Uničenje v bloku v Odesi. Foto: Reuters
Uničenje v bloku v Odesi. Foto: Reuters

"Rusija se še naprej bori proti civilistom ... Eden od sovražnih brezpilotnih letalnikov je zadel stanovanjsko stavbo v Odesi. Uničenih je bilo 18 stanovanj," je v objavi na Telegramu zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Videoposnetek, ki ga je objavil Zelenski, prikazuje poškodovano večstanovanjsko hišo in več deset reševalcev, ki se prebijajo skozi morje ruševin na tleh. Pet ljudi, med njimi otroka, jim je uspelo rešiti. Po besedah Zelenskega je bil napad izveden z brezpilotnim letalnikom iranske znamke šahed. Rusija jih je v celotni vojni izstrelila več tisoč na cilje globoko v Ukrajini.

Regionalni guverner Odese Oleg Kiper je ob 8.30 po krajevnem času povedal, da jim je uspelo izpod ruševin živega izvleči moškega, ki je bil v času napada verjetno v kleti.

V regiji Harkov na severovzhodu držav je bila v ločenem napadu iz zraka uničena hiša v vasi Veliki Burluk. Po napadu je v hiši izbruhnil požar, stanovalec, starejši moški, pa je umrl, je sporočila policija.

Oblasti mesta Harkov so sporočile, da je bilo v ločenem napadu z brezpilotnikom uničenih več vozil in stanovanjskih stavb. O morebitnih žrtvah tega napada ne poročajo.

V regijah na vzhodu Ukrajine so medtem razglasili opozorilo pred zračnim napadom, saj so ukrajinske letalske sile opazile več skupin iranskih brezpilotnih letal.

V Sankt Peterburgu eksplozijo povzročil sestreljeni ukrajinski brezpilotni letalnik

V stanovanjski zgradbi v Sankt Peterburgu na zahodu Rusije pa je danes odjeknila močna eksplozija, po kateri je šest ljudi poiskalo zdravniško pomoč, 92-letno žensko pa so prepeljali v bolnišnico.

Po poročanju ruskih medijev je na zgradbo padel sestreljen ukrajinski brezpilotni letalnik. Guverner Sankt Peterburga Aleksander Beglov je sporočil, da se je incident zgodil v četrti Krasnogvardejski na severovzhodu mesta. Dodal je, da ni smrtnih žrtev in da so stanovalce evakuirali. Vzroka eksplozije ni omenil.

Stanovalci so povedali, da so najprej slišali neobičajen zvok, nato pa eksplozijo, ki ji je sledil požar. Po poročanju ruskih medijev je na zgradbo padel sestreljen ukrajinski brezpilotni letalnik, ki je nameraval napasti bližnje skladišče goriva. Tam je nameščen tudi obrambni sistem proti brezpilotnikom.

Sankt Peterburg do zdaj ni bil pogosto tarča ukrajinskih napadov, je pa Kijev pred kratkim sporočil, da se doseg ukrajinskih letalnikov povečuje.

Sirski napovedal spremembe

Novi vrhovni poveljnik ukrajinske vojske generalpolkovnik Oleksander Sirski je napovedal spremembe na poveljniških mestih. "Po treh dneh je postalo jasno, zakaj nekaterim brigadam pri enakem številu osebja, orožju in vojaški opremi uspe zadržati sovražnikove napade in zadržati svoje položaje, drugim pa ne," je na Telegramu zapisal Sirski in dodal, da je v nekatere brigade, ki so imele težave z uspešnostjo, poslal strokovnjake, v nekaterih primerih pa se je zamenjalo vodstvo. "V nekaterih primerih, ko poveljnik ne obvladuje situacije in dejanja ter ukazi neposredno ogrožajo življenje in zdravje podrejenih, sem prisiljen sprejemati kadrovske odločitve," je dejal Sirski.

Sirski je na položaju vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske na začetku februarja nasledil Valerija Zalužnega.