Prostori Wagnerjevega centra v Sankt Peterburgu. Foto: EPA
Prostori Wagnerjevega centra v Sankt Peterburgu. Foto: EPA

"Od danes so ljudje, ki tvegajo svoje življenje za varnost naše države in naših državljanov, zaščiteni pred provokacijami in lažmi," je po glasovanju poudaril predsednik dume Vjačeslav Volodin. "Ta dejanja so nesprejemljiva," je dodal.

Zakonodajo bo po pričakovanjih potrdil še svet federacije oz. zgornji dom parlamenta, nato pa ga bo podpisal ruski predsednik Vladimir Putin.

Zakonodaja se nanaša predvsem na najemniško Wagnerjevo vojsko, ki v svoje vrste vključuje tudi številne ruske zapornike. Wagnerjevci trenutno vodijo napade ruskih sil na ukrajinsko mesto Bahmut.

Ustanovitelj Wagnerja Jevgenij Prigožin je pozdravil zakonodajo, h kateri je pozival že januarja.

Višje zaporne kazni za "diskreditacijo" ruskih vojakov

Ruska duma je medtem zaostrila tudi kazni v povezavi z zakoni, uvedenimi po 24. februarju lani, ko je Rusija napadla Ukrajino. Za "diskreditacijo" ruskih vojakov ali prostovoljcev, ki se bojujejo z rednimi enotami, je od zdaj predvidena kazen do sedem let zapora, medtem ko je bila prej zagrožena kazen do pet let. Najvišja kazen za širjenje "lažnih informacij" o ruskih silah ostaja 15 let zapora.

Ustanovitelj Wagnerja Prigožin v ukrajinskem kraju Paraskovijivka. Foto: Reuters
Ustanovitelj Wagnerja Prigožin v ukrajinskem kraju Paraskovijivka. Foto: Reuters

OVD: Sproženih 5800 primerov "diskreditacije"

Ruska skupina za človekove pravice OVD-Info navaja, da so ruski tožilci odprli že več kot 5800 primerov "diskreditacije" oboroženih sil, medtem ko so oblasti na podlagi zakona proti širjenju "lažnih informacij" izrekle dolgoletne zaporne kazni nekaterim vladnim kritikom, navaja Reuters.

Litva uvrstila Wagner med teroristična združenja

Litovski parlament je medtem Wagnerjevo skupino uvrstil med teroristična združenja. V resoluciji piše, da skupina ogroža javno varnost in da je med drugim odgovorna za smrt ter mučenje ukrajinskih civilistov in bombardiranje civilnih objektov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V resoluciji, ki jo je soglasno sprejelo 117 poslancev, so Wagner označili za orodje ruskih oblasti v senci, ki prejema vojaško opremo iz Moskve in uporablja rusko vojaško infrastrukturo. Najemniki iz te skupine sodelujejo v vojaških operacijah od začetka ruskega napada na Ukrajino in so zagrešili sistematične, hude zločine, ki pomenijo terorizem, še piše v resoluciji.

Litovski poslanci ob tem pozivajo tudi druge države, naj sledijo zgledu. Uvrstitev Wagnerja med teroristična združenja je po poročanju DPA-ja sicer predvsem simbolna. Litva je rusko agresijo v Ukrajini že prej označila za genocid, Rusijo pa za državo, ki podpira in izvaja terorizem.