Posledice enega od septembrskih ruskih napadov v Hersonu. Foto: Reuters
Posledice enega od septembrskih ruskih napadov v Hersonu. Foto: Reuters

Ruska vojska naj bi po navedbah tamkajšnjih oblasti v zadnjih 24 urah 96-krat obstreljevala pokrajino Herson, samo regijsko prestolnico pa kar 45-krat, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Obenem poročila o napadih prihajajo tudi iz Rusije. Oblasti v Moskvi namreč trdijo, da so ponoči sestrelile več ukrajinskih brezpilotnih letalnikov. Deset naj bi jih sestrelile v pokrajini Kursk, enega v Kalugi in še dva v Belgorodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Kurska Roman Starovojt je sporočil, da je v vasi Belaja, manj kot 25 kilometrov od meje z Ukrajino, "ukrajinsko brezpilotno letalo odvrglo dve eksplozivni napravi na transformatorsko postajo". "Eden od transformatorjev je zagorel. Pet naselij in bolnišnica so bili odrezani od oskrbe z električno energijo," je še dodal.

Rusija bo z oktobrom v vojsko vpoklicala nabornike

Rusija bo s 1. oktobrom na redno 12-mesečno služenje vojaškega roka vpoklicala verjetno več kot 100.000 nabornikov, vendar jih ne bodo napotili na vojno območje v Ukrajini, so sporočili iz ruskega generalštaba.

Kontraadmiral Vladimir Zimljanski, ki je v generalštabu pristojen za naborništvo, je poudaril, da ne načrtujejo nadaljnje mobilizacije za vojno v Ukrajini. Kot je pojasnil, imajo trenutno tam dovolj prostovoljcev. Koliko nabornikov točno bodo vpoklicali, Zimljanski ni navedel, običajno pa jih približno 120.000. Spomladi so vpoklicali 147.000 moških.

V Rusiji dvakrat letno opravijo vpoklic nabornikov. Po služenju se lahko po navedbah generalštaba vrnejo domov, lahko pa se pogodbeno zavežejo za služenje v Ukrajini.

Po uradnih podatkih Moskve se je v preteklih nekaj mesecih za sodelovanje v spopadih javilo približno 300.000 prostovoljcev. Obenem so lani vpoklicali še približno 300.000 rezervistov.

Vpoklici nabornikov so lani jeseni sprožili množične proteste v Rusiji, številni so tudi zbežali v tujino, saj se niso želeli pridružiti bojnim vrstam v Ukrajini.

Rusija je po oceni neodvisnih medijev izgubila že več deset tisoč vojakov v ukrajinski vojni, uradnih podatkov sicer ni. Ukrajina pa sporoča, da je v spopadih umrlo več kot 277.000 ruskih vojakov, podatkov o izgubah v lastnih vrstah pa ne navaja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pomočnik Prigožina bo nadziral prostovoljske enote

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem Andreja Troševa, nekdanjega pomočnika vodje najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, zadolžil za nadzor nad enotami ruskih prostovoljnih borcev v Ukrajini, so sporočili iz Kremlja.

"Na zadnjem sestanku smo govorili o tem, da boste nadzorovali oblikovanje prostovoljnih enot, ki lahko izvajajo različne naloge, najprej seveda na območju posebne vojaške operacije," je glede na sporočilo Kremlja Putin dejal Troševu.

Putin je dejal, da ima Trošev dovolj izkušenj za to nalogo. "Poznate vprašanja, ki jih je treba rešiti vnaprej, da bo delo potekalo na najboljši mogoči način in z največjim mogočim uspehom," je dejal ruski predsednik. Ob tem je pohvalil to, da Trošev ohranja dobre odnose s soborci.

Trošev je nekdanji pomočnik vodje Prigožina, ki je po junijskem enodnevnem uporu proti Moskvi avgusta umrl v letalski nesreči.

Upokojeni polkovnik, znan tudi pod vzdevkom Sedoj (Sivolasi), velja za enega od ustanoviteljev skupine Wagner. Kot izhaja iz dokumenta EU-ja iz leta 2021, zanj veljajo sankcije EU-ja, ker je bil neposredno vključen v vojaške operacije skupine v Siriji.

Skupina Wagner je imela sicer do pred kratkim ključno vlogo pri ruski invaziji v Ukrajini, deluje pa tudi v Siriji in več afriških državah.

Njena prihodnost je postala negotova po junijskem uporu proti Moskvi. Po njem so sicer številni pripadniki paravojaške skupine Wagner odšli v Belorusijo, kjer naj bi v oporišču približno sto kilometrov jugovzhodno od prestolnice Minsk usposabljali beloruske vojake.