Grossi na poti v Zaporožje. Foto: Reuters
Grossi na poti v Zaporožje. Foto: Reuters

Po besedah Viktorja Tatarinceva to vključuje tudi vojaške povračilne ukrepe. Na njegovo izjavo so se danes že odzvali v Stockholmu z napovedjo, da bodo veleposlanika poklicali na pogovor.

"Ministrstvo za zunanje zadeve bo poklicalo ruskega veleposlanika in zavzelo jasno stališče do tega očitnega poskusa vplivanja," je dejal švedski zunanji minister Tobias Billstrom in dodal, da "varnostno politiko Švedske določa Švedska in nihče drug".

"Po pristopu Finske in Švedske se bo skupna dolžina meja med Rusijo in Natom skoraj podvojila," je pred tem izjavil ruski diplomat v besedilu, objavljenem na spletni strani ruskega predstavništva v Stockholmu.

"Če se komu še vedno zdi, da bo to nekako izboljšalo varnost Evrope, bodite prepričani, da bodo nove članice sovražnega bloka postale legitimna tarča ruskih povračilnih ukrepov, tudi vojaških," je opozoril Tatarincev in dodal, da je Švedska z vstopom v Nato "naredila korak v brezno".

Vstop Švedske v zavezništvo, zanj je nordijska država skupaj s Finsko po desetletjih nevtralnosti zaprosila maja lani, morata od 30 članic potrditi le še Turčija in Madžarska.

Sorodna novica EU kljub sankcijam proti Rusiji še vedno v veliki meri posluje z njo

Drugi obisk Grossija

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Grossi je na drugem obisku v Zaporožju. Med obiskom je posvaril pred povečano vojaško aktivnostjo v okolici jedrske elektrarne in dodal, da pripravlja varnostni načrt, katerega cilj je zavarovanje jedrske elektrarne.

"Očitno je, da se razmere ne izboljšujejo. Nasprotno, vojaške aktivnosti okoli območja se povečujejo," je dejal Grossi in ob tem napovedal, da pripravlja kompromisni načrt za varnost jedrske elektrarne, ki bi ustrezal tako Moskvi kot Kijevu.

"Poskušam pripraviti in predlagati realistične ukrepe, ki jih bodo odobrile vse strani. Ideja je, da se dogovorimo o določenih načelih, določenih zavezah, vključno s tem, da ne bomo napadli elektrarne. Izogniti se moramo katastrofi. Sem optimist in verjamem, da je to mogoče," je še dodal.

Grossi se je že v torek v delu oblasti Zaporožje, ki je pod nadzorom Kijeva, sešel z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, s katerim sta razpravljala o zaščiti jedrske elektrarne in njenega osebja. Obiskala sta tudi tamkajšnjo hidroelektrarno na reki Dneper, ki jedrsko elektrarno Zaporožje oskrbuje z elektriko.

Prejšnji teden je prvi mož IAEA-ja opozoril, da so razmere v jedrski elektrarni še vedno negotove.

Za Bahmut se bije ena bolj krvavih bitk. Foto: Reuters
Za Bahmut se bije ena bolj krvavih bitk. Foto: Reuters

Ukrajinske sile nad Melitopoljem

Ukrajinske enote so danes v napadu zadele železniško skladišče in prekinile oskrbo z električno energijo v Melitopolju, ki je pod ruskim nadzorom. Kot smo poročali, so ukrajinske sile napovedale protiofenzivo.

Reuters poroča, da se število ruskih napadov v zadnjih tednih iz tedna v teden zmanjšuje. Povprečno število ruskih napadov je zadnji teden 69, medtem ko je bilo v prvem tednu 124.

Prigožin: Ukrajinska vojska "praktično uničena", močno poškodovana tudi moja enota

Medtem je vodja ruske skupine Wagner Jevgenij Prigožin dejal, da je v bojih za Bahmut njegova skupina "praktično uničila" ukrajinsko vojsko, hkrati pa priznal, da so bile "močno poškodovane" tudi njegove enote.

Da so ruske sile pri napadih na Bahmut "delno uspešne", je danes priznal tudi ukrajinski generalštab, ne da bi navedel podrobnosti o ruskih uspehih.

Nekoliko drugače sicer navaja britansko obrambno ministrstvo, ki trdi, da je Kijevu ruske sile uspelo pregnati s pomembne oskrbovalne poti v Bahmutu.

"Eden ključnih dosežkov nedavnih ukrajinskih operacij je verjetno bil, da so ruske plačance skupine Wagner pregnali s ceste 0506," je sporočilo britansko obrambno ministrstvo in pojasnilo, da je cesta postala kritična oskrbovalna pot za ukrajinske vojake.

Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija za obrambo Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Zelenski vabi Šija

Zelenski je danes podaljšal vabilo kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu. "Pripravljeni smo, da ga sprejmemo," je dejal Zelenski v pogovoru za Associated Press. Predsednika nista govorila od začetka vojne lani. Ši je bil sicer prejšnji teden v Moskvi, kjer je kitajska stran predstavila načrt z 12. točkami za "politično rešitev ukrajinske krize".