Ukrajinski vojak na fronti v bližini Donecka na vzhodu države. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak na fronti v bližini Donecka na vzhodu države. Foto: Reuters

Obrambni minister Rustem Umerov je potrdil, da je v petek v ruskem raketnem napadu umrlo več vojakov 128. gorsko-jurišne brigade Zakarpatje, čeprav točnih številk ne navaja. Kot je dejal, zahteva "celovito preiskavo te tragedije."

Po podatkih ukrajinskega strateškega poveljstva so bile v napadu uporabljene ruske balistične rakete kratkega dosega iskander; v napadu je bilo ranjenih tudi več civilistov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski meni, da bi se "incidentu lahko izognili" in zahteva kazensko preiskavo. "Vsak vojak na območju spopadov ve, kako se obnašati na odprtem prostoru in kako si zagotoviti varnost," je dejal.

Tudi številni vojaški strokovnjaki opozarjajo, da slovesnost ne bi smela potekati na območju, kjer je velika nevarnost ruskih napadov. Kot poudarjajo, bi se ukrajinski častniki morali zavedati, da ruski droni ves čas preletavajo območje in spremljajo delovanje ukrajinske vojske.

V ukrajinski vojski niso razkrili kraja napada. Eden izmed ruskih blogerjev navaja, da je bila to vas Dimitrovo na južnem bojišču, ki jo je Ukrajina leta 2016 preimenovala v Zarične, poroča BBC.

Zelenski pozval ZDA k večji finančni pomoči in povabil Trumpa na obisk

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval ZDA, naj zagotovijo Kijevu več finančnih sredstev za boj proti ruski vojski. Ukrajinske rakete so medtem zadele ladjedelnico na polotoku Krim in poškodovale rusko ladjo.

Zelenski je v pogovoru za ameriško televizijo NBC dejal, da bi lahko ameriški vojaki sčasoma sodelovali v večjem spopadu z Rusijo na evropskih tleh, če Washington ne bo okrepil finančne podpore za ukrajinsko vojsko. "Če nas bo Rusija vse pobila, bo nato napadla države Nata, vi pa boste morali poslati svoje sinove in hčere v boj," je posvaril.

Ameriški predsednik, demokrat Joe Biden, je pritisnil na ameriški kongres, naj sprejme 106 milijard dolarjev vreden zakon o porabi, pri čemer naj bi bila večina denarja namenjena za okrepitev obrambe Ukrajine, preostanek pa bo razdeljen med Izrael, indopacifiško regijo in varovanje meja. A predstavniški dom, v katerem imajo večino republikanci, je namesto tega sprejel predlog zakona, ki zagotavlja 14,3 milijarde dolarjev pomoči Izraelu, ne vključuje pa povečanja pomoči Ukrajini. Biden je že napovedal, da bo na ta zakon vložil veto.

Trump, ki je glavni republikanski kandidat za predsedniško nominacijo, nasprotuje novi finančni pomoči Ukrajini. Foto: Reuters
Trump, ki je glavni republikanski kandidat za predsedniško nominacijo, nasprotuje novi finančni pomoči Ukrajini. Foto: Reuters

Na mizi povabilo Trumpu

Zelenski je ob tem nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa povabil, da obišče Ukrajino in si na lastne oči ogleda posledice vojne, ki so jo februarja lani začele ruske sile. Trump, ki se poteguje za ponovno izvolitev v Belo hišo leta 2024, je namreč kritičen do ameriške podpore Kijevu, dejal je celo, da bi lahko vojno v Ukrajini "končal v 24 urah", če bi bil vnovič izvoljen. "Če bo Trump prišel sem, bom potreboval natančno 24 minut, da mu bom razložil, da ne more voditi te vojne. Vzpostavitev miru zaradi Putina namreč ni mogoča," je dejal Zelenski.

Ukrajinski predsednik je v soboto tudi dejal, da vojna med Izraelom in Hamasom odvrača mednarodno pozornost od spora v Ukrajini, in opozoril, da je to eden od ciljev Rusije. Prepričan je, da bo Ukrajina ta izziv obvladala. Zelenski je ob tem zavrnil navedbe vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega o zastoju v vojni z Rusijo, ki da se zdaj premika v pozicijsko oziroma statično fazo, kar naj bi koristilo Moskvi, saj bi ji to omogočilo, da obnovi svojo vojaško moč.

"Vsi postajajo utrujeni in obstajajo različna mnenja. To je jasno, vendar nismo v slepi ulici," je dejal Zelenski v soboto. Priznal je, da Rusija "nadzoruje nebo" in da zato Ukrajina nujno potrebuje vojna letala F-16 ameriške proizvodnje in napredno protiletalsko obrambo.

Ukrajinske rakete zadele ladjedelnico na polotoku Krim

Ukrajinska vojska je z vodenimi raketami napadla ladjedelnico na zasedenem polotoku Krim, pri čemer je bila po navedbah ruske strani poškodovana ladja. Ukrajina je napad v mestu Kerč potrdila in ga označila za uspešen. Poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk je zatrdil, da so pri tem uničili eno od ladij ruske mornarice.

Glede na sporočilo ruskega obrambnega ministrstva je ukrajinska vojska v soboto izstrelila 15 vodenih raket proti ladjedelnici Zaliv v Kerču, od katerih naj bi jih 13 sestrelili. Ena od raket pa je zadela ladjo in jo poškodovala, so sporočili, ne da bi navedli obseg škode ali ime poškodovane ladje. Ostanki sestreljenih raket naj bi padli tudi na bližnje pristanišče, pri čemer pa ni bilo poškodovanih, je sporočil guverner Krima Sergej Aksjonov, ki ga je po zasedbi na položaj imenovala Rusija.

Ukrajina je o napadu poročala že v soboto, danes pa potrdila podrobnosti. Kot so sporočili, so ukrajinske oborožene sile izvedle uspešne napade na "pomorsko in pristaniško infrastrukturo" v ladjedelnici v Kerču. Poveljnik ukrajinskih zračnih sil Oleščuk je v izjavi na Telegramu navedel, da je ukrajinska raketa uničila rusko ladjo. To naj bi glede na njegove besede Rusija nameravala uporabiti v Črnem morju za izstreljevanje vodenih raket nad ozemlje Ukrajine. Pred tem je objavil tudi posnetek, ki naj bi prikazoval napad na ladjedelnico na skrajnem vzhodu polotoka.

Odkar je poleti sprožila protiofenzivo, s katero želi znova pridobiti zavzeta ozemlja, Ukrajina krepi napade na Krim, da bi zmanjšala zmogljivosti ruske pomorske flote v Črnem morju. Strani sta medsebojne napade na območju še okrepili, odkar se je Moskva umaknila iz dogovora o izvozu žita, katerega cilj je bil omogočiti varen prehod civilnim tovornim ladjam z ukrajinskim žitom.