V okolici Bahmuta potekajo srditi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami. Foto: Reuters
V okolici Bahmuta potekajo srditi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile prevzele popoln nadzor nad tremi naselji na območju v Donecku, kjer spopadi potekajo že od leta 2014, trenutno pa so tam nameščene proruske separatistične sile, pripadniki zasebne vojaške skupine Wagner in redne enote ruske vojske.

Ruske sile so v ponedeljek izvedle več zračnih napadov v krajih Verhnokamjansk, Andrijivka in Vodjane. Napadi so se zgodili v času, ko Rusija intenzivno obstreljuje ukrajinsko kritično infrastrukturo na območju celotne države.

Iz generalštaba ukrajinske vojske so sporočili, da so v zadnjih 24 urah odbili šest ruskih napadov v Doneškem bazenu, medtem ko so ruske sile obstreljevale tudi območja na desnem bregu reke Dneper, vključno z mestom Herson, ki so ga ruske sile zapustile v prvi polovici novembra.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da bi morale ruske sile v Ukrajini uporabiti nove napredne oborožitvene sisteme.

"Treba je nadaljevati modernizacijo in izdelavo obetavnih sistemov za njihovo poznejšo uporabo med posebno vojaško operacijo," je dejal Sergej Šojgu na srečanju visokih generalov na obrambnem ministrstvu, pri čemer ni navedel, katera napredna orožja bi bilo treba uporabiti, je pa dejal, da želi z generali razpravljati o novih načinih za izboljšanje artilerijskih in raketnih napadov.

Šojgu je dejal, da izboljšujejo protitopniške napade z uporabo raketnih sistemov dolgega dosega, kot so Tornado-S in visokozmogljivi artilerijski sistem Malka. "To omogoča učinkovito zadevanje tujih raketnih in artilerijskih sistemov," je dejal Šojgu.

Ukrajina pričakuje nove napade na energetsko infrastrukturo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v nočnem torkovem nagovoru opozoril, da zaradi zimskih razmer v tem tednu pričakujejo nove ruske napade velikih razsežnosti na energetsko infrastrukturo, ki bi še otežili življenje civilistom.

Dodal je, da ruske sile napadajo območja v Donecku, Lugansku in Harkovu, od koder so jih ukrajinske sile septembra pregnale. "Razmere na fronti so težke. Kljub izjemno velikim izgubam se okupatorji še vedno trudijo napredovati," je dejal Zelenski in dodal, da ruske sile "nekaj načrtujejo na jugu", vendar tega ni pojasnil.

Bruselj predlaga posebno sodišče za ruske zločine

Evropska komisija predlaga vzpostavitev posebnega sodišča s podporo Združenih narodov, ki bo preiskalo in preganjalo kaznivo dejanje agresije, ki jo Rusija izvaja nad Ukrajino. Zamrznjeno premoženje Rusije bi EU uporabil za obnovo Ukrajine.

"Ruska invazija v Ukrajini je prinesla smrt, uničenje in neopisljivo trpljenje. Vsi se spominjamo grozodejstev, ki so se zgodila v Buči. Ocenjujejo, da je bilo do zdaj ubitih več kot 20.000 civilistov in več kot 100.000 ukrajinskih vojakov," je v videoposnetku sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Rusija mora plačati za svoje zločine, vključno za kaznivo dejanje agresije na suvereno državo," je povedala in predlagala vzpostavitev posebnega sodišča s podporo Združenih narodov. Napovedala je, da bodo skušali pridobiti čim širšo mednarodno podporo za vzpostavitev takšnega sodišča.

Ukrajina je poziv Bruslja po ustanovitvi sodišča že pozdravila. "To je točno to, kar smo predlagali že dolgo časa. Rusija bo plačala za zločine in uničenje. Temu se ne bodo izognili," je na družbenih omrežjih zapisal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Snežne razmere v Kijevu, v katerih milijoni Ukrajincev nimajo rednega dostopa do elektrike. Foto: Reuters
Snežne razmere v Kijevu, v katerih milijoni Ukrajincev nimajo rednega dostopa do elektrike. Foto: Reuters

300 milijard zaseženih sredstev v obnovo Ukrajine?

Rusija mora po besedah von der Leyen za uničenje v Ukrajini plačati tudi finančno. Škodo je ocenila na 600 milijard evrov.

Članice skupine G7 in EU-ja so v okviru sankcij proti Rusiji blokirale 300 milijard evrov rezerv ruske centralne banke. Unija je ob tem zamrznila tudi 19 milijard evrov premoženja ruskih oligarhov. "Na kratek rok lahko skupaj s svojimi partnerji vzpostavimo strukturo za upravljanje in investiranje teh sredstev. Prihodke bomo nato uporabili za Ukrajino," je povedala.

Prebivalci Hersona na železniški postaji polnijo prenosne telefone. Foto: Reuters
Prebivalci Hersona na železniški postaji polnijo prenosne telefone. Foto: Reuters

EU išče pravne načine

Prek strukture, ki jo je omenila predsednica, bi lahko po navedbah virov pri komisiji aktivno upravljali blokirana likvidnostna sredstva ruske centralne banke in ruskih državnih podjetij. Prihodke bi uporabili za podporo Ukrajine.

Sankcije in s tem zamrznitev sredstev je sicer začasna in jih je treba vrniti lastnikom. Vračilo bi lahko povezali z mirovnim sporazumom, s čimer bi zagotovili, da bi Ukrajina prejela povračilo škode, so še pojasnili viri. Von der Leyen je zagotovila, da bo Unija delala z mednarodnimi partnerji, da bi našli pravne načine in to omogočili.

Kršenje sankcij bo postalo kaznivo dejanje, da bodo lahko zasegli sredstva

Glede zasega premoženja posameznikov, ki so na seznamu sankcioniranih, so uradniki Evropske komisije poudarili, da je mogoče premoženje zaseči, samo če je povezano s kaznivim dejanjem. Komisija je zato že maja predlagala, da se kršenje evropskih sankcij doda na seznam kaznivih dejanj, kar so države članice v ponedeljek tudi storile. Podrobnosti morajo še doreči, direktivo pa morata pozneje potrditi Svet EU-ja in Evropski parlament.

V Bruslju sicer poudarjajo, da ta zakonodaja ne more veljati retroaktivno, kar pomeni, da bodo lahko v skladu z njo obravnavana samo kazniva dejanja, storjena po uveljavitvi.

Nato ne bo dovolil Rusiji mraza spremeniti v orožje