Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je prvi sporočil, da sta dve raketi kaliber, izstreljeni iz Črnega morja, vstopili v ukrajinski zračni prostor, nato pa še v moldavskega in romunskega, preden sta znova vstopili v ukrajinski zračni prostor. Moldavija je čez slabo uro potrdila, da sta ruski raketi preleteli zračni prostor Moldavije. Ruskega veleposlanika v Moldaviji so poklicali na zagovor.

Romunsko obrambno ministrstvo je kmalu zatem sporočilo, da so nadzorni sistemi zaznali, kar bi lahko bili raketi, izstreljeni z ruske ladje blizu Krima. Ruski raketi sta po njihovih podatkih leteli 35 kilometrov blizu njene severovzhodne meje in nista vstopili v romunski zračni prostor.

Obsežni ruski napadi na več koncih Ukrajine

Rusija je danes zjutraj z raketami in letalniki izvedla obsežen napad na energetsko infrastrukturo v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so ruske enote danes izstrelile najmanj 70 raket. "Več ruskih raket je preletelo zračni prostor Moldavije in Romunije. Te rakete izzivajo Nato in ogrožajo kolektivno varnost. Ta teror lahko in moramo ustaviti." Nato je Zelenski zaprosil za dodatno pomoč.

Ukrajinski minister za energijo German Galuščenko je sporočil, da so bili v napadih z raketami in brezpilotnimi letalniki poškodovani energetski objekti v šestih pokrajinah. Oblasti so zaradi napadov ukazale začasno prekinitev oskrbe z električno energijo po državi. Po številnih krajih v Ukrajini so se ponoči znova oglasile sirene. Reuters poroča, da je bilo eksplozije slišati tudi v Kijevu in okolici. O žrtvah ni poročil.

Ruske sile so začele ofenzivo na vzhodu Ukrajine, blizu mesta Kremina, je zgodaj zjutraj sporočil guverner Luganska Sergij Gajdaj. Ponoči so ruske rakete prekinile oskrbo z električno energijo v Harkovu, iz Zaporožja so zjutraj poročali o najmanj 17 raketah. Gajdaj je za ukrajinsko televizijo dejal, da so ruske sile napadle blizu mesta Kremina in da skušajo napredovati proti zahodu. Kot je dejal, so boji srditi. "Za zdaj jim ni uspelo. Naši branitelji so jih popolnoma zaustavili," je še dejal. Ameriški Inštitut za vojne študije je potrdil, da so se ruske operacije na zahodu pokrajine v zadnjem tednu močno okrepile.

Lavrov: Pozivi k razkosanju Rusije vse glasnejši

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem na ceremoniji polaganja vencev ob dnevu diplomatov dejal, da so pozivi k razkosanju Rusije vse glasnejši, pri čemer pa ni neposredno navedel, kdo naj bi k temu pozival.

Sporočil je, da bo Rusija iz konfrontacije z neimenovanimi nasprotniki izšla močnejša in še bolj prepričana, da je treba vzpostaviti mednarodne odnose "na poštenih in enakopravnih odnosih, kot to zahteva Ustanovna listina ZN-a", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Tisti, ki poskušajo upravljati celotno mednarodno agendo, svetovne gospodarske odnose in vso mednarodno politiko, so se odločili Rusiji povzročiti strateški poraz," je dejal Lavrov. Pri tem je dodal, da so se tisti, ki želijo Rusijo uničiti ali oslabiti, odločili slediti usodi francoskega voditelja iz 19. stoletja Napoleona Bonaparta ali nacističnega voditelja Nemčije v času druge svetovne vojne Adolfa Hitlerja.

Pouk v zaklonišču v Kijevu. Foto: Reuters
Pouk v zaklonišču v Kijevu. Foto: Reuters

Po besedah župana Zaporožja Anatolija Kurteva je mesto na jugovzhodu države zadelo najmanj 17 ruskih raket. To je bil največji napad na Zaporožje od začetka vojne, so sporočili lokalni uradniki. "Sovražnik je v zraku in na ladjah. Sovražnik je izstrelil rakete. Sirena za zračni napad bo dolga," je dejal guverner Odese Maksim Marčenko.

Kritična infrastruktura je bila napadena tudi v Hmeljnickem na zahodu Ukrajine, Harkovu in na dnipropetrovskem območju.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Ignat je dejal, da so ukrajinske zračne sile sestrelile pet od sedmih brezpilotnih letalnikov in pet od šestih raket tipa kaliber. V Harkovu in Zaporožju je bilo po navedbah ukrajinske strani izstreljenih tudi 35 raket S-300, ki jih ukrajinske sile ne morejo sestreliti.

Zelenski z Dudo. Foto: Reuters
Zelenski z Dudo. Foto: Reuters

Zelenski na poti domov še z Dudo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na vrhu EU-ja voditeljem dejal, da je Ukrajina prestregla načrte ruskih tajnih služb za prevzem nadzora v Moldaviji. Kot je dejal, je o tem takoj obvestil moldavsko predsednico Maio Sandu. Na poti v Kijev se je v Rzeszowu srečal s poljskim kolegom Andrzejem Dudo. Kot so sporočili iz urada Dude, sta govorila o vrhu EU-ja in o nadaljnjih akcijah za vojaško podporo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po vrhu EU-ja dejal, da tudi če bi se evropske zaveznice odločile, da Ukrajini pomagajo še z bojnimi letali, k čemur jih poziva ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, teh nikakor ne bi bilo mogoče dostaviti "v prihodnjih tednih", ker to zahteva precejšnje predpriprave in urjenje ukrajinskih pilotov. Kot je dodal, sicer ničesar ne izključuje. Pojasnil je, da ne izključuje pomoči Ukrajini z bojnimi letali, a to po njegovem mnenju ni tisto, kar ta država v vojni proti agresorki Rusiji zdaj najbolj potrebuje.

Nemški kancler Olaf Scholz je medtem na novinarsko vprašanje o morebitni dobavi bojnih letal Ukrajini po vrhu odvrnil le, da to ni bila tema pogovorov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Nemški kancler je sicer vrh izkoristil predvsem za poziv kolegom, naj ne odlašajo z obljubljenimi dobavami bojnih tankov leopard 2 Ukrajini. Na vprašanje, ali še ocenjuje, da bodo države EU-ja lahko skupaj dostavile 80 teh tankov, je odgovoril, da upa, da jim bo to na koncu uspelo.