Ukrajina je protiofenzivo sprožila na začetku prejšnjega meseca. Foto: Reuters
Ukrajina je protiofenzivo sprožila na začetku prejšnjega meseca. Foto: Reuters

"Vsi poskusi sovražnika, da bi prebil našo obrambo ... niso bili uspešni skozi celotno ofenzivo," je dejal Putin v pogovoru za rusko državno televizijo. Po njegovih besedah ruske sile na nekaterih območjih "celo prehajajo v ofenzivo in zavzemajo ugodnejše položaje".

Po pisanju ameriškega časopisa Washington Post ukrajinska protiofenziva napreduje počasi, ker so ozemlja pred ruskimi utrdbami močno minirana.

Po navedbah ukrajinskih vojakov so dolge priprave na protiofenzivo, ki so se začele pred približno enim mesecem, dale Rusom čas za pripravo in upočasnile napredovanje Ukrajincev, piše časopis. Pri tem dodaja, da so Rusi na območjih pred glavnimi ruskimi utrdbami namestili protitankovske in protipehotne mine ter skrite kable, pritrjene na eksploziv.

Kijev je po pisanju Washington Posta zato spremenil strategijo. Namesto da bi se poskušali prebiti z bojnimi pehotnimi vozili in tanki, ki so jih zahodni zavezniki dobavili Ukrajini za protiofenzivo, enote napredujejo peš, še navaja Washington Post.

Putin je v pogovoru na televiziji komentiral tudi odločitev Washingtona, da Ukrajini dobavi kasetno strelivo. Zatrdil je, da ima Rusija dovolj svojih zalog kasetnega streliva, da z njim odgovori Ukrajini. "Če jih bodo uporabili proti nam, si seveda jemljemo pravico do povračilnih ukrepov," je izjavil.

Organizacija Human Rights Watch in Ukrajina sta sicer obtožili Rusijo, da že uporablja kasetno strelivo na bojišču. V številnih delih sveta je to strelivo prepovedano, odločitev ZDA, da Ukrajini dobavi kasetno strelivo, pa je v mednarodni skupnosti naletela na ostre odzive.

To so bombe in rakete, sestavljene iz številnih manjših bomb, ki po izstrelitvi eksplodirajo v zraku in se raztrosijo po več sto metrov širokem območju. Ker mnoge ne eksplodirajo takoj, so velika grožnja civilnemu prebivalstvu še dolgo po koncu spopadov. Tudi v vojaških krogih so številni prepričani, da je kasetno strelivo zastarelo in nemoralno.

Ukrajinski vojaki pri osvobajanju zasedenega ozemlja napredujejo počasi zaradi dobro utrjenih ruskih obrambnih linij. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki pri osvobajanju zasedenega ozemlja napredujejo počasi zaradi dobro utrjenih ruskih obrambnih linij. Foto: Reuters

Wagner prispel v Belorusijo

Predstavniki ukrajinskih in poljskih oblasti so potrdili, da so borci zasebne najemniške vojske Wagner iz Rusije prispeli v Belorusijo, kjer jugovzhodno od Minska že urijo pripadnike beloruske vojske.

"Wagner je v Belorusiji," je na družbenem omrežju Telegram zapisal tiskovni predstavnik ukrajinske obmejne agencije Andrij Demčenko in pojasnil, da so v Belorusiji opazili premikanje "ločenih skupin" iz Rusije.

Dva vira, ki sta blizu borcev Wagnerja, sta za Reuters povedala, da so ruski plačanci v Belorusiji že od prejšnjega torka.

Belorusko obrambno ministrstvo je v petek objavilo videoposnetek, na katerem je videti pripadnike Wagnerja med urjenjem beloruskih vojakov na vojaškem poligonu blizu mesta Osipoviči.

Beloruske oblasti so objavile posnetek, na katerem domnevni pripadniki Wagnerja urijo beloruske vojake. Foto: Reuters
Beloruske oblasti so objavile posnetek, na katerem domnevni pripadniki Wagnerja urijo beloruske vojake. Foto: Reuters

Wagnerjeva selitev iz Rusije v Belorusijo je bila del dogovora, s katerim se je končal junijski upor ruskih plačancev pod vodstvom njihovega ustanovitelja Jevgenija Prigožina, ki ga v javnosti ni bilo videti že od 24. junija, ko je zapustil mesto Rostov na Donu.

Prisotnost borcev Wagnerja v Belorusiji je potrdil tudi državni sekretar v kabinetu poljskega premierja Stanislaw Zaryn, ki je na Twitterju zapisal, da bi bilo lahko trenutno na beloruskem ozemlju nekaj sto pripadnikov zloglasne najemniške vojske.

Po navedbah beloruskega projekta Hajun, ki ga oblasti v Minsku obravnavajo kot ekstremistično organizacijo, je kolona najmanj 60 Wagnerjevih vozil v petek ponoči vstopila v Belorusijo. Kot so poročali, so imeli tovornjaki in druga vozila v koloni registrske tablice samooklicanih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine.

Kolona naj bi bila namenjena v mesto Tsel v osrednjem delu Belorusije, kjer so tujim novinarjem prejšnji teden pokazali oporišče z več sto praznimi šotori.

Wagner naj bi beloruske vojake uril v osrednjem delu države. Foto: Reuters
Wagner naj bi beloruske vojake uril v osrednjem delu države. Foto: Reuters

Rusija trdi, da je odbila ukrajinski napad na Sevastopol

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove sile preprečile ukrajinski napad na črnomorsko pristanišče Sevastopol na zasedenem ukrajinskem polotoku Krim.

"Danes zjutraj je bil onemogočen poskus kijevskega režima, da izvede teroristični napad s sedmimi brezpilotnimi zračnimi plovili in dvema brezpilotnima podvodnima ploviloma na objekte na ozemlju polotoka Krim v bližini mesta Sevastopol," je sporočilo ministrstvo na Telegramu, ob tem pa dodalo, da žrtev ali škode ni bilo.

Ministrstvo je navedlo, da sta bili dve brezpilotni letali sestreljeni nad Črnim morjem na veliki razdalji od obale, pet pa so jih prestregle ruske sile za elektronsko bojevanje. Dve brezpilotni podvodni plovili so uničili v severnem delu Črnega morja.

Mestne oblasti v Sevastopolu so sporočile, da je bil v nedeljo za nekaj ur prekinjen pomorski promet, vključno s trajektnimi prevozi.

V ukrajinski regiji Harkov je bil v ruskem obstreljevanju v zadnjih 24 urah ubit civilist, še en pa je bil ranjen. Sedem ljudi je bilo ranjenih tudi v napadu na eno od vasi v regiji Zaporožje.

Rusija zasegla delnice Danoneja in Carlsberga

Ruska država je zasegla delnice ruskih podružnic francoskega živilskega podjetja Danone in danske pivovarske družbe Carlsberg. Odlok o začasnem zasegu je podpisal Putin.

Gre za 98,56 odstotka delnic podružnice Danone Rusija, nekaj tisoč delnic skupine Danone Trade ter več milijonov delnic družbe Baltika, ki je v lasti Carlsberga.

V Danoneju in Carlsbergu so sicer pred časom napovedali, da nameravajo zaradi ruske agresije na Ukrajino zapustiti ruski trg.

Carlsberg je konec junija sporočil, da bo njegove aktivnosti v Rusiji prevzel neimenovan kupec. Družba ima v tej državi okoli 8400 zaposlenih.

Francoski agroživilski gigant Danone je umik iz večine aktivnosti v Rusiji napovedal oktobra lani.