Ukrajinska vojska s tanki leopard vadi v bližini frontne črte v Donecki oblasti. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska s tanki leopard vadi v bližini frontne črte v Donecki oblasti. Foto: Reuters

Kot je dejal Sinegubov, ruski vojaki skušajo v Harkovski oblasti razširiti frontno črto in napadajo v novih smereh. Dodal je, da je ukrajinskim silam uspelo za zdaj zadržati rusko vojsko, a da obstaja velika nevarnost, da bi se boji lahko prenesli na nova območja.

Ruske sile so sporočile, da so iz Harkovske oblasti v zadnjih dneh pregnale ukrajinske sile iz vsaj devetih vasi, saj skušajo odpreti novo fronto na severovzhodu Ukrajine. V nedeljo naj bi v omenjeni oblasti zavzele še štiri vasi.

Po večdnevnem ruskem obleganju je Kijev nato priznal taktične uspehe ruskih sil pri napredovanju v Harkovski oblasti. "Sovražnik trenutno dosega taktične uspehe," je v poročilu o razmerah na bojišču zapisal generalštab ukrajinskih oboroženih sil. Boji se nadaljujejo tudi v okolici mesta Vovčansk, ki je od ruske meje oddaljeno pet kilometrov. Kljub velikim izgubam ruska vojska v ofenzivo na mesto pošilja "do pet bataljonov," so sporočili iz generalštaba
ukrajinskih oboroženih sil.

"Bombardirajo vasi in streljajo na vse, kar lahko," je povedal namestnik vodje vojaške uprave v vasi Lipci Sergej Krivečenko. Da se ukrajinske sile srdito borijo in pripravljajo protinapade, pa je zagotovil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Kijev je tudi sporočil, da so v soboto zamenjali vojaškega poveljnika, ki je odgovoren za severovzhodno frontno črto, torej tisto pri Harkovu.

Mirovni pogovori so "ultimat Moskvi"

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Rusija pripravljena na to, če se Zahod želi za Ukrajino boriti na bojišču. "To je njihova pravica," je dodal. Kremelj je prejšnji teden dejal, da bi bilo pošiljanje Natovih enot v Ukrajino zelo nevarno in da Moskva pozorno spremlja dogajanje. Lavrov je to izjavil na parlamentarnem zaslišanju, po katerem ga bo predsednik Putin po prevzemu novega šestletnega predsedniškega mandata znova imenoval za zunanjega ministra.

Po zrušenju stanovanjskega bloka v Belgorodu. Foto: Reuters
Po zrušenju stanovanjskega bloka v Belgorodu. Foto: Reuters

Na zaslišanju je Lavrov tudi dejal, da so mirovni pogovori o Ukrajini, ki bodo prihodnji mesec brez udeležbe Rusije potekali v Švici, "ultimat Moskvi". Razmere je primerjal z opominom za šolarja, o čigar usodi odločajo učitelji, medtem ko ga ni v učilnici. "Z nikomer se ne morete tako pogovarjati, še posebej ne z nami," je dodal.

Proruski župan mesta Doneck na vzhodu Ukrajine je medtem dejal, da sta v obstreljevanju v mestu umrla dva človeka, ukrajinska obveščevalna služba (SBU) pa je sporočila, da so njihovi brezpilotniki zadeli skladišča nafte in električno postajo v ruskih pokrajinah Belgorod in Lipeck.

Število žrtev v Belgorodu naraslo na 15

V nedeljo pa je del izstrelka, izdelanega še v sovjetskem obdobju, zadel stanovanjski blok v Belgorodu. Število žrtev je naraslo na 15. Izstrelek je sprožila ukrajinska vojska, ruske sile pa so ga sestrelile, so dodali v Moskvi.

Omenjeni napad je bil eden najhujših v ruski regiji Belgorod do zdaj. V ločenem ukrajinskem napadu so umrli še štirje ljudje, 27 pa je bilo ranjenih. Kijev se na navedbe ni odzval.

Kremelj je o napadu obvestil ruskega predsednika Vladimirja Putina in napad označil za "barbarski". Rusko zunanje ministrstvo pa je opozorilo, da je ciljanje civilistov in civilne infrastrukture kaznivo dejanje.

Številne žrtve med otroki

Sklad ZN-a za otroke (Unicef) je sporočil, da je bilo od začetka vojne v Ukrajini ubitih ali ranjenih najmanj 1993 otrok, kar je v povprečju dva otroka na dan. To so uradni podatki, ki so jih Združeni narodi lahko preverili, dejansko število ubitih in ranjenih otrok pa je verjetno še precej višje.

Otroci v Ukrajini so med smrtnimi žrtvami, ranjenimi in žrtvami nasilja, izgubili so svojce in prijatelje, kar vpliva tudi na njihovo duševno zdravje in počutje. Polovica najstnikov tako poroča, da ima težave s spanjem, vsak peti pa ima vsiljive misli in prebliske, pri katerih se posameznik počuti ali vede, kot da se travmatski dogodek znova dogaja, je sporočil Unicef.

Junija se bo končalo še eno šolsko leto, ki ga bo zaradi dveh let covida-19 in dveh let vojne, zaznamovalo že četrto leto oviranega izobraževanja. Skoraj polovica otrok v Ukrajini se šola na daljavo, en milijon otrok pa zaradi nevarnosti sploh nima nobene možnosti dostopa do izobraževanja v razredu.

V zrušenju stavbe v Belgorodu umrlo 15 ljudi