Število prihodov prebežnikov v Italijo se znova povečuje. Foto: Reuters
Število prihodov prebežnikov v Italijo se znova povečuje. Foto: Reuters

"Eksponentno povečanje migracij z obale Afrike je v večini tudi del jasne strategije hibridnega vojskovanja, ki jo izvaja skupina Wagner (...) in pri tem uporablja svoj veliki vpliv v nekaterih afriških državah," je izjavil obrambni minister Guido Crosetto. Ob tem je opozoril, da nenadzorovano in nenehno priseljevanje postaja način, kako prizadeti najbolj izpostavljene države, predvsem Italijo, in njihove geostrateške odločitve.

Podobno je poudaril tudi zunanji minister Antonio Tajani. Ob obisku v Izraelu je dejal, da je Rim zaskrbljen, ker številni prebežniki prihajajo z območij pod nadzorom skupine Wagner.

Nekoliko pozneje se je oglasila še premierka Giorgia Meloni. "Ni prav, da v Afriki pustimo divjati rusko plačansko skupino Wagner, ki prebežnike sili, da poskušajo priti v Italijo, je poudarila na predstavitvi knjige o papežu Frančišku.

Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je letos na italijanskih obalah doslej pristalo že več kot 20.000 prebežnikov, medtem ko jih je bilo v istem obdobju v letih 2022 in 2021 po približno 6000. Večina se jih iz severne Afrike na nevarno pot čez Sredozemsko morje odpravi v prenatrpanih čolnih, številni pa pri tem izgubijo življenje.

Skupina Wagner, ki jo vodi Jevgenij Prigožin, je dejavna v Ukrajini, vendar ima vse večji vpliv tudi v Afriki. V zadnjih letih se je uveljavila predvsem v Srednjeafriški republiki in Maliju.