Prizor iz Kijeva. Foto: Reuters
Prizor iz Kijeva. Foto: Reuters

Po besedah vodje vojaške uprave Kijeva Sergija Popka je ruska vojska glavno mesto Ukrajine napadla iz regije Saratov na jugozahodu Rusije z manevrirnimi raketami, izstreljenimi iz strateških bombnikov Tu-95MS.

Ukrajinska obramba je nad Kijevom in blizu mesta sestrelila približno deset raket, je Popko še zapisal na Telegramu. Dodal je, da po prvih informacijah ni bilo žrtev ali škode.

Preteklo noč je bila celotna Ukrajina že tretjič v zadnjem tednu dni v pripravljenosti na napade. Po Popkovih besedah je pripravljenost v Kijevu trajala dve uri.

Pozneje je ukrajinska državna energetska družba Naftogaz potrdila, da je ruska raketa zadela ukrajinsko podzemno skladišče zemeljskega plina. Ob tem je predsednik uprave Oleksij Černišov poudaril, da to ne bo vplivalo na dobavo zemeljskega plina potrošnikom: "Vse dobave potekajo nemoteno in v celoti."

Rusija je z raketami in brezpilotnimi letalniki danes napadla tudi okrožje Strij južno od mesta Lvov na zahodu Ukrajine, so sporočile tamkajšnje oblasti. Kot je dejal župan Lvova Andrij Sadovij, so napade izvedli s približno 20 raketami in sedmimi brezpilotnimi letalniki, tarča napadov pa je bila ključna infrastruktura.

Poljska zvišala stopnjo pripravljenosti

Kraj Strij je približno 50 kilometrov oddaljen od meje s Poljsko, ki je zaradi ruskih napadov blizu svojega ozemlja zvišala stopnjo pripravljenosti. Operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil je ponoči opazilo intenzivno dejavnost ruskega letalstva, je na družbenem omrežju Facebook sporočila poljska vojska.

Ljudje v Kijevu so se pred napadi zatekli na postaje podzemne železnice. Foto: Reuters
Ljudje v Kijevu so se pred napadi zatekli na postaje podzemne železnice. Foto: Reuters

Poljski zračni prostor je preletela ruska manevrirna raketa, izstreljena proti mestom na zahodu Ukrajine, je medtem sporočila poljska vojska.

Kot je na družbenem omrežju X sporočilo operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil, je ena izmed raket, ki so jih izstrelile ruske sile, poljski zračni prostor kršila približno 40 sekund. Vanj je vstopila nad vasjo Oserdow na vzhodu Poljske, ves čas pa so jo opazovali z vojaškimi radarji.

"Poljska vojska stalno spremlja razmere na ukrajinskem ozemlju in ostaja v stalni pripravljenosti, da bi zagotovila varnost poljskega zračnega prostora," so še sporočili.

Po incidentu je poljska aktivirala vse potrebne postopke za zagotovitev varnosti poljskega zračnega prostora. "Med drugim so bile aktivirane poljske in zavezniške zračne sile," je v svoji izjavi zapisalo operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil.

Tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Pawel Wronski je v izjavi za javnost od ruskih oblasti zahteval pojasnilo za incident. Moskvo je pozval, naj konča vojno in se osredotoči na težave znotraj meja Rusije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Podoben incident se je zgodil decembra lani, ko je ruska raketa vstopila v poljski zračni prostor in ga kmalu zapustila v smeri Ukrajine.

Ukrajinska vojska pregleduje ostanke ruskega izstrelka. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska pregleduje ostanke ruskega izstrelka. Foto: Reuters

Rusija: Odbili smo napad ukrajinskih raket na Sevastopol

Rusija je medtem v soboto zvečer sporočila, da je odbila napad desetih ukrajinskih raket, usmerjenih na mesto Sevastopol na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Tamkajšnji guverner Mihail Razvojajev je na Telegramu še sporočil, da je v napadu umrl 65-letni civilist, ki so ga zadeli ostanki rakete, štirje ljudje pa so bili ranjeni, med njimi najstnik. Po njegovih besedah je šlo za najobsežnejši napad na območju v zadnjem času.

Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je v nočnih napadih na Krimu zadela dve večji ruski ladji, zasidrani pri Krimu, komunikacijski center in drugo infrastrukturo ruske črnomorske flote.

"Ukrajinske oborožene sile so uspešno napadle ladji Jamal in Azov, ruski obveščevalni center in del ruske vojaške infrastrukture v Črnem morju," je sporočila ukrajinska vojska.

Ukrajina trdi, da je od začetka vojne uničila približno tretjino ruske pomorske flote v Črnem morju. Sodeč po satelitskih posnetih, je Rusija večino svojega ladjevja zato s Krima premaknila v bližino mesta Novorusijsk na vzhodu ruske črnomorske obale. Moskva je pred kratkim zamenjala tudi poveljnika mornarice.