Jevgenij Prigožin. Foto: Reuters
Jevgenij Prigožin. Foto: Reuters

Prigožin je v 11-minutnem zvočnem posnetku, objavljenem na omrežju Telegramu, med drugim navedel, da so želeli z enodnevnim uporom prisiliti tiste, ki so "storili napake med posebno operacijo" v Ukrajini, da za te napake odgovarjajo.

V svojem sporočilu je ponovil trditev, ki jo pogosto navaja, in sicer da je Wagner najučinkovitejša bojna enota ne samo v Rusiji, ampak na svetu, ter da je povsem zasenčila in skoraj osramotila enote, ki jih je poslala Moskva v Ukrajino 24. februarja lani.

Kot je dejal, je bil način, kako jim je uspelo zajeti južno rusko mesto Rostov na Donu brez prelivanja krvi in se z oboroženim konvojem približati Moskvi na vsega 200 kilometrov, dokaz učinkovitosti njegovih borcev.

"Prikazali smo mojstrski tečaj tega, kako bi moral biti videti začetek invazije 24. februarja 2022. Naš cilj ni bil strmoglaviti obstoječega režima in zakonito izvoljene vlade," je zatrdil.

Konvoj 5000 pripadnikov Wagnerja na poti proti Moskvi v soboto. Foto: Reuters
Konvoj 5000 pripadnikov Wagnerja na poti proti Moskvi v soboto. Foto: Reuters
Sorodna novica Wagner deluje naprej in znova novači. Putin se je zahvalil wagnerjancem za umik.

Hotel se je ogniti "prelivanju krvi"

Ob tem je ponovil obtožbo, za katero sicer dokazov za zdaj ni, da je ruska vojska napadla Wagnerjev štab z raketami in helikopterji, pri čemer naj bi bilo ubitih okoli 30 njegovih mož. "To je bil sprožilec za naš pohod pravičnosti," je dejal.

"Cilj pohoda je bil, da bi se izognili razpustitvi skupine Wagner, napovedani za 1. julij," je dejal. "S 1. julijem bi nehali obstajati. Pohod smo začeli iz občutka, da se nam dogaja krivica."

Znova se je obregnil tudi ob ukaz ruskega obrambnega ministrstva, da morajo vse prostovoljne enote, vključno z Wagnerjem, do 1. julija podpisati pogodbo z ministrstvom, po kateri bodo priključeni v redno rusko vojsko. Podpisalo jo jo manj kot dva odstotka njegovih mož, je poudaril.

Wagnerjev konvoj se je v soboto zvečer ustavil nedaleč od Moskve v trenutku, ko so se zavedeli, da bi se morali spopasti z ruskimi silami in da bi bila neizogibno prelita kri, kri ruskih vojakov, je ponovil svojo sobotno izjavo.

Sile Wagnerja naj bi sicer uživale podporo v mestih, skozi katera so napredovali v času upora. "V mestih so nas civilisti pričakali z ruskimi zastavami in simboli Wagnerja. Vsi so bili veseli, ko smo šli skozi," je dodal.

Nazadnje so prigožina v javnosti videli v soboto zvečer, ko je v enoprostorcu zapuščal Rostov. Foto: AP
Nazadnje so prigožina v javnosti videli v soboto zvečer, ko je v enoprostorcu zapuščal Rostov. Foto: AP

Kje je Prigožin?

Nekdanji tesni zaveznik predsednika Vladimirja Putina je poudaril, da skupina Wagner na svojem sobotnem pohodu proti severu ni prelila niti kaplje krvi na kopnem, je pa obžaloval, da so morali njegovi borci ubiti nekaj ruskih vojakov, ki so napadli njihov konvoj s helikopterji.

V posnetku Prigožin ni niti z besedo omenil dogovora, ki ga je sklenil z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, ki naj bi de facto ustavil upor. Iz Kremlja so v soboto sporočili, da dogovor vključuje opustitev kazenskega pregona Prigožina in njegovo selitev v Belorusijo.

Je pa Prigožin potrdil, da mu je Lukašenko ponudil možnosti za nadaljnje delovanje skupine Wagner.

Prigožin, ki so ga nazadnje videli v soboto zvečer, kako v enoprostorcu zapušča Rostov, ni pojasnil, kje je ali kje je izjavo posnel.

V Rusiji vse po starem, oglasil se je Prigožin
Pogovor z obramboslovcem Antonom Beblerjem o Prigožinovem uporu
Studio ob 17h: Rusija po pohodu Wagnerjeve najemniške vojske