Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Službe za izredne razmere v regiji Krasnodar ob Črnem morju so sporočile, da ni bilo žrtev, da infrastruktura ni bila poškodovana in da ni grožnje za podjetja ali prebivalce bližnjih naselij.

Oblasti niso sporočile, kaj je bil vzrok za požar. Ruska medija Baza in Shot, ki imata po poročanju Reutersa vire v varnostnih službah, pa poročata, da je bil razlog za požar napad z brezpilotnimi letalniki.

Rafinerija je sicer 80 kilometrov vzhodno od črnomorskega pristanišča Novorosisk, ene najpomembnejših točk za izvoz nafte.

Reuters poroča, da mu poročil ni uspelo neodvisno preveriti.

Pred tem je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je ruska zračna obramba nad Črnim morjem in severozahodnim delom Krimskega polotoka uničila 36 brezpilotnih letalnikov, izstreljenih iz Ukrajine.

Ukrajina se na požar v ruski rafineriji ni odzvala, a Kijev si vse bolj prizadeva spodkopati ruske vojne napore s pogostimi napadi z brezpilotnimi napadi in sabotažami zoper rusko vojaško in transportno infrastrukturo daleč od frontne črte.

Rafinerija Afipski, ki je bila nazadnje napadena maja, lahko predela približno šest milijonov ton nafte vsako leto. Regija Krasnodar je s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, povezana s Krimskim mostom, ki je bil tudi večkrat tarča ukrajinskih napadov.