Volodimir Zelenski na obisku enot v Kupjansku. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski na obisku enot v Kupjansku. Foto: Reuters

Zelenski je obiskal območja na severovzhodu Ukrajine, ki so jih pred letom dni osvobodile ukrajinske sile, zdaj pa jih skuša ponovno zasesti ruska vojska. V pogovorih z ukrajinskimi poveljniki se je še posebej zavzel za utrjevanje utrdb na predelih, na katere med poskusom napredovanja pritiskajo ruske sile.

"V vseh večjih sektorjih, kjer je potrebna okrepitev, je treba spodbuditi in pospešiti gradnjo utrdb," je dejal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru. "To seveda pomeni, da je treba največjo pozornost nameniti Avdijivki, Marjinka in drugim sektorjem v regiji Doneck. V regiji Harkov to pomeni sektor Kupjansk in linijo Kupjansk–Liman," je pojasnil.

Rusija počasi napreduje pri poskusu zavarovanja zasedenih območij v Donecku in Lugansku, kjer je okrepila napade na več območij. Ruske okupacijske sile so na zasedenih območjih svoje linije utrdile z utrdbami in minskimi polji, kar je bil ključen dejavnik, da so zaustavili ukrajinsko vojsko med protiofenzivo, ki jo je Kijev sprožil junija.

Rusija povečuje število vojakov

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok, ki predvideva povečanje števila pripadnikov ruskih oboroženih sil za 15 odstotkov. V skladu z odlokom, ki ga je objavil Kremelj, naj bi ruska vojska odslej štela 2,2 milijona pripadnikov, od tega 1,32 milijona vojakov.

Prejšnji odlok, podpisan avgusta lani, je določal število pripadnikov ruskih sil na dva milijona, od tega 1,15 milijona vojakov.

"Povečanje polne sestave vojske je posledica vse večjih groženj naši državi, povezanih s posebno vojaško operacijo v Ukrajini in nenehno širitvijo Nata," so ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ruske vojske.

Dodali so, da se bo število pripadnikov vojske povečalo za približno 170.000 in da je to "ustrezen odgovor na agresivno dejavnost Nata". Ob tem ruska vojska ne načrtuje sprememb v sistemu naborništva ali nove mobilizacije - nepriljubljenega ukrepa, ki je lani povzročil odhod številnih mladih moških iz Rusije.

Ruske sile skušajo zavzeti Avdijivko

Od sredine oktobra so se ruske sile osredotočile na mesto Avdijivka, ki je znana po veliki koksarni in položaju na prehodu v regionalno središče Doneck 20 kilometrov proti vzhodu. Avdijivka je za kratek čas prešla pod nadzor ruskih separatistov med spopadi leta 2014, ko so zavzeli večji del na vzhodu Ukrajine. Od takrat se je obdržala v ukrajinskih rokah v veliki meri po zaslugi dobro utrjene obrambne linije z vojaškimi utrdbami.

Ukrajinski poveljnik Oleksander Štupun je dejal, da so ukrajinske sile odbile ruske napade na koksarno. "Tovarna je pod našim nadzorom. Sovražnik je tam utrpel znatne izgube," je povedal za Espreso TV, ob tem pa opozoril na ruske topniške in zračne napade znotraj in okoli mesta. "Rusi aktivno izvajajo kopenske napade, tudi z uporabo oklepnih vozil," je pojasnil.

Ruske sile skušajo zavzeti tudi mesta v okolici Bahmuta, ki so ga po večmesečnih spopadih v celoti zavzeli maja ob znatni podpori najemniške vojaške skupine Wagner.

Ukrajina napadla železniške proge v Sibiriji

Ukrajina je sporočila, da je izvedla niz usklajenih napadov na ruske železniške proge v Sibiriji.

Vir v ukrajinskih varnostnih službah je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so "Rusi znova padli v past" ukrajinske obveščevalne službe SBU, češ da je danes na železniški progi Bajkal–Amur v Burjatiji eksplodiral še en vlak z gorivom, in sicer med prečkanjem 35 metrov visokega mostu.

Po njegovih besedah gre za nadaljevanje napadov, potem ko je že v sredo zvečer odjeknila eksplozija na vlaku, ki je peljal skozi več kot 15 kilometrov dolg predor v odmaknjeni ruski republiki Burjatija.

Ruska stran zadnjega napada Kijeva še ni komentirala, je pa potrdila incident v sredo, češ da je posadka vlaka opazila dim v tankerju z gorivom in na prizorišče poklicala gasilce.

Ruski dnevnik Komersant danes ob sklicevanju na vire poroča, da so preiskovalci v zvezi s tem sprožili kazensko preiskavo in da je požar najverjetneje povzročila neznana eksplozivna naprava. Dogodek obravnavajo kot teroristično dejanje.

"Ruske posebne službe bi se morale navaditi, da so naši ljudje vsepovsod. Celo v oddaljeni Burjatiji," je za AFP danes še dejal ukrajinski vir.

Železniška proga Bajkal–Amur je dolga več kot 4000 kilometrov in teče ob meji s Kitajsko in Mongolijo.

Gre za zadnjo domnevno sabotažo na ruskem ozemlju. O njih od sprožitve agresije nad Ukrajino pogosto poročajo ruske oblasti, zanje pa večkrat okrivijo Kijev.

Prav danes so oblasti v Moskvi poročale, da so prijele rusko-italijanskega državljana, ker naj bi za ukrajinsko obveščevalno službo izvajal sabotaže na železnicah in vojaških objektih.

Skoraj že popolnoma uničena Avdijivka je prizorišče hudih spopadov. Foto: Reuters
Skoraj že popolnoma uničena Avdijivka je prizorišče hudih spopadov. Foto: Reuters

Moskva pričakuje še več let sankcij

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija predpostavlja, da bodo sankcije proti njej, ki so jih uvedli ZDA in njeni zavezniki, trajale še več let, a da vpliv ZDA na svetovno gospodarstvo upada.

Peskov se je odzval na intervju visokega ameriškega vladnega uslužbenca na področju energetskih virov Geoffreyja Pyatta za Financial Times, ki je dejal, da namerava Washington ruske prihodke od nafte in plina prepoloviti do konca desetletja.

Rusija se sicer pogosto hvali, da je njeno gospodarstvo odpornejše od pričakovanj. Po drugi strani pa se spopada z vztrajno inflacijo in pomanjkanjem delavcev. Gospodarska rast, ki je bila oktobra na letni ravni petodstotna, je večinoma temeljila na ogromnem povečanju vojaške proizvodnje, poroča Reuters.

Da bi kompenzirala upad v trgovanju z Zahodom, se Rusija obrača h Kitajski, Indiji in drugim tržiščem na Bližnjem vzhodu, v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki.

Poljaki postavili blokade na meji z Ukrajino