Avdijivka je skoraj povsem uničena. Foto: Reuters
Avdijivka je skoraj povsem uničena. Foto: Reuters

Poveljnik ukrajinskega jugovzhodnega sektorja Oleksandr Tarnavski je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da so se ukrajinske enote umaknile z manjšimi izgubami.

"V težkih razmerah, ko so od naših utrjenih položajev ostale le ruševine, je naša prednostna naloga rešiti življenja vojakov," je zapisal.

Tarnavski je območje Avdijivke znova označil za "najbolj vročega" na celotni frontni črti, dolgi približno 1000 kilometrov. "Sovražnik izvaja bombne napade podnevi in ponoči in ne preneha z istočasnimi napadi z vseh strani," je dodal.

Avdijivka je sicer skoraj popolnoma uničena, a predstavlja vstopno točko za Doneck, regionalno glavno mesto, nad katerim so proruske separatistične sile nadzor prevzele leta 2014, pozneje pa si ga je Rusija nezakonito priključila.

V četrtek je ukrajinski general Tarnavski priznal, da v Avdijivki potekajo "hudi boji". "Cenimo vsako ped ukrajinskega ozemlja, a za nas ima največjo vrednost in prioriteto ohranitev življenj ukrajinskih vojakov," je dejal.

"Pripravili smo nove položaje in še naprej utrjujemo svoje, pri čemer upoštevamo vse mogoče scenarije," je pred umikom dejal Tarnavski. "V mestu potekajo hudi boji. Naše enote uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva za zajezitev napredovanja sovražnika," je dodal.

Podobno je v svojem četrtkovem večernem nagovoru poudaril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da ukrajinske sile počnejo vse, kar je v njihovi moči, da bi ustavile napredek ruske vojske pri Avdijivki.

Nekateri ukrajinski vojaki so takrat zasebno priznali, da bi lahko mesto vsak čas padlo pod ruski nadzor, je poročal BBC.

Novoimenovani poveljnik ukrajinske vojske Oleksander Sirski je ta teden obiskal bojno črto v Avdijivki in priznal, da so razmere tam "težke". Dejal je, da ruska vojska ne šteje svojih izgub in da svoje pripadnike uporablja kot topovsko hrano.

ZDA: Ukrajini primanjkuje streliva

ZDA opozarjajo, da bi Rusija lahko prevzela nadzor nad ključnim mestom na vzhodu Ukrajine Avdijivko, kjer zadnje mesece potekajo siloviti spopadi. Predstavnik ameriškega sveta za državno varnost John Kirby je kot razlog navedel pomanjkanje streliva.

Kirby je dejal, da bi Avdijivka lahko padla v roke Rusiji predvsem "zato, ker ukrajinskim silam na terenu primanjkuje topniškega streliva", medtem ko "Rusija pošilja val za valom vpoklicanih vojakov, da napadajo ukrajinske položaje".

Kot je opozoril, ameriški kongres še ni potrdil zakona, ki bi omogočil, da bi ZDA Ukrajini lahko poslale topniške izstrelke, ki jih nujno potrebuje za oviranje ruskih napadov.

"Ruske sile dosegajo ukrajinske rove v Avdijivki in začenjajo premagovati ukrajinsko obrambo," je še dejal Kirby.

Ta teden je ameriški senat sicer odobril zakonodajo o pomoči tujim državam, ki namenja 60 milijard za Ukrajino, a jo mora potrditi še predstavniški dom, kjer imajo večino republikanci.

Ukrajina je v boju proti Rusiji odvisna od dobav orožja in streliva od ZDA in drugih zahodnih zaveznic. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v četrtek opozoril, da omahovanje ZDA glede vojaške pomoči Ukrajini že vpliva na razmere na bojišču.