V Bahmutu so uničene skoraj vse zgradbe. Foto: Reuters
V Bahmutu so uničene skoraj vse zgradbe. Foto: Reuters

Skupne vojaške akcije vojske in Wagnerja je potrdil tudi vodja najemniške skupine Jevgenij Prigožin in pojasnil, da vojaki ščitijo boke zasebne vojske v boju proti ukrajinskim silam.

61-letni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je več let deloval v senci, se je od začetka ruske vojaške agresije znašel v središču pozornosti, saj so njegovi borci v ospredju napadov v vzhodni Ukrajini.

V tem času je Prigožin večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju "pošastno birokracijo" v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Prav tako je ruske sile v preteklosti obtožil, da skušajo "ukrasti" zmage Wagnerju in da so njegovim silam večkrat zavrnili dobavo streliva.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je nedavno obtožil Rusijo, da na območju Bahmuta uporablja taktiko požgane zemlje, podobno kot v Siriji. Ruske oblasti pa so v četrtek sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v Bahmutu ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta. Prav tako trdijo, da so zavzele približno 80 odstotkov mesta.

Prigožin je takrat opozoril, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen. Ob tem pa je dejal, da je bilo v bojih v okolici mesta in v okolici ubitih že več kot 30.000 ukrajinskih vojakov.