Belgorod leži ob meji z Ukrajino. Foto: AP
Belgorod leži ob meji z Ukrajino. Foto: AP

"Da bi zagotovili varnost državljanov v regiji, smo danes uvedli pravni protiteroristični režim," je na Telegramu zapisal guverner Belgoroda. Uveden režim varnostnim silam daje obsežna pooblastila, kot so preverjanje identitet ljudi, nadzor nad komunikacijami, pa tudi morebitna evakuacija prebivalcev s prizadetih območij.

"Razmere tukaj so zelo napete. Upam, da bo naša vojska svojo nalogo opravila v bližnji prihodnosti," je dejal guverner in dodal, da ruski vojaki in pripadniki obveščevalne službe FSB izvajajo vse potrebne ukrepe "za odstranitev sovražnika".

Varnostne sile pa so medtem začele evakuacijo ljudi iz napadenih krajev Glotovo in Grajvoron.

Moskva je prepričana, da je bil namen čezmejnega vdora preusmeriti pozornost od mesta Bahmut. Usoda mesta je za zdaj še vedno nejasna, saj so ruske oblasti pred kratkim naznanile njegovo zavzetje, Kijev pa je danes sporočil, da se spopadi za nadzor nad Bahmutom nadaljujejo.

Odgovornost za napad na regijo Belgorod je prevzela legija Svoboda Rusije, ki se opisuje kot protikremeljska milica. V videoposnetku, ki ga je skupina objavila na Telegramu, je zamaskirani predstavnik pojasnil, da sta bili napadeni dve naselbini. Ob tem pa je izrekel: "Rusija bo svobodna!" Pri tem je uporabil slogan, ki ga je pogosto slišati med ruskimi opozicijskimi aktivisti.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je v odzivu na napad zanikal vpletenost Ukrajine. "Ukrajina z zanimanjem spremlja dogodke v ruski regiji Belgorod in preučuje tamkajšnje razmere," je dodal. Prepričan je, da bi za napad lahko bile odgovorne "ruske gverilske skupine".

Od začetka ruske invazije v Ukrajini je bila obmejna regija Belgorod večkrat tarča sabotaž in napadov, pri čemer je bilo do zdaj ubitih že več deset ljudi.

V čigavih rokah je Bahmut?

Kijev: Boji za Bahmut še potekajo

Ukrajinske oblasti so sporočile, da še vedno nadzirajo enega od predelov v mestu Bahmut, spopadi za njegov nadzor pa se nadaljujejo. Medtem so jedrsko elektrarno Zaporožje znova priklopili na električno omrežje.

"Spopadi za mesto Bahmut se nadaljujejo," je zatrdila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar in pojasnila, da so njihove enote ohranile nadzor nad enim od delov mesta. V nedeljo je tudi dejala, da so ukrajinske sile mesto delno obkolile, kar naj bi oteževalo sovražnikovo navzočnost v Bahmutu.

Vodja ruske Wagnerjeve najemniške vojaške skupine Jevgenij Prigožin je sicer v soboto zatrdil, da so njegove sile zavzele Bahmut, za kar jim je nato čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je kmalu za tem zanikal trditve ruske strani.

Kot je Prigožin danes zapisal na Telegramu, bodo njegove enote do 1. junija zapustile Bahmut in svoje položaje v mestu predale ruski vojski. Ob tem je dodal, da bo Wagner pred prenosom svojih položajev na obrobju mesta vzpostavil obrambne linije.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo tako rekoč brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v spopad vložili veliko moči, čeprav mesto po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Bahmut je po več mesecih spopadov povsem uničen. Foto: Reuters
Bahmut je po več mesecih spopadov povsem uničen. Foto: Reuters

Zaporožje znova v električnem omrežju

Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje na jugu države, ki je bila danes začasno izključena iz ukrajinskega električnega omrežja, je nanj znova priklopljena, je sporočil ukrajinski upravljavec energetskih objektov Ukrenergo in ob tem zagotovil, da je elektrike dovolj za pokritje potreb potrošnikov.

"Elektrarna prehaja na napajanje iz ukrajinskega energetskega sistema," je sporočil državni operater Ukrenergo. Pojasnil je, da "kljub jutranjemu napadu sovražnika ukrajinski energetski sistem deluje stabilno", in zagotovil, da je elektrike dovolj za pokritje potreb potrošnikov.

Ruska uprava jedrske elektrarne Zaporožje je pred tem danes sporočila, da je elektrarna ponovno odrezana od električnega omrežja zaradi prekinitve visokonapetostnega voda in da njeno delovanje zagotavljajo rezervni dizelski generatorji. Po navedbah ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatoma je bil izpad posledica ruskih nočnih zračnih napadov na sosednjo regijo Dnipropetrovsk, v katerih je bilo ranjenih najmanj osem ljudi.

Jedrska elektrarna Zaporožje je pod nadzorom ruskih sil od lanskega marca, v tem času pa je bila večkrat odrezana od ukrajinskega električnega omrežja. Elektrika je sicer nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

Rezervni dizelski generatorji lahko potrebe elektrarne po navedbah Energoatoma zagotavljajo približno deset dni, kasneje pa lahko pride do nesreče z radioaktivnimi posledicami, če njeno zunanje napajanje ni obnovljeno. To je bil sicer že sedmi primer izpada elektrike v nuklearki, odkar so nadzor nad njo prevzeli Rusi.

Poleg izpadov elektrike strah pred jedrsko nesrečo vzbuja tudi občasno obstreljevanje v okolici objekta. V luči tega si Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) že dalj časa prizadeva, da bi na območju elektrarne vzpostavili varno cono in s tem zmanjšali tveganje za nesrečo.

Vodja IAEA-ja Rafael Grossi je danes po izpadu elektrike v elektrarni na Twitterju zapisal, da so razmere na področju jedrske varnosti v objektu "izjemno ranljive" in vnovič pozval k dogovoru glede zaščite nuklearke, sicer največje v Evropi.

Občasno obstreljevanje okolice objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si Mednarodna agencije za jedrsko energijo (IAEA) že dlje prizadeva, da bi na območju elektrarne, sicer največje v Evropi, vzpostavili varno cono in s tem zmanjšali tveganje za nesrečo. Foto: Reuters
Občasno obstreljevanje okolice objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si Mednarodna agencije za jedrsko energijo (IAEA) že dlje prizadeva, da bi na območju elektrarne, sicer največje v Evropi, vzpostavili varno cono in s tem zmanjšali tveganje za nesrečo. Foto: Reuters

Ranjeni v napadih na Dnipropetrovsk

Rusija je danes ponoči z brezpilotnimi letali in manevrirnimi raketami napadla regijo Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine. Ranjenih je bilo najmanj osem ljudi, od katerih so morali tri odpeljati v bolnišnico, je sporočil guverner regije Sergij Lisak in dodal, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila 20 brezpilotnih letal in štiri rakete.

Lisak je na Telegramu objavil tudi fotografije hudo poškodovanih stavb, vključno z zasebnimi hišami, stanovanjskimi bloki, ter avtomobilov.

Sestreljena brezpilotna letala so bila po navedbah ukrajinskih letalskih sil iranskega tipa šahed-136/131. Poleg tega so letalske sile Kijeva sporočile, da so sestrelile rusko bojno letalo suhoj su-35. Nad regijo Dnipropetrovsk so sicer ruske sile v nočnem napadu skupno izstrelile 16 raket različnega tipa, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rusija je ta mesec po skoraj dvomesečnem zatišju in ob prihajajoči ukrajinski protiofenzivi okrepila raketne napade in napade z brezpilotnimi letali.