Posledice enega od ukrajinskih napadov na Belgorod marca letos. Foto: EPA
Posledice enega od ukrajinskih napadov na Belgorod marca letos. Foto: EPA

V zadnjem tednu je na območju v ukrajinskih napadih, ki so se okrepili pred ruskimi predsedniškimi volitvami prejšnji teden, umrlo 16 ljudi.

Gladkov je sporočil, da potekajo evakuacije več vasi, načrtujejo pa tudi evakuacijo 9000 otrok. Ob tem je pohvalil lokalno prebivalstvo, ki da se ni vdalo težkim razmeram in je vseeno odšlo na volišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski napadi na obmejne ruske regije so se okrepili med ruskimi predsedniškimi volitvami, na katerih je prepričljivo slavil predsednik Vladimir Putin. Poleg obstreljevanja pa so pretekli teden v ruske obmejne regije večkrat skušale vdreti proukrajinske milice.

Putin je na tiskovni konferenci po zmagi na volitvah v nedeljo dejal, da razmišlja o vzpostavitvi varovalnega območja na ukrajinskem ozemlju ob Belgorodu, ki so ga zasedle ruske enote, da bi preprečil nadaljnje napade.

Austin Ukrajini obljublja nadaljnjo podporo

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je zatrdil, da ZDA Ukrajine kljub blokadi ameriške pomoči Kijevu v kongresu ne bodo pustile na cedilu. Na srečanju držav skupine za stike za Ukrajino v Ramsteinu v Nemčiji je dejal, da bodo Ukrajini zagotovili vsa potrebna sredstva pri obrambi pred rusko agresijo.

"ZDA ne bodo dovolile, da Ukrajini spodleti," je dejal Austin v ameriškem letalskem oporišču Ramstein na jugozahodu Nemčije ob začetku srečanja skupine za stike, v okviru katere poteka usklajevanje obrambne pomoči Kijevu.

"Ostajamo odločeni, da Ukrajini zagotovimo vsa sredstva, ki jih potrebuje za boj proti ruski agresiji," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Bela hiša je prejšnji teden mimo kongresa napovedala 300 milijonov dolarjev vojaške pomoči za Ukrajino, ta pomoč pa je bila po besedah Austina mogoča le zaradi prihrankov pri nedavnih nakupih ameriškega obrambnega ministrstva.

Ameriški predstavniški dom, v katerem imajo večino republikanci, namreč blokira 60 milijard dolarjev vreden sveženj pomoči za Ukrajino.

Ameriške politične razprtije v volilnem letu skrbijo Ukrajino, saj ji po neuspeli lanski protiofenzivi grozi nevarnost vnovičnega ruskega napredovanja na bojišču.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek dejal, da je za Ukrajino "kritično pomembno, da kongres kmalu konča vse potrebne postopke in sprejme končno odločitev" glede pomoči Kijevu.

Austin: Rusija zapravila do 211 milijard dolarjev

Austin je danes dejal, da je bilo najmanj 315.000 ruskih vojakov ubitih ali ranjenih, odkar je Rusija februarja 2022 izvedla invazijo na Ukrajino. Rusija je po njegovih besedah tudi "zapravila" do 211 milijard dolarjev za opremo, napotitev in vzdrževanje svoje agresije proti Ukrajini.

ZDA ostajajo daleč največji donator vojaške pomoči Ukrajini, saj so od začetka ruske invazije v podporo Kijevu namenile več deset milijard dolarjev.

ZDA obljubljajo, da Ukrajine ne bodo pustili na cedilu