, in s tem, da bi Kijevu dobavili rakete dolgega dosega, ki mu bodo omogočile, da uniči izstrelišča in poveljniške centre," je Sikorski zapisal na družbenem omrežju X.

Ukrajina je v torek svoje zahodne zaveznice pozvala k hitrejši dobavi orožja, potem ko sta bila Kijev in Harkov na zahodu države v noči s ponedeljka na torek tarča silovitih ruskih zračnih napadov, v katerih je bilo ubitih najmanj pet civilistov. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je Rusija v napadu uporabila več hipersoničnih raket Kinžal.

Pred tem je bila v petek Ukrajina tarča najsilovitejših ruskih zračnih napadov od začetka vojne pred skoraj dvema letoma, pri čemer je ruska vojska uporabila brezpilotne letalnike in več vrst raket. V ruskih napadih je bilo ubitih najmanj 39 ljudi.

Ukrajina je odgovorila z napadom na rusko mesto Belgorod v bližini meje, kjer je umrlo 25 civilistov, med njimi pet otrok, kar je bil do zdaj najhujši ukrajinski napad na to rusko mesto.

Kijev je v torek sporočil, da je Rusija od petka na mesta po vsej Ukrajini izstrelila več kot 300 brezpilotnih letal in različnih vrst raket.

Belgorod znova tarča napadov

Obmejna regija Belgorod je bila tudi v sredo zjutraj tarča ukrajinskega napada z 12 raketami in več brezpilotnimi letali. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je dejal, da razmere v regiji še naprej ostajajo napete.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Ukrajina izstrelila šest balističnih raket Točka-U in še šest vodenih izstrelkov, ki so bili izstreljeni iz večcevnega raketometa Vilkha.