Foto: AP
Foto: AP

Putin je v televizijskem nagovoru danes prvič po koncu sobotnega upora nagovoril državljane in se zahvalil borcem Wagnerja in poveljnikom, ki so se umaknili in tako preprečili prelivanje krvi. "Večina pripadnikov Wagnerja je tudi domoljubov," je poudaril.

Zatrdil je, da je sam zaukazal vojski in drugim varnostnim organom, da se izognejo prelivanju krvi. Po njegovih besedah sta namreč Zahod in Ukrajina želela videti, da bi se "Rusi pobijali med seboj". Pri tem je poudaril, da je vsak poskus izsiljevanja in podpihovanja neredov v Rusiji "obsojen na neuspeh".

Zahvalil se je rednim vojakom in pripadnikom obveščevalnih služb, ki so se postavili proti uporu, beloruskemu predsedniku Alenksandru Lukašenku, ki naj bi posredoval med Putinom in vodjo upora Jevgenijem Prigožinom, ter Rusom za izkazana "enotnost in patriotizem".

Glede tega, zakaj uporniki niso naleteli na večji odpor oblasti, je povedal, da je bil pač "potreben čas", da se skladno z njegovimi ukazi zadeve razrešijo mirno. "Bi pa upor tako ali tako zadušili," je zagotovil.

Ob tem je dodal, da se bo držal svoje obljube in omogočil selitev pripadnikov Wagnerja v Belorusijo, če si to želijo, podpis pogodbe z obrambnim ministrstvom ali pa zgolj vrnitev domov k družinam.

Prigožina v svojem govoru ni omenil. Je pa govoril tudi o "pogumu in žrtvovanju" pilotov, ki so se zoperstavili upornikom in pri tem izgubili življenje. S tem je režim v Moskvi prvič javno priznal, da so bile na strani vojske žrtve.

Putin se je zvečer srečal z najvišjimi predstavniki varnostnega aparata. Sodeč po posnetkih državne televizije je bil ob njem obrambni minister Sergej Šojgu, ne pa tudi načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov. To dvojico je Prigožin v svojih nastopih omenjal kot svoja glavna nasprotnika.

Vladimir Putin med nagovorom državljanov. Foto: Reuters
Vladimir Putin med nagovorom državljanov. Foto: Reuters

Že prej nagovoril tudi mladinski forum Inženirji prihodnosti

Putin je sicer že pred tem v videonagovoru nagovoril mladinski forum, imenovan Inženirji prihodnosti, in pohvalil podjetja za "stabilno delovanje" ob "hudih zunanjih izzivih".

Nagovor je bil sicer poln domoljubne retorike. Putin je pohvalil "mlade, izkušene strokovnjake in kolektive" v ruskih podjetjih, rekoč, da so dosegli rast proizvodnje v najpomembnejših sektorjih za državo – tako civilnih kot vojaških. Forum, ki ga je nagovoril, sicer poteka v mestu Tula južno od Moskve, ki je tradicionalno središče ruske proizvodnje orožja.

Sorodna novica Prigožin: Naš cilj ni bil strmoglavljenje vlade v Moskvi

Delo Wagnerja "poteka nemoteno"

S sedeža Wagnerja v Sankt Peterburgu so medtem sporočili, da delo njihove skupine kljub nedavnim dogodkom poteka kot običajno in v skladu z rusko zakonodajo. Urad sedeža je še dodal, da Wagner "dela za prihodnost Rusije", in se zahvalil svojim podpornikom.

Prav tako je skupina na Telegramu zapisala, da znova poteka novačenje v Wagner "za odhod na območje posebnega delovanja".

Podrobnosti o novačenju ni podala, dodala je le, da morajo kandidati predložiti potno listino ali njeno kopijo in da bo novačenje potekalo v Molkinu v jugozahodni ruski pokrajini Krasnodar. Po poročanju Tassa naj bi Wagner sicer že začel novačenje v sibirskih mestih Novosibirsk in Tjumen.

Lavrov je potrdil, da bo skupina nadaljevala svoje operacije v Afriki, in pojasnil, da pripadniki skupine Wagner v omenjenih državah delujejo kot vojaški inštruktorji.

Ruske oblasti pa medtem preiskujejo morebitno vpletenost Zahoda v upor Wagnerja oz. njegovega poveljnika Prigožina.

Kot je sporočil Lavrov, je v stik z ruskimi oblastmi že stopila ameriška veleposlanica v Rusiji Lynne Tracy, ki je zanikala vpletenost ZDA v upor.

Prvič po sobotnem uporu je izjavo o njem podal tudi ameriški predsednik Joe Biden in dejal, da je omenjeni upor del širših težav znotraj ruskega sistema ter da ZDA in njene zaveznice vanj niso bile vpletene. "Jasni smo bili, da nismo bili vpleteni, s tem nismo imeli nič," je dejal Biden.

Pogovor z obramboslovcem Antonom Beblerjem o Prigožinovem uporu
Prigožin s podporniki. Foto: AP
Prigožin s podporniki. Foto: AP

Prigožina še vedno preiskujejo

Poleg preiskave vpletenosti Zahoda naj bi kljub dogovoru s Kremljem potekala tudi preiskava Prigožina, ki je sprožil upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu, a ga pozneje prekinil.

"Kazenski postopek proti Prigožinu ni končan. Preiskava se nadaljuje," je dejal vir na ruskem tožilstvu za rusko tiskovno agencijo Tass. Po navedbah ruskega časopisa Komersant Prigožina preganjajo zaradi organizacije oboroženega upora.

Tass navaja tudi, da so preiskovalci ruske zvezne varnostne službe FSB kazenski postopek proti Prigožinu sprožili v petek, 23. junija, potem ko je ta na Telegramu objavil posnetek, v katerem je rusko vojsko obtožil napada na njegove enote, kar je obrambno ministrstvo v Moskvi zavrnilo.

Šojgu na obisku enega od ruskih poveljstev na nerazkriti lokaciji. Foto: Reuters
Šojgu na obisku enega od ruskih poveljstev na nerazkriti lokaciji. Foto: Reuters

Šojgu na obisku pri vojakih v Ukrajini

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu, proti kateremu je bil uperjen sobotni upor najemniške vojske Wagner, je obiskal ruske vojake, ki sodelujejo v vojni v Ukrajini.

Ruska državna televizija je predvajala posnetek Šojguja med obiskom na poveljstvu ruske vojske, domnevno v Ukrajini. Na posnetku je videti, da se je Šojgu odpravil na poveljstvo ruskih sil v Ukrajini, kjer se je srečal z vodjo ene od enot. Ni sicer jasno, kdaj in kje se je obisk zgodil, navaja BBC.

Na srečanju je minister poudaril "veliko učinkovitost pri odkrivanju in uničevanju" ukrajinskih oborožitvenih sistemov in vojakov, je sporočilo rusko ministrstvo za obrambo.

Ruska tiskovna agencija Ria poroča, da se je Šojgu srečal z generalpolkovnikom Jevgenijem Nikiforovom, poveljnikom ruskih zahodnih sil.

Gre za prvi javni nastop ruskega obrambnega ministra po sobotnem poskusu upora skupine Wagner, v katerem pa nedavnega dogajanja ni komentiral.

Sobotni prizor z ulic mesta Rostov na Donu, kjer so wagnerjevci v soboto prevzeli nadzor nad vojaškimi objekti. Foto: Reuters
Sobotni prizor z ulic mesta Rostov na Donu, kjer so wagnerjevci v soboto prevzeli nadzor nad vojaškimi objekti. Foto: Reuters

Tarča Prigožinovega upora

Prigožin je med uporom sporočil, da je tarča "pokvarjeno vojaško vodstvo" oziroma prav Šojgu, ki ga je že več mesecev obtoževal nesposobnosti in zadrževanja streliva njegovim borcem. Prigožin je Šojguju med drugim tudi očital, da ukazuje vojski iz udobne pisarne, medtem ko se sam bojuje na fronti.

Sobotni upor wagnerjevcev je bil preklican, ko je bil njihov konvoj približno 200 kilometrov pred Moskvo. V dogajanju je posegel beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki naj bi Prigožinu ponudil zatočišče v Belorusiji. Dogovor med Prigožinom, Lukašenkom in Kremljem vključuje tudi imuniteto za upornike.

Rusija naj bi nad Črnim morjem prestregla britanski bojni letali

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je s svojimi letali prestreglo dve britanski bojni letali typhoon, ki naj bi se bližali ruski meji nad Črnim morjem. Po navedbah Moskve so se ruska letala že vrnila na letališče, britanski letali pa nista kršili meje njenega zračnega prostora. "Ko sta se ruski bojni letali približali, sta se tuji vojaški letali obrnili in se oddaljili od ruske meje," je pojasnilo ministrstvo in dodalo, da je britanski bojni letali spremljalo tudi izvidniško letalo RC-135. Do podobnih incidentov je v preteklosti že prišlo.

Kakšna bo prihodnost Wagnerja in pripadnikov?

Dopisnica RTV Slovenija iz Moskve Vlasta Jeseničnik je medtem sporočila, da še vedno ni jasno, kje je trenutno Prigožin, poleg tega se bo zagotovo spremenila tudi vloga Wagnerja.

Pripadnikom, ki niso sodelovali v uporu, so ponudili vključitev v rusko vojsko. Prigožinu zvesti pripadniki pa bodo najverjetneje z njim odšli v Belorusijo, je še poročala Vlasta Jeseničnik.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je medtem preklical izredne ukrepe "protiterorističnega režima", ki so ga uvedli v soboto. Kljub temu je danes v Moskvi dela prost dan. Ruski nacionalni protiteroristični odbor je tudi ocenil, da so razmere v državi "stabilne".

Stoltenberg: Upor kaže, da je vojna v Ukrajini strateška napaka

Prekinjen upor Wagnerja v Rusiji dokazuje, da je Moskva z vojno proti Ukrajini storila strateško napako, je na obisku v Litvi ocenil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

"Dogodki konec tedna so notranja ruska zadeva in še en dokaz velike strateške napake, ki jo je storil predsednik Putin z nezakonito priključitvijo Krima in vojno proti Ukrajini," je dejal Stoltenberg. "Ker Rusija nadaljuje svoj napad, je še pomembneje, da nadaljujemo podporo Ukrajini," je dodal.

Kitajska: Upor wagnerjevcev ruska interna zadeva

Kitajska vidi sobotni upor wagnerjevcev kot rusko "interno zadevo", so sporočili z kitajskega zunanjega ministrstva. Kitajska svojo sosedo podpira pri ohranjanju nacionalne stabilnosti, so še zapisali v izjavi po srečanju kitajskega zunanjega ministra Čin Ganga z Andrejem Rudenkom, namestnikom ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Pekingu.

Čin in Rudenko sta na sestanku poudarila dvostranske vezi med državama in opozorila na regionalna vprašanja, pri katerih si Moskva in Peking delita interes. "Kitajska kot prijateljska soseda in vsestranska strateška partnerica v novi dobi podpira Rusijo pri ohranjanju nacionalne stabilnosti ter doseganju razvoja in blaginje," so po sestanku zapisali pri ministrstvu.

Borrell: Vojna načenja rusko moč

Zadnje dogajanje v Rusiji kaže, da vojna proti Ukrajini načenja rusko vojaško moč in vpliva na politični sistem, je ocenil visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov Unije v Luxembourgu je poudaril, da je zdaj podpora Ukrajini pomembnejša kot kadar koli.

"Vsi se zavedamo, kaj se dogaja v Rusiji. Moramo razumeti, da (vojna proti Ukrajini) načenja rusko vojaško moč in vpliva na politični sistem," je povedal Borrell. Po njegovih besedah ne bi bilo dobro, da bi se jedrska sila, kot je Rusija, znašla v politični nestabilnosti.

Napovedal je, da bodo ministri potrdili povišanje zgornje meje sklada, iz katerega sofinancirajo tudi dobave orožja Ukrajini, za dodatne 3,5 milijarde evrov. V okviru evropskega mirovnega instrumenta, ki je namenjen tudi pomoči drugim državam po svetu, bo tako na voljo približno 11,5 milijarde evrov.

Fajon: Pripravljeni moramo biti na daljše obdobje nestabilnosti v Rusiji

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je po zasedanju dejala, da vojna v vsej svoji razsežnosti kaže, kako nevarna je za celotno mednarodno skupnost.

"Mogoče je za zdaj navidezno vzpostavljen neki mir. Ampak bilo je vsesplošno strinjanje, da je režim ruskega predsednika Vladimirja Putina očitno načet, da poskusov takšnih uporov ni mogoče izključiti niti v prihodnje," je povedala. Poudarila je, da je treba biti pripravljen na daljše obdobje nestabilnosti v Rusiji.

Dodala je še, da je bila izražena popolna enotnost ministrov, zlasti glede pomoči Ukrajini.

Zunanji ministri EU-ja o uporu v Rusiji

Litva poziva h krepitvi vzhodnega krila Nata

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je po sobotnem uporu v Rusiji in ob obisku Stoltenberga pozval h krepitvi vzhodnega krila zveze Nato. To je po njegovih besedah nujno zaradi dogovora, po katerem naj bi Prigožin odšel v izgnanstvo v Belorusijo.

Litovski predsednik, čigar država meji na Belorusijo in rusko eksklavo Kaliningrad, je pri tem poudaril, da je Rusija velika država, jedrska sila, vsak notranji nemir pa neizogibno vpliva na varnost okoliških držav.

Dejal je še, da za zdaj nima informacij, ki bi potrjevale, da je Prigožin že v Belorusiji. Napovedal je, da bo Litva v prihodnje uporabila več obveščevalnih zmogljivosti za oceno političnih in varnostnih vidikov razmer v Belorusiji.

V Rusiji vse po starem, oglasil se je Prigožin
Studio ob 17h: Rusija po pohodu Wagnerjeve najemniške vojske