Prizor iz mesta Belgorod. Foto: Reuters
Prizor iz mesta Belgorod. Foto: Reuters

Po navedbah guvernerja regije je v spopadih umrl ruski civilist, še ena oseba pa je umrla med evakuacijo.

"Na našo veliko žalost imamo žrtve. Miroljubni civilist, prebivalec naselja Kozinka, je umrl v rokah ukrajinskih sil. Iskreno sožalje vsem sorodnikom in bližnjim," je na Telegramu zapisal guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, ki je pred tem poročal tudi o smrti ženske, ki je umrla med evakuacijo.

Spopadi v regiji so izbruhnili v ponedeljek, ko je v Belgorod iz Ukrajine vstopila skupina saboterjev. Ruske sile naj bi napade skupine že odbile in jo potisnile nazaj v Ukrajino.

Ukrajinske oblasti so tudi danes zanikale vpletenost v spopade in poudarile, da za njimi verjetno stojita skupini Legija Svoboda Rusije in Ruski prostovoljski korpus. "To so ruski patrioti, ki želijo spremeniti politični režim v državi," je pojasnila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Legija Svoboda Rusije, protikremeljska milica s sedežem v Ukrajini, je medtem v ponedeljek sporočila, da je "popolnoma osvobodila" obmejno mesto Kozinka. Danes zjutraj pa je na Telegramu zapisala, da nadaljuje "osvobajanje" regije Belgorod. Obe paravojaški skupini pa sta za ukrajinsko televizijo Suspilne povedali, da si želita ustvariti "demilitarizirano območje na meji z Rusko federacijo, s katerega se ne bo moglo obstreljevati Ukrajine", poroča britanski BBC.

Brezpilotni letalniki, ki so ponoči zadeli hiše in vladno stavbo, niso zahtevali ranjenih ali smrtnih žrtev, je na Telegramu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal Gladkov.

Evakuiranim prebivalcem je sporočil, da je še prezgodaj, da bi se vrnili domov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kremelj: posebna vojaška operacija se nadaljuje, da se to ne bi ponovilo

Iz Kremlja so sporočili, da mora Rusija vojaška prizadevanja osredotočiti na preprečevanje novih vdorov na njeno ozemlje. "To, kar se je zgodilo v ponedeljek, je razlog za globoko zaskrbljenost in ponovno potrjuje, da ukrajinski borci nadaljujejo svoje dejavnosti proti naši državi," je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "To od nas zahteva več naporov in ti napori se nadaljujejo - posebna vojaška operacija se nadaljuje, da se to ne bi ponovilo," je dodal. Kljub incidentu s sabotažno skupino v regiji Belgorod ruski predsednik Vladimir Putin po besedah Peskova ne bo sklical posebne seje ruskega sveta za nacionalno varnost.

Gladkov je v ponedeljek sporočil, da je skupina saboterjev iz Ukrajine vstopila v regijo Belgorod in da je bilo v spopadih ranjenih osem ljudi. V regiji so nato uvedli pravni protiteroristični režim, ki varnostnim silam daje obsežna pooblastila, kot so preverjanje identitete, nadzor nad komunikacijami in morebitna evakuacija prebivalcev s prizadetih območij. Ta t- i. protiteroristični režim, ki so ga uvedle v ponedeljek, so oblasti danes odpravile.

Rusija je danes sporočila tudi, da je bila regija Belgorod po izbruhu spopadov med ruskimi silami in saboterji pod nenehnim topniškim in minometnim ognjem. Pred tem je guverner regije Vjačeslav Gladkov po navedbah AFP v ponedeljek objavil seznam naselij, ki so bila tarča obstreljevanja. "Ukrajinske oborožene sile so izvedle napade na ozemlje Belgoroda," je zapisal. Po besedah Gladkova so med spopadi iz devetih ruskih obmejnih naselij evakuirali civiliste, oziroma so bili ti "preseljeni". Ponoči je bila sicer regija po njegovih besedah tudi tarča napada z brezpilotnimi letalniki, pri čemer pa mrtvih in ranjenih ni bilo.

Odgovornost za napad je prevzela Legija Svoboda Rusije, ki se opisuje kot protikremeljska milica. V videoposnetku, ki ga je skupina objavila na Telegramu, je zamaskirani predstavnik pojasnil, da so napadli dve naselji. Ob tem je izrekel: "Rusija bo svobodna!" To pa je slogan, ki ga je pogosto slišati med ruskimi opozicijskimi aktivisti.

Al Džazira navaja ukrajinskega obveščevalca Andrija Černjaka, ki je dejal, da sta napade v Belgorodu izvedli oboroženi skupini Legija Svoboda Rusije in Ruski prostovoljski korpus. Omenjeni korpus je na Telegramu objavil, da je prek meje v Rusijo vdrl že na začetku marca. Organizacija zase pravi, da je enota "prostovoljcev, ki se borijo na strani Ukrajine".

Malo je znanega o tej skupini in ni jasno, ali je kakor koli povezana z ukrajinsko vojsko. Enako velja tudi za Legijo Svoboda Rusije, poroča Al Džazira.

Preiskava zaradi "terorističnega dejanja"

Ruske oblasti pa so v povezavi z oboroženim napadom v Belgorodu danes sporočile, da so uvedle preiskavo zaradi "terorističnega dejanja". "Sprejemajo se ukrepi za ugotovitev identitete napadalcev in vseh okoliščin incidenta," je v izjavi zapisal pristojni preiskovalni odbor, ki preiskuje večje primere v Rusiji.

Kot so navedli preiskovalci, so začeli preiskavo številnih kaznivih dejanj, vključno s "terorističnim napadom", poskusom umora, uničenjem ali poškodovanjem lastnine ter nezakonitim prometom z orožjem in eksplozivom.

Od začetka vojne je bila sicer regija Belgorod ob meji z Ukrajino že večkrat tarča obstreljevanja, v katerem je bilo ubitih in ranjenih več ljudi.

Bahmut. Foto: Reuters
Bahmut. Foto: Reuters

Kijev: Nadziramo rob Bahmuta

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je dejala, da ukrajinske sile še vedno nadzorujejo jugozahodni rob Bahmuta, spopadi v mestu pa da so se zmanjšali.

Na Telegramu je sporočila, da so ukrajinske sile nekoliko napredovale na severnem in južnem obrobju mesta, ruske enote pa utrjujejo nadzor na območju, ki ga nadzirajo.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je konec minulega tedna skupaj z ruskimi oblastmi naznanil zavzetje od spopadov povsem uničenega Bahmuta. Takrat je napovedal, da bo do 1. junija položaje Wagnerja v Bahmutu predal ruski vojski.

Rusija je sicer že potrdila, da je v celoti zavzela Bahmut. Pred vojno je imelo mesto na vzhodu Ukrajine 70.000 prebivalcev, zdaj pa je povsem uničeno.

Zelenski med vojaki na fronti. Foto: Reuters
Zelenski med vojaki na fronti. Foto: Reuters

Zelenski obiskal enote na fronti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal ukrajinske čete na fronti v vzhodni regiji Doneck, kamor so ruske sile usmerile svoja prizadevanja za zavzetje ozemlja.

Zelenski "je obiskal frontne položaje ukrajinskih oboroženih sil na obrambni črti Vugledar-Marjinka v regiji Doneck", je sporočilo ukrajinsko predsedstvo in ob tem objavilo fotografije Zelenskega z vojaki. Kot so ob tem še navedli, jim je predsednik podelil tudi odlikovanja.

"Vsak dan na bojišču ukrajinski marinci dokazujejo, da so močna sila, ki uničuje sovražnika, osvobaja ukrajinsko zemljo in opravlja najtežje naloge v najtežjih razmerah," je dejal Zelenski. Ob tem je napovedal, da bodo oblikovane nove brigade, ki bodo opremljene s sodobno opremo in orožjem, še piše v izjavi predsedstva, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju Vugledarja in Marjinke že mesece potekajo boji z rusko vojsko. Ukrajinske enote so med rusko zimsko ofenzivo zadrževale ruske sile okoli Vugledarja, kar je ruski strani onemogočilo večje napredovanje v Donecku.