Putin je že večkrat za vojno v Ukrajini obtožil Kijev in njegove zahodne zaveznike. Foto: Reuters
Putin je že večkrat za vojno v Ukrajini obtožil Kijev in njegove zahodne zaveznike. Foto: Reuters

Zaradi provokacij Zahoda nam grozi konflikt svetovnih razsežnosti, je med obiskom v Uzbekistanu dejal Putin in opozoril članice zveze Nato, naj razmislijo, "s čim se igrajo". Po njegovih besedah so napadi na rusko ozemlje z zahodnim orožjem mogoči le ob pomoči strokovnjakov iz zahodnih držav, kar prinaša resne posledice.

"V Evropi, zlasti v majhnih državah, bi se morali zavedati, s čim se igrajo. Zavedati se morajo, da so države z majhnimi, gosto poseljenimi ozemlji. To bi morale imeti v mislih, preden začnejo govoriti o napadu na Rusijo," je še dodal.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sicer v ponedeljek zahodne zaveznice pozval, naj ponovno razmislijo o omejitvah, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega orožja za napade na Rusijo. Ob tem je poudaril, da samoobramba vključuje tudi pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji, in omenil, da so nekatere zaveznice omejitve že odpravile.

Slovenski obrambni minister Marjan Šarec je poudaril, da Slovenija Ukrajini ni nikoli postavljala pogojev glede uporabe orožja, ki ji ga je dobavila za boj proti ruski agresiji.

Kijev je po začetku ruske ofenzive v pokrajini Harkov na severovzhod države poslal okrepitve. Foto: Reuters
Kijev je po začetku ruske ofenzive v pokrajini Harkov na severovzhod države poslal okrepitve. Foto: Reuters

"Specialisti pod krinko plačancev"

Ruski predsednik je povedal, da že dolgo vedo za prisotnost in delovanje tujih plačancev v Ukrajini, saj pogosto prestrežejo komunikacije, ki niso v ukrajinščini, ampak v francoščini in poljščini. Kot je pojasnil, se francoski plačanci že dolgo bojujejo, prihod pripadnikov redne francoske vojske pa je še en korak bližje k svetovni vojni.

Francija je že večkrat zanikala ruske obtožbe, da so v Ukrajini francoski plačanci, čeprav Pariz ni izključil pošiljanja vojaških inštruktorjev v prihodnosti, vendar se za to še ni odločil.

"Tam so specialisti, ki delujejo pod krinko plačancev," je na novinarski konferenci dejal Putin in s tem odgovoril na vprašanje glede nedavne izjave poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Oleksandra Sirskega, da potekajo pogovori o napotitvi francoskih vojaških inštruktorjev v Ukrajino.

Rusija po Putinovem zatrjevanju ni nikoli opustila mirovnih pogajanj z Ukrajino in se je nanje pripravljena vrniti na podlagi izhodišč pogovorov v Carigradu kmalu po začetku ruske vojne februarja 2022, ki so potekala ob posredovanju Turčije. Oktobra leta 2022 je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podpisal odlok, s katerim je prepovedal neposredne pogovore s Putinom, a ni povsem zaprl vrata pogajanjem z Rusijo.

Sorodna novica Šarec: Slovenija Ukrajini ni postavljala pogojev glede uporabe dobavljenega orožja

Putin je dejal, da je Ukrajina zavrnila pogovore, zaradi česar bo imela še z več izgubi, če bodo poskušali spremeniti razmere na bojišču.

Ruski predsednik se je dotaknil tudi predsedniškega mandata Zelenskega in izrazil prepričanje, da bi morala Ukrajina izvesti predsedniške volitve, potem ko se mu je prejšnji teden iztekel mandat.

Zelenski se zaradi vojnih razmer ni odločil za razpis volitev, a Putin meni, da je zdaj edina legitimna oblast v Ukrajini parlament in njegov predsednik.