Foto: Twitter
Foto: Twitter

"V sovražnikovem raketnem napadu je bil zadet sedež črnomorske flote," je na družbenih omrežjih zapisal Razvožajev. Dodal je, da so delci rakete padli blizu gledališča.

Na kraj napada naj bi že prispeli reševalci in gasilci, ki po navedbah proruskega guvernerja izvajajo vse ukrepe, da bi požar čim prej pogasili.

Razvožajev je prav tako posvaril pred morebitnimi novimi ukrajinskimi raketnimi napadi. "Pozor vsem! Mogoč je še en napad. Prosimo, ne hodite v središče mesta. Ne zapuščajte stavb. Vsi, ki ste v bližini poveljstva flote, pa se ob zvoku sirene zatecite v zaklonišča," je opozoril.

Rusija trdi, da je nad Krimom sestrelila pet raket.

Rusko obrambno ministrstvo je sprva sporočilo, da je bil v napadu ubit ruski vojak, nato pa so objavo popravili in sporočili, da je en vojak pogrešan, ne ubit, poroča BBC.

Videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, katerega pristnost je BBC potrdil, kaže dim, ki se vali iz poslopja sedeža ruske flote v Sevastopolu.

Svetovalec proruskega guvernerja Krima Sergeja Aksjonova pa je opozoril, da je polotok prizadel tudi obsežen kibernetski napad, ki je ohromil delovanje spleta. Poudaril je, da si vse pristojne službe zdaj prizadevajo za odpravo te kibernetske grožnje.

Ukrajinska vojska prevzela odgovornost

Ukrajinska vojska je medtem prevzela odgovornost za napad na sedež ruske flote. "Ukrajinske obrambne sile so 22. septembra okoli 12. ure (11. ure po srednjeevropskem času) izvedle uspešen napad na sedež poveljstva ruske črnomorske flote v začasno okupiranem Sevastopolu," je na Telegramu zapisala ukrajinska vojska.

Rusija si je polotok Krim in večji del teritorialnih voda v bližini priključila leta 2014. Krim, nadzor nad katerim si tako kot na drugih zasedenih ukrajinskih ozemljih želi Kijev pridobiti nazaj, je v zadnjem času postal tarča vse pogostejših ukrajinskih napadov.

Prejšnji teden je bilo zadeto tamkajšnje rusko vojaško oporišče, uničeni sta bili podmornica in bojna ladja.

Kijev: Rusija znova napada energetsko infrastrukturo

Ukrajinski premier Denis Šmigalj je medtem Rusijo obtožil, da je pred zimo znova zagnala sistematsko kampanjo zračnih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Ob tem pa je zagotovil, da je Ukrajina letos bolje pripravljena in je okrepila zračno obrambo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šmigalj je na gospodarskem forumu v Kijevu ocenil, da so se začeli napadi na energetsko infrastrukturo pred sezono gretja. "Vidimo v prvih napadih na regionalne električne postaje v zadnjih dveh tednih," je dodal. Opazili pa so tudi napade na druge objekte, povezane z energetiko.

"Smo precej bolje pripravljeni in močnejši kot lani. Zagotovo pa bo zima težka," je še povedal premier.

Ruske sile so lani pozimi pogosto izvajale napade na ukrajinsko energetsko omrežje, zaradi česar je bilo več milijonov ljudi tudi dalj časa brez elektrike, ogrevanja in vode. Letos pa se je Ukrajina pripravila na podobne napade in okrepila zračno obrambo tudi ob podpori Zahoda.