Spopadi za Bahmut potekajo že več mesecev. Foto: Reuters
Spopadi za Bahmut potekajo že več mesecev. Foto: Reuters

"Prosim vas, da do 10. maja izdate ukaz o prenosu položajev paravojaških enot Wagnerja v Bahmutu in njegovem obrobju na enote bataljona Ahmat," je v pismu ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju zapisal Prigožin.

Kadirov je že pred tem dejal, da bi lahko možje iz njegove bojne enote Ahmat prevzeli položaje v Bahmutu.

Do Prigožinove prošnje prihaja le dan po tem, ko je zagrozil, da bo do srede zaradi pomanjkanja streliva svoje sile umaknil iz Bahmuta. Opozoril je, da njegovim borcem grozi nesmiselna smrt, za pomanjkanje streliva pa je obtožil Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova.

Kijev ne vidi znakov skorajšnjega umika

V Kijevu medtem ne opažajo znakov skorajšnjega umika sil Wagnerja iz Bahmuta. "Te izjave so podali zaradi dejstva, da ne bodo mogli izpolniti obljube o zavzetju Bahmuta do 9. maja," je dejal predstavnik ukrajinske obveščevalne službe Andrij Černjak. Prepričan je, da je Prigožin skušal z izjavami zgolj prevaliti odgovornost na druge.

Prigožin večkrat kritiziral Moskvo

Prigožin je sicer že konec aprila ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti. V preteklih mesecih je večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in "pošastno birokracijo" v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil.

Nedavno je v pogovoru z ruskim vojaškim blogerjem ocenil, da je Ukrajina že pripravljena na pričakovano protiofenzivo, ki bi se po njegovem mnenju lahko začela do 15. maja.

Ukrajinsko mesto Bahmut je postalo središče spopadov med ruskimi in ukrajinskimi silami. Po več mesecih boja je kraj, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, ostal praktično brez civilnega prebivalstva.

Izmenjava vojnih ujetnikov

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so bili trije piloti ruskih zračnih sil izpuščeni po "težkem pogajalskem procesu", iz Kijeva pa so sporočili, da je bilo v zameno iz ruskega ujetništva izpuščenih 45 ujetnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Šlo je za 42 moških in tri ženske, ki so branili ukrajinsko mesto Mariupolj do njegovega končnega zavzetja lani spomladi, je na Telegramu sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Izmenjava ujetnikov se razlikuje od številnih predhodnih, ki sta jih od začetka vojne izvedli Rusija in Ukrajina, saj je bilo število izmenjanih Rusov in Ukrajincev običajno približno enako.

Ukrajinski vojak v Avdijivki. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak v Avdijivki. Foto: Reuters

Ukrajina trdi, da je s patriotom sestrelila raketo kinžal

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so med ruskimi zračnimi napadi v četrtek z ameriškim sistemom zračne obrambe patriot prvič sestrelili rusko hipersonično raketo kinžal.

Novico o sestrelitvi hipersonične rakete nad "regijo zunaj Kijeva" je na Telegramu sporočil načelnik ukrajinskih zračnih sil Nikolaj Oleščuk in ob tem "ukrajinskemu ljudstvu čestital za zgodovinski dogodek".

Rusija je v četrtek izvedla več deset napadov z brezpilotnimi letalniki in raketami na več krajev v Ukrajini. Ruske zračne sile niso potrdile uporabe rakete kinžal. Kijev je po napadu sporočil, da je Rusija med napadi uporabila tudi balistično raketo.

Zračni napadi so se zgodili dan po tem, ko so ruske sile v bližini Kremlja sestrelile dva brezpilotna letalnika. Moskva je Ukrajino obtožila poskusa atentata na predsednika Vladimirja Putina in napovedala povračilne ukrepe.

Ameriški sistemi zračne obrambe patriot. Foto: Reuters
Ameriški sistemi zračne obrambe patriot. Foto: Reuters

Putin je rakete kinžal, kar v slovenščini pomeni bodalo, predstavil leta 2018 in jih označil za "idealno orožje". Dosežejo lahko namreč desetkratno hitrost zvoka, zaradi česar jih protiraketna obramba izredno težko prestreže.

Ruske sile so med napadi na Ukrajino rakete kinžal že večkrat uporabile, prvič 19. marca lani, ko je bila izstreljena raketa na skladišče streliva v jugozahodni Ukrajini. Doslej je veljalo, da ukrajinski sistem zračne obrambe ruskih balističnih izstrelkov ne more prestreči.

Ukrajina prve "patriote" prejela aprila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je od začetka ruske invazije v Ukrajini večkrat pozval zaveznice k zagotovitvi orožja, zlasti tistega, ki bi ukrajinskim silam omogočil boljšo zračno obrambo.

Prve ameriške sisteme zračne obrambe patriot je Kijev prejel aprila. Premični sistem zračne obrambe, ki velja za enega najnaprednejših na svetu, se lahko uporablja proti letalom, balističnim ter manevrirnim raketam.

Napad na ruskega nacionalista Zaharja Prilepina

Iz Rusije so medtem sporočili, da je bil v napadu s podtaknjeno bombo v avtomobilu v pokrajini Nižni Novgorod ranjen ruski borec, pisatelj in nekdanji poslanec Zahar Prilepin.

Guverner Nižnega Novgoroda Gled Nikitin je sporočil, da je Prilepin utrpel manjše zlome, poroča El Pais. Po neuradnih podatkih naj bi z avtomobilom potoval iz okupiranega Donbasa v Moskvo, v Nižnem Novgorodu pa naj bi se ustavil na kosilu.

Avtomobil po napadu z bombo. Foto: Reuters
Avtomobil po napadu z bombo. Foto: Reuters

Ruska policija je sprožila kazensko preiskavo zaradi domnevnega kaznivega dejanja terorizma. Tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Irina Volk je povedala, da so pridržali enega osumljenca.

Zunanje ministrstvo krivi Kijev

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je medtem krivdo pripisala Kijevu.

"Dejstvo se je potrdilo: Washington in Nato hranita še eno mednarodno teroristično celico – kijevski režim," je dejala brez navedbe dokazov in dodala, da "molijo za zdravje Prilepina".

47-letni Prilepin se je v preteklosti boril na strani Rusije v vojni v Čečeniji, pozneje je vodil bataljon prostovoljnih proruskih borcev v samooklicani Ljudski republiki Doneck na vzhodu Ukrajine, januarja 2023 pa se je pridružil tudi ruskim silam, ki se borijo v Ukrajini.

Leta 2018 je ustanovil gibanje Za resnico, ki se je pozneje združila s parlamentarno stranko Pravična Rusija, s katero je Prilepin na volitvah leta 2021 osvojil mesto poslanca v ruski dumi, ki pa se mu je odrekel. Prilepin je tudi avtor več romanov. EU ga je kmalu po začetku vojne v Ukrajini uvrstila na seznam sankcioniranih posameznikov.

V Rusiji sta bila v eksplozijah ubita že dva vidna posameznika. Avgusta lani je v eksploziji avtomobila blizu Moskve umrla Darja Dugina, hčerka Putinovega propagandista Aleksandra Dugina. Prejšnji mesec je bil v kavarni v Sankt Peterburgu ubit znani vojaški bloger Vladlen Tatarski.