Bruselj pravi, da je namen sankcij zmanjšati prihodke Moskve in ji omejiti dostop do tehnologij, ki jih uporabljajo v vojni. A vpliv "ne bo zadosten, da bi omejil rusko sposobnost izvajanja vojne v 2023", kaže raziskovalno sporočilo Evropskega parlamenta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tako je poslovanje med 27 državami in Rusijo še vedno v pogonu, kar je, kot navaja Reuters, posledica uspešnega lobiranja, nepripravljenosti EU-ja, da uvede ostrejše gospodarske sankcije in zaskrbljenosti zaradi morebitnega vpliva na svetovne dobavne verige.

EU zdaj, namesto da bi uvedel nove sankcije, želi posredovati proti tistim sankcijam, ki jih države z obvodi zaobidejo, in posameznikom, ki to omogočajo. Te so prepoznali v Združenih arabskih emiratih, Turčiji, Armeniji, Gruziji, Kazahstanu in Kirgiziji.

Leta 2021 je bila Rusija peta največja trgovinska partnerica EU-ja, vrednost blagovne menjave je bila ocenjena na 258 milijard evrov, kažejo podatki Evropske komisije. Glavni uvozni artikli iz Rusije so bili nafta, les, železo, jeklo in gnojila. Od začetka invazije lani se je vrednost uvoza iz Rusije do decembra zmanjšala za približno polovico vrednosti glede na december leto prej.

Od marca lani do konca letošnjega januarja pa je EU iz Rusije uvozil za 171 milijard evrov dobrin, kažejo najnovejši podatki Eurostata.

EU je pretekli mesec sporočil, da je Ukrajini od začetka vojne namenil 60 milijard evrov, v to pa nista vključena vrednost modernih tankov, ki jih je pred kratkim dobil Kijev, in najnovejši dogovor o dobavi streliva.

Kot je znano, je EU uvedel sankcije zoper uvoz ruskega premoga in uvoz nafte prek morskih poti. Plin ni vključen v evropske sankcije, a je Moskva omejila izvoz plina v EU. Leta 2022 je v EU prišlo približno 40 odstotkov ruskega zemeljskega plina manj kot v preteklih letih.

Druga zgodba je utekočinjen zemeljski plin. Dobava tega se je iz Rusije od začetka vojne povečala, in sicer na 22 milijard kubičnih metrov lani, potem ko ga je leta 2021 v EU izvozila približno 16 milijard kubičnih metrov.

Zmožnosti dobave utekočinjenega plina so občutno manjše kot dobava prek plinovoda. Prek tega je iz Rusije v EU leta 2021 prišlo približno 155 milijard kubičnih metrov. Nekatere države so zaprosile za pravno mnenje glede možnosti, da EU blokira uvoz utekočinjenega plina.

Podobno, tako Reuters, ni bilo sankcij zoper rusko jedrsko industrijo, čemur nasprotujeta Madžarska in Bolgarija.

Diamanti sodijo med najdražje snovi na svetu. Foto: Reuters
Diamanti sodijo med najdražje snovi na svetu. Foto: Reuters

EU je po podatkih Eurostata lani uvozil za 750 milijonov evrov izdelkov ruske jedrske industrije. Euratom je sporočil, da je Rusija zagotovila približno petino urana, ki so ga leta 2021 uporabili partnerji v EU-ju, prav tako pa tudi četrtino storitev pretvorbe in tretjino storitev bogatenja urana.

Francosko ministrstvo za energijo je izpodbijalo dele poročila organizacije Greenpeace, ki je pretekli mesec objavila, da je Pariz močno povečal uvoz obogatenega urana iz Rusije od začetka vojne. Pariz je dejal, da bi državo več stala prekinitev pogodb z Rusijo kot njihovo nadaljnje izvajanje.

EU je lani kupil ruske diamante v vrednosti 1,4 milijarde evrov, kažejo podatki Eurostata, pri čemer EU ni ne prepovedal uvoza draguljev niti ni uvrstil na črno listo ruskega državnega rudnika Alrosa.

Belgija, v kateri je največje svetovno trgovsko središče z diamanti Antwerpen, je razburila številne v EU-ju s tem, ko je lobirala proti samostojni odločitvi EU-ja glede ruskih diamantov.

EU, ZDA in druge države G7 zdaj sodelujejo pri vzpostavitvi sistema sledenja diamantom, da bi prekinile dotok ruskih diamantov. The Antwerp World Diamond Centre je sporočil, da bi za dosego tega cilja morali v sistem vključiti Indijo, ki sicer ni članica skupine G7.

Vrednost evropskega uvoza ruskih gnojil je bila lani ocenjena na 2,6 milijarde evrov, kar je 40 odstotkov več kot leto prej, kar gre na račun podražitve cen, kajti količina se je zmanjšala.

Kalijev karbonat ali pepelika iz Rusije in Belorusije sta v EU-ju močno omejena ali prepovedana, medtem ko za druga gnojila, med njimi urejo, ni omejitev, Reuters navaja besede Seana Mackla iz lobističnega podjetja Fertilizers Europe. Ob tem navaja, da neenoten pristop močno vpliva na izvajanje določil.

Nestrinjanje med 27 državami glede dovoljenih izjem, ki omogočajo, da lahko gnojila dobijo afriške države, je tudi razlog, da ni bilo več sankcij uvedenih proti Belorusiji.

22. marca so rusko gnojilo prejeli v Malaviju. Foto: Reuters
22. marca so rusko gnojilo prejeli v Malaviju. Foto: Reuters

Niklja sankcije niso prizadele

Med surovinami, ki jih sankcije niso prizadele, je nikelj, ki se po večini uporablja za proizvodnjo nerjavečega jekla. EU je leta 2021 uvozil za 2,1 milijarde evrov niklja, lani pa za 3,2 milijarde evrov, kažejo podatki Eurostata.

Na črnem seznamu EU-ja je trenutno približno 1700 posameznikov in ruskih podjetij, med njimi pa ni podjetij Alrosa in Rosatom, pa tudi ne Gazprombanke – finančne divizije ruskega plinskega monopolista Gazprom in drugega največjega naftnega proizvajalca, ki je v zasebni lasti, Lukoil.

Transparency International že dalj časa poziva k prekinitvi ruskega dostopa do evropskih lobijev in za sekundarne sankcije, s katerimi bi kaznovali tiste, ki pomagajo tistim, proti katerim so že uvedene sankcije.