Ukrajinske sile od začetka septembra izvajajo protiofenzivo, v kateri so osvobodile že več delov ozemlja. Foto: Reuters
Ukrajinske sile od začetka septembra izvajajo protiofenzivo, v kateri so osvobodile že več delov ozemlja. Foto: Reuters

Ukrajinski obrambni minister Oleg Reznikov je v pogovoru za Reuters dejal, da bo Rusija za umik iz Hersona potrebovala najmanj teden dni. Po njegovih besedah je v Hersonski regiji 40.000 vojakov, v samem mestu so še ruske sile, prav tako okoli mesta in na desnem bregu reke Dnepre. "Ni lahko umakniti teh enot v dnevu ali dveh. Vsaj teden dni bo trajalo," je dejal.

Umik ruskih enot in posledično tudi ukrajinskih iz regije bi omogočil, da bi se vojaki lahko preusmerili na bitke drugje. Namige, da bi lahko Rusija razstrelila jez Kakhovka, je označil za "nore," kajti v tem primeru bi poplavilo tudi območja, ki so pod ruskim nadzorom.

Zelenski: Premikamo se zelo previdno

"Sovražnik nam ne daje daril, ne dela 'gest dobre volje', vse to dosežemo mi sami," je v svojem rednem večernem nagovoru ukrajinskemu narodu opozoril Zelenski. "Zato se premikamo zelo previdno, brez čustev, brez nepotrebnega tveganja, v interesu osvoboditve celotnega našega ozemlja in tega, da bodo izgube čim manjše," je dodal.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v sredo ukazal umik ruskih sil z desnega brega reke Dneper v ukrajinski regiji Herson kot tudi iz mesta Herson. Čeprav se je napredovanje ukrajinskih sil v ofenzivi za osvoboditev Hersona v zadnjih tednih upočasnilo, je bila oskrba ozemlja na desnem bregu Dnepra močno otežena, saj so ukrajinske sile uničile več mostov čez reko.

Rusija je v zadnjih tednih iz mesta evakuirala prebivalce. Kot je v sredo Šojguju povedal poveljnik ruskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin, so z desnega brega Dnepra skupno evakuirali okoli 115.000 ljudi.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je pozdravil rusko odločitev za umik iz Hersona, ki ga je označil za pozitiven korak.

Ukrajinske sile so osvobodile 12 novih vasi. Po navedbah načelnika ukrajinskega generalštaba Valerija Zalužnega je ukrajinska vojska od začetka oktobra napredovala 36 kilometrov v notranjost regije Herson, ki so jo Rusi zasedli kmalu po začetku invazije.

Zalužni je sporočil, da "nadaljujejo z ofenzivo v skladu z načrtom". Od prvega oktobra je ukrajinska vojska po njegovih besedah osvobodila 40 naselij v regiji Herson.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je dejal, da želi Rusija Herson spremeniti v "mesto smrti," minirali naj bi vse, od stanovanje naprej, potem pa z druge strani reke raketirali mesto. "Tako zgleda ruski svet: prideš, oropaš, slaviš, ubiješ priče, pustiš razvaline in odideš," je zapisal na Twitterju.

Ruska vojska se umika iz ukrajinskega mesta Herson

ZDA ocenjujejo, da je v Ukrajini umrlo skupno 200.000 ljudi

Doslej je v Ukrajini umrlo več kot 100.000 ruskih vojakov, podobne izgube je verjetno imela tudi ukrajinska stran, je prav tako v sredo na srečanju gospodarskega kluba v New Yorku ocenil načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley.

Te številke, ki jih sicer ni mogoče neodvisno preveriti, so najnatančnejša ocena ZDA o žrtvah od začetka vojne v Ukrajini.

"Obojestransko je treba priznati, da zmaga v pravem pomenu besede morda ni dosegljiva z vojaškimi sredstvi, zato je treba uporabiti druga sredstva," je dejal Milley in tako nakazal, da obstajajo možnosti za pogajanja med sprtima stranema.

Po navedbah Kijeva so ruske sile med umikom minirale ceste. Foto: Reuters
Po navedbah Kijeva so ruske sile med umikom minirale ceste. Foto: Reuters

Putin za ostrejši nadzor nad finančnimi sredstvi za vojsko

Zaradi številnih poročil o neustrezni opremi ruskih vojakov v Ukrajini želi predsednik Vladimir Putin uvesti strožji nadzor nad finančnimi sredstvi za vojsko. Ruska vlada mora tako do petka predstaviti predloge za boljši nadzor nad porabo proračunskih sredstev za vojno v Ukrajini, je razvidno iz sporočila, ki ga je danes objavil Kremelj.

Po oceni ruskega predsednika je treba za izboljšanje kakovosti opreme vzpostaviti neposredno povezavo med ruskimi enotami v Ukrajini ter proizvajalci. S tem želi Kremelj med drugim preprečiti korupcijo in poneverjanje proračunskih sredstev za vojsko.

V neodvisnih ruskih medijih se namreč pojavlja veliko poročil o ruskih nabornikih, ki se pritožujejo zaradi slabe in pomanjkljive opreme. Nekateri naj ne bi imeli niti čelad ali orožja in naj bi iz lastnega žepa kupovali spalne vreče, zdravila in zimske škornje. Tudi poslanec ruske dume in član odbora za obrambo Andrej Guruljov je denimo pred časom poročal, da je izginilo poldrugi milijon kompletov osebne opreme, česar ni pojasnil nihče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posledice ruskega napada na vas Arhanelske blizu Hersona. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada na vas Arhanelske blizu Hersona. Foto: Reuters

Putina ne bo na Bali, bo pa prišel v Armenijo

Iz Moskve so sporočili, da se ruski predsednik Vladimir Putin ne bo udeležil vrha skupine držav G20 naslednji teden na indonezijskem otoku Bali, obstaja pa možnost, da bo voditelje nagovoril prek videopovezave. Namesto Putina bo na Bali odpotoval zunanji minister Sergej Lavrov.

Potrditev je sledila večmesečnim ugibanjem o Putinovi udeležbi na vrhu, ki bo potekal 15. in 16. novembra na Baliju. Lavrov je sicer julija predčasno zapustil vrh zunanjih ministrov G20, potem ko so drugi udeleženci ostro obsodili rusko agresijo proti Ukrajini.

Indonezija je bila pod pritiski zahodnih držav, da umakne povabilo Putinu in Rusijo izključi iz skupine G20, a so indonezijske oblasti sporočile, da tega ne morejo narediti, saj bi bilo za to potrebno soglasje vseh članic.

Srečanja se bo po videopovezavi udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, čeprav Ukrajina ni članica skupine G20.

Ameriški predsednik Joe Biden je Putina označil za vojnega zločinca in izključil možnost srečanja z njim na Baliju, če bi se ta tja odpravil, razen če bi srečanje z ruskim predsednikom vključevalo izpustitev v Rusiji pridržanih Američanov,

Bo pa Putin po poročanju ruske tiskovne agencije Ria 22. novembra odpotoval v Armenijo, kjer bo na dnevnem redu pogovorov z armenskim premierjem Nikolo Pašinjanom spor z Azerbajdžanom glede Gorskega Karabaha.

V Erevanu se bo Putin dan pozneje udeležil srečanja Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), vojaškega zavezništva pod okriljem Moskve, v katerem je članica Armenija, ne pa Azerbajdžan.

Kijev: Od oktobra smo osvobodili 40 naselij v Hersonski regiji