Ukrajinski vojaki v bližini Avdijivke po umiku iz mesta. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki v bližini Avdijivke po umiku iz mesta. Foto: Reuters

Rusija je trdila, da je zavzela ukrajinsko mesto Avdijivka, potem ko se je Ukrajina umaknila, vendar je Moskva v soboto dejala, da je nekaj ukrajinskih vojakov po eni najintenzivnejših bitk v vojni še vedno zaprtih v veliki koksarni iz sovjetskega časa.

Avdijivka, ki je imela pred vojno 32.000 prebivalcev, predstavlja vstopno točko za Doneck, regionalno glavno mesto.

V petek je poveljnik ukrajinskega jugovzhodnega območja Oleksandr Tarnavski na družbenem omrežju Telegram sporočil, da so se ukrajinske enote umaknile z manjšimi izgubami. "V težkih razmerah, ko so od naših utrjenih položajev ostale le ruševine, je naša prednostna naloga rešiti življenja vojakov," je zapisal.

Padec Avdijivke je največja pridobitev Rusije od zavzetja Bahmuta maja 2023.

Razlog za ukrajinski umik pomanjkanje streliva

"Ukrajinska vojska se je bila prisiljena umakniti iz Avdijivke, potem ko so morali ukrajinski vojaki razdeliti strelivo zaradi vse manjših zalog zaradi neukrepanja kongresa," so v izjavi zapisali v Beli hiši. BBC poroča, da je ameriški predsednik Joe Biden ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu zagotovil, da je vojaška pomoč v vrednosti 60 milijard dolarjev že na poti.

"Poglejte, ukrajinsko ljudstvo se je borilo tako pogumno in junaško, toliko so postavili na kocko, zamisel, da bi zdaj, ko jim zmanjkuje streliva, odšli, se mi zdi absurdna," je Biden po sobotnem pogovoru z Zelenskim povedal novinarjem. "Zdi se mi neetično, zdi se mi preprosto v nasprotju z vsem, kar smo kot država," je dodal. "Zato se bom boril, dokler jim ne zagotovimo streliva, ki ga potrebujejo, in zmogljivosti, ki jih potrebujejo za obrambo."

Ukrajinski predsednik je tudi pozval ameriške zakonodajalce, naj odobrijo finančni sveženj.

"Vesel sem, da lahko računam na polno podporo ameriškega predsednika," je objavil na Telegramu.

Ameriški senat je po več tednih pogajanj v torek potrdil predlog zakona o pomoči tujini, ki vključuje 60 milijard dolarjev za Ukrajino. Da bi zakon začel veljati, ga mora potrditi še predstavniški dom, kjer imajo tesno večino republikanci, nato pa ga mora podpisati še Biden.

Tri žrtve ruskih napadov

V ruskih napadih z letalniki in raketami na vzhodu Ukrajine so bili ubiti najmanj trije ljudje, so davi sporočile tamkajšnje oblasti. Do zdaj so iz ruševin porušene stanovanjske stavbe v mestu Kramatorsk v regiji Doneck, ki jo je ponoči zadela raketa, izkopali dve trupli, je na Telegramu zapisal vojaški guverner Donecka Vadim Filaškin.