Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po njegovih besedah so s tem želeli preprečiti, da bi približno 5000 ruskih vojakov ostalo ujetih za ukrajinsko bojno črto.

Novico o skorajšnji obkolitvi ruskih sil je pred tem sporočil guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj, ki pa je dejal, da imajo ruski vojaki na tem območju samo tri možnosti, "lahko se predajo, poskušajo prebiti ali pa vsi skupaj umrejo".

Z obrambnega ministrstva v Kijevu so potrdili, da njihove sile že vstopajo v Liman. Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je dejal, da bi Rusija morala po umiku iz Limana sprejeti bolj drastične ukrepe, vključno z razglasitvijo vojnega stanja na mejnih območjih in uporabo jedrskega orožja z manjšo močjo. Hkrati je izrekel kritike na račun ruskega vojaškega poveljnika Aleksandra Lapina, ki ga je neposredno obtožil za padec Limana v ukrajinske roke. Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo.

Zahodni vojaški strokovnjaki pričakujejo, da bodo ukrajinske sile v prihodnjih dneh zavzele ta kraj na severu doneške regije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je poudaril, da bodo osvobodili celotno ozemlje, ki ga je zasedla Rusija.

Ob tem se je zahvalil tudi ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za najnovejšo vojaško pomoč v vrednosti več kot 12 milijard dolarjev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nove sankcije proti Rusiji zaradi priključitve

Po ruski priključitvi štirih ukrajinskih regij, ki jo je razglasil predsednik Vladimir Putin, so ZDA sicer proti Rusiji oziroma več sto ruskim državljanom uvedle nove sankcije.

Biden je zatrdil, da se ZDA in zveza Nato Putinu ne bodo pustile ustrahovati. Ponovil je, da bo Nato branil vsak centimeter svojega ozemlja. "Amerika in njeni zavezniki se ne bodo pustili ustrahovati. Putin nas ne bo prestrašil. ZDA so skupaj z našimi zavezniki v Natu popolnoma pripravljene braniti vsak centimeter ozemlja. Gospod Putin, ne razumite me narobe: vsak centimeter," je dejal Biden in zažugal v kamero.

Joe Biden. Foto: AP
Joe Biden. Foto: AP

Biden je omenil petkovo glasovanje v kongresu, ki je odobril dodatnih 12,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, in dejal, da bodo ostali na isti poti. "Še naprej bomo zagotavljali vojaško opremo, da bo Ukrajina lahko branila sebe, svoje ozemlje in svobodo," je dejal.

Sorodna novica V Moskvi slavje ob priključitvi štirih regij, Zahod Rusiji žuga s prstom

Bela hiša je pozneje napovedala nove "ostre" sankcije proti Rusiji, in sicer proti ruskim predstavnikom in njeni vojaški industriji. Dodali so, da so države članice skupine G7 odločene sankcionirati vse države, ki bodo podprle poskus Kremlja, da si prisvoji ukrajinske pokrajine. "ZDA obsojajo današnji goljufivi poskus Rusije, da si priključi del suverenega ukrajinskega ozemlja. Rusija krši mednarodno pravo, tepta ustanovno listino ZN-a in kaže svoj prezir do miroljubnih narodov po svetu," je še sporočil Biden.

In kaj vključujejo nove sankcije? Vse od odrekanja vizumov do na tujem zamrzovanja premoženja poslancev dume, senatorjev Sveta federacije, članov ruske vlade, sorodnikov nekaterih ruskih vplivnežev, ki jim ga do zdaj niso zamrznili. ZDA bodo ukrepale proti vsem pravnim osebam, ki rusko armado oskrbujejo z orožjem, ter usklajeno s skupino G7 proti posameznikom, družbam in državam, ki bodo, kot piše v izjavi, podpirale Rusijo pri udejanjanju nezakonitega priključevanja ukrajinskega ozemlja.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja. Foto: Reuters
Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja. Foto: Reuters

Pozneje je o aneksiji štirih regij razpravljal tudi Varnostni svet ZN-a – ameriška veleposlanica pri ZN-u je predstavila resolucijo, s katero bi VS pozval članice, naj priključitve ne priznajo. Resolucijo je podprlo 10 članic, pričakovano ji je nasprotovala Rusija, medtem ko so se štiri države (Indija, Gabon, Brazilija in Kitajska) glasovanja vzdržale.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je ob tem dejal: "Poznate še kakšen primer, ko bi Varnostni svet sprejel resolucijo, ki neposredno obsoja eno od članic? Povejte, a ste resnično pričakovali, da bomo to podprli? Če niste, pa se je izkazalo, da ste nas namenoma potiskali v uporabo veta, da bi lahko nato lirično pletli obtožbe, kako Rusija veto izkorišča."

Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislica je poudaril, da že to, da je resoluciji nasprotovala le ena država, kaže na "rusko izolacijo in njene obupane poskuse zanikati realnost".

Sorodna novica Ukrajina zahteva članstvo v Natu po hitrem postopku

Kot je znano, je Rusija v Donecku, Lugansku, Hersonu in Zaporožju izvedla sporne referendume o priključitvi, ki jih Zahod ne priznava. Na podlagi izidov si je Rusija – s sklicevanjem na pravico do samoodločbe – nato v petek ozemlja priključila. Gre za približno 19 odstotkov ukrajinskega ozemlja in največjo aneksijo po drugi svetovni vojni.

Takoj po Putinovem govoru, v katerem je ta namignil tudi na možnost uporabe jedrskega orožja, so se zvrstile številne obsodbe priključitve. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je priključitev označil za nezakonito in nelegitimno. Ob tem je Moskvo posvaril pred hudimi posledicami, če namerava v vojni uporabiti jedrsko orožje, in obljubil nadaljnjo podporo Ukrajini. "Zavezniki Nata ne priznavajo nobenega od teh ozemelj kot del Rusije in tega ne bodo storili niti v prihodnje," je dejal.

Članice Evropske unije so sporočile, da "ostro zavračajo in jasno obsojajo nezakonito priključitev ukrajinskih regij". "Nikoli ne bomo priznali nezakonitih 'referendumov', ki jih je Rusija izvedla kot izgovor za nadaljnje kršenje ukrajinske neodvisnosti. Te poteze Rusije so neveljavne."

Ukrajina Rusijo obtožuje ugrabitve vodje jedrske elektrarne v Zaporožju

Predsednik ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom je obtožil ruske sile ugrabitve vodje jedrske elektrarne v Zaporožju. Kot je zapisal vodja Energoatoma Petro Kotin, so vojaki Igorja Murašova, ki med rusko okupacijo vodi največjo evropsko jedrsko elektrarno, izvlekli iz avtomobila in ga s prevezanimi očmi prepeljali na neznano lokacijo.

Kotin je prek Telegrama dodal, da ni informacij o usodi ugrabljenega, pri tem pa pozval k njegovi izpustitvi.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je stopila v stik z ruskimi oblastmi, ki so potrdile, da je bil Murašov "začasno pridržan" in pripeljan na zaslišanje, je povedal tiskovni predstavnik IAEA-ja na Dunaju.

Zaporožje je marca zasedla ruska vojska, obstreljevanje okoli objekta pa je od takrat vzbujalo strah pred jedrsko nesrečo. IAEA je elektrarno obiskal na začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju in stalno spremljajo razmere.

Svet obsoja rusko priključitev ozemelj