Deli brezpilotnega letala so med drugim padli na stanovanjsko stavbo. Foto: Reuters
Deli brezpilotnega letala so med drugim padli na stanovanjsko stavbo. Foto: Reuters

Ukrajinske oblasti so opozorile, da so v zračnih napadih, ki so trajali več kot štiri ure in so se začeli kmalu po polnoči, celotno državo preletavali brezpilotni letalniki iranske izdelave šahed.

V Kijevu je bilo zaradi padajočih delov sestreljenih brezpilotnih letalnikov ranjenih najmanj pet ljudi, je sporočil župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko. Ob tem je še dodal, da je Rusija skupno izstrelila približno 60 dronov, samo nad Kijevom pa naj bi jih ukrajinska zračna obramba sestrelila 36.

Tarča ruskega obstreljevanja je bilo tudi pristaniško mesto Odesa na jugozahodu Ukrajine, kjer je zagorelo skladišče hrane. Po poročanju lokalnih medijev po napadu pogrešajo tri ljudi.

V zadnjih 24 urah je Moskva izvedla zračne napade tudi v regijah Herson, Harkov in Mikolajiv. Po besedah vodje proruskih oblasti v regiji Zaporožje Vladimirja Rogova naj bi ruske sile zadele skladišče in položaj ukrajinskih vojakov v majhnem mestu Orihiv.

Do novih ruskih zračnih napadov sicer prihaja le dan pred praznovanjem dneva zmage, s katerim bodo 9. maja v Rusiji proslavili zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti. Prav tako ruski napadi prihajajo pred pričakovano ukrajinsko spomladansko protiofenzivo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem danes napovedal, da bodo 9. maj odslej tudi v Ukrajini praznovali kot dan Evrope. Ob tem je še pojasnil, da je podpisal odlok, ki določa, da bodo na ta dan v državi obeleževali evropsko enotnost in poraz ruskega fašizma.

Ukrajinska vojska v bližini Sodelarja. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska v bližini Sodelarja. Foto: Reuters

Wagner ostaja v Bahmutu

Napete, a pod nadzorom pa so po ocenah poveljnika ukrajinskih sil Oleksandra Sirskega razmere na vzhodni fronti. Kot je v nedeljo sporočila ukrajinska vojska, se je Sirski prejšnji dan seznanil z razmerami na območju in se s pristojnimi poveljniki pogovoril o nadaljnjih ukrepih, predvsem glede obrambe mesta Bahmut in načrta za povzročitev čim večje škode ruski najemniški skupini Wagner.

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je v nedeljo povedal, da mu je ruska vojska po grožnji z umikom njegovih mož s položajev v Bahmutu obljubila več streliva in oborožitve, ki ju potrebujejo za nadaljevanje operacij.

Po oceni Sirskega so ruske sile v zadnjih dneh povečale intenzivnost napadov s težkim orožjem, namestile sodobnejšo opremo in reorganizirale svoje enote. "To kaže, da sovražnik ne bo spremenil svojih načrtov in dela vse, da bi pridobil nadzor nad Bahmutom in nadaljeval svojo ofenzivo," je dejal Sirski.

Ukrajinski predsednik je v rednem večernem nagovoru Ukrajincem v nedeljo poudaril, da mora svet izvedeti vse o ruskem terorju nad Ukrajinci. "Pomembno je, da se svet pogovarja o tem, kaj počne teroristična država in kako varujemo življenja," je dejal.

V zvezi s tem je govoril o stalnih ruskih artilerijskih napadih na Herson in Harkov, nasilju v vaseh na območjih ob meji z Rusijo ter razmerah na območju Donecka. Po njegovih besedah je najpomembnejši cilj Rusije uničiti varnost, tako v Ukrajini kot povsod v Evropi, povsod v svobodnem svetu.

Prigožin naj bi dobil strelivo za borce Wagnerja

Evakuacija iz Zaporožja se nadaljuje

Medtem ruske sile nadaljujejo evakuacijo prebivalcev iz okolice jedrske elektrarne v Zaporožju. Do zdaj so evakuirali več kot 1600 ljudi, med njimi 600 otrok. Kot razlog za evakuacijo so navedli okrepljeno obstreljevanje naselij z ukrajinske strani. Ljudi so namestili v mestu Berdjansk, ki je pod nadzorom ruskih sil od začetka invazije, piše Guardian.

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v soboto opozoril, da so razmere na območju elektrarne vedno bolj nepredvidljive in zato nevarne.

Zelenski je dejal, da mora svet izvedeti vse o ruskem terorju nad Ukrajinci. Foto: AP
Zelenski je dejal, da mora svet izvedeti vse o ruskem terorju nad Ukrajinci. Foto: AP

Putin se bo udeležil parade v Moskvi

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo v torek kljub domnevnemu poskusu napada nanj udeležil vsakoletne vojaške parade ob dnevu zmage na Rdečem trgu, so sporočili iz Moskve. "Jutri bo predsednik udeležil parade," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prejšnji teden sta ponoči nad Kremljem strmoglavila dva brezpilotna letalnika, ki ju je sestrelila ruska zračna obramba. Predstavniki ruskih oblasti so trdili, da je Ukrajina s tem skušala izvesti atentat na Putina. V Kijevu so zanikali vpletenost v incident.

Nekaj mednarodnih opazovalcev je menilo, da je domnevni poskus napada morda uprizorila Rusija sama. Pojavila so se tudi ugibanja, da bo vojaška parada ob dnevu zmage v Moskvi zaradi napada morda odpovedana. Tradicionalni pohod "nesmrtnega polka", ki običajno poteka po paradi, je bil zaradi varnostnih pomislekov po besedah Peskova že odpovedan.

Še vedno ni dorečeno, ali bodo letošnje slovesnosti še vedno vključevale šov s preleti letal, ali pa bo tudi ta odpovedan, je še dodal Peskov. Leta 2022 ni bilo zračnega spektakla, kar so v Kremlju pripisal slabemu vremenu.

Po poročanju ruskih medijev je več kot 20 drugih mest v Rusiji odpovedalo letošnje parade ob dnevu zmage zaradi varnostnih pomislekov. Poleg nedavnega incidenta nad Kremljem se je v zadnjem času v več regijah v Rusiji povečala frekvenca napadov na prometno infrastrukturo in naftne rafinerije.

Rusija napadla več ukrajinskih mest