Ostanki ruskega bombnika Tu-223M v pokrajini  Stavropol. Foto: EPA
Ostanki ruskega bombnika Tu-223M v pokrajini Stavropol. Foto: EPA

Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne agencije GUR Kirilo Budanov je sporočil, da so ukrajinske sile sestrelile ruski strateški bombnik Tu-22M3 z razdalje več kot 300 kilometrov, potem ko je letalo sodelovalo v nočnem napadu v osrednji pokrajini Dnipropetrovsk, kjer je bilo ubitih osem ljudi, med njimi dva otroka.

"Lahko rečem le, da je bilo letalo zadeto na razdalji 308 km, kar je precej daleč," je v intervjuju za BBC-Ukrajina dejal Budanov.

Dejal je, da so bojno letalo sestrelili na enak način, kot so v začetku tega leta že sestrelili rusko letalo za zgodnje opozarjanje in nadzor A-50.

Obveščevalni vir je Reutersu povedal, da je bilo letalo zadeto s prirejenim raketnim sistemom zemlja-zrak dolgega dosega S-200 iz časa Sovjetske zveze.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je bombnik strmoglavil v ruski južni pokrajini Stavropol, več sto kilometrov od ozemlja pod nadzorom Ukrajine, ko se je vračal v oporišče po opravljeni bojni nalogi. Vendar je navedlo, da je nesrečo očitno povzročila tehnična napaka.

Od štirih članov posadke so dva rešili, eden je umrl, četrtega pa še iščejo, je povedal ruski pokrajinski guverner.

V Belgorodu po ukrajinskih zračnih napadih umrli trije ljudje

Ukrajina okrepila napade na rafinerije nafte in skladišča goriva

Ruska pokrajina Belgorod ob meji z Ukrajino je bila ponoči tarča napada ukrajinskega napada z letalniki, pri čemer sta umrla dva človeka, je sporočil regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Kot je javil, sta bila v napadu popolnoma uničena stanovanjsko poslopje in skedenj v vasi Poroz. Še ena stavba naj bi bila močno poškodovana. Po njegovih besedah sta umrla dva človeka v stanovanjski hiši, moški in ženska. Njun sin naj bi se v zadnjem hipu rešil.

Predtem je Gladkov poročal o še enem napadu na bližnjo vas, kjer pa žrtev ni bilo. Napadi z letalniki naj bi bili glede po navedbah guvernerjev usmerjeni tudi nad pokrajine Kursk, Kaluga in Brjansk, prav tako na zahodu Rusije.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ponoči skupno prestreglo 50 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, od tega 26 nad pokrajino Belgorod in enega nad širšim območjem Moskve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner zahodne ruske pokrajine Smolensk Vasilij Anohin je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da je letalnik ob 2. uri zjutraj po tamkajšnjem času zadel rezervoar z gorivom in naftnimi mazivi. Dodal je, da se gasilci bojujejo z ognjem.

"Sile zračne obrambe so letalo sestrelile, zaradi padajočih ostankov pa je zagorel rezervoar z gorivom in oljnimi mazivi," je dejal. Guverner je še dodal, da ni jasno, ali so bili v napadu poškodovani ljudje.

Ukrajina je od začetka leta okrepila napade na rafinerije nafte in skladišča goriva v Rusiji, drugi največji svetovni izvoznici nafte. V pokrajini Smolensk sicer ni večjih rafinerij nafte.

Ukrajina uradno ne potrjuje ali zanika, da napada rafinerije v Rusiji, vendar pravi, da so objekti legitimne tarče, saj krepijo ruska vojaška prizadevanja v času, ko ruska vojska napada ukrajinska mesta in infrastrukturo, vključno z energetskimi objekti.

Ukrajinski vojak iz mobilne enote za protiletalsko zračno obrambo v pokrajini Herson. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak iz mobilne enote za protiletalsko zračno obrambo v pokrajini Herson. Foto: Reuters

Zelenski znova pozval k dobavi zračne obrambe

V ruskem obstreljevanju mesta Vovčansk v severovzhodni ukrajinski pokrajini Harkov je umrl 50-letni moški, v obstreljevanju je bila ranjena tudi 60-letna ženska. Območje napada je približno pet kilometrov od ukrajinsko-ruske meje in je že od začetka ruske invazije na Ukrajino tarča napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Včeraj so bile v bombardiranju mesta Dnipro z okolico poškodovane stanovanje hiše in glavna železniška postaja. Regionalni guverner Sergij Lisak je sporočil, da so v Dnipru umrli trije ljudje, medtem ko je bilo na bližnjih območjih ubitih še pet ljudi. Med mrtvimi sta bila tudi 14-letno dekle in 8-letni deček, je sporočil zunanji minister Dmitro Kuleba.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so ponoči sestrelile 15 prihajajočih raket, vključno z dvema manevrirnima raketama Kh-22, in 14 brezpilotnih letal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal kraj napada v Dnipru in pozval ukrajinske zaveznike, naj pohitijo z dobavo zračne obrambe.

Dodaj je, da je več ruskih raket v petek popoldne zadelo črnomorsko pristanišče Pivdenji v pokrajini Odesa ter uničilo objekte za skladiščenje žita in živil.

Rusija je v zadnjih tednih okrepila zračne napade dolgega dosega na ukrajinski energetski sistem. Zanika, da bi napadala civiliste, in trdi, da je energetski sistem legitimen cilj, vendar je bilo med zračnimi napadi ubitih na stotine civilistov.