Med žrtvami napada je tudi šestletnica. Foto: Reuters
Med žrtvami napada je tudi šestletnica. Foto: Reuters

Kot je sporočil guverner Harkova Oleg Sinegubov, sta bila v napadu zadeti kavarna in trgovina v vasi Groza v okrožju Kupjansk. Napad se je zgodil ob 13.15, ko je bilo tam veliko civilistov.

Oblasti so objavile posnetke reševalcev, ki plezajo skozi tleče ruševine, medtem ko so trupla ležala ob betonskih ploščah. Kot je še pojasnil guverner, vse žrtve prihajajo iz Groze, kar pomeni, da je bilo v napadu ubitih deset odstotkov predvojnega števila vaščanov.

Sinegubov je razglasil tri dni žalovanja v harkovski oblasti. Dejal je, da gre za najhujši napad, ki so ga Rusi zakrivili v pokrajini od začetka vojaške agresije februarja lani. Gre sicer za najbolj krvavi ruski raketni napad v Ukrajini po več kot letu dni.

Po besedah ukrajinskega notranjega ministra Igorja Klimenka prvi podatki kažejo, da je bila v napadu uporabljena raketa iskander.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da v vasi ni bilo nobene vojaške tarče, rusko vojsko pa obtožilo, da je napadla v času kosila, da bi povzročila čim več žrtev. "Tam ni bilo vojaških ciljev. Gre za grozljiv zločin, katerega namen je prestrašiti Ukrajince," so zapisali na omrežju X.

Ukrajinski preiskovalci pregledujejo prizorišče napada. Foto: Reuters
Ukrajinski preiskovalci pregledujejo prizorišče napada. Foto: Reuters

"Očitno brutalen ruski zločin – raketni napad na navadno trgovino z živili, povsem namerno teroristično dejanje," je dejal ukrajinski predsednik, ki se udeležuje vrha z evropskimi voditelji v Španiji, in dodal, da je treba "ustaviti ruski teror".

"Z evropskimi voditelji se pogovarjamo zlasti o krepitvi naše zračne obrambe, o krepitvi naših sil, o zaščiti naše države pred terorizmom," je Zelenski zapisal na Telegramu in ob tem izrazil sožalje vsem, ki so v napadu izgubili sorodnike ali prijatelje.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je Rusija "namerno in barbarsko napadla civilne cilje – kavarno in trgovino v vasi Groza v okrožju Kupjansk".

ZN: Namerni napadi na civiliste so vojni zločin

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je "najostreje obsodil" napad in prek svojega tiskovnega predstavnika opozoril, da so napadi na civiliste in civilno infrastrukturo prepovedani v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in se morajo nujno končati. Ob tem je dal vedeti, da so predstavniki ZN-a na terenu prepričani, da je za napad kriva Rusija.

Napad je obsodila tudi posebna odposlanka ZN-a za humanitarne zadeve Denise Brown. Podobe tragedije je označila za grozljive. "Namerni napad na civiliste ali civilno infrastrukturo je vojni zločin," je dodala.

Sorodna novica Putin: Zahod vedno potrebuje sovražnika in brani svoje interese za vsako ceno

Da so s krvavim napadom na civiliste ruska grozodejstva "dosegla še eno mračno raven", je zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. "Rusija znova dokazuje, da ne namerava popustiti pri svojem terorju nad ukrajinskim prebivalstvom," je dodal.

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da obstreljevanje obsoja tudi Slovenija. "Družinam žrtev izrekamo sožalje, ranjenim pa želimo hitro okrevanje. Rusija bo odgovarjala za svoje vojne zločine v Ukrajini," so zapisali na omrežju X.

Napad v Hersonu

O napadu so danes poročali tudi iz pokrajine Herson na jugu Ukrajine, kjer naj bi ruske sile obstreljevale bolnišnico v mestu Berislav, je sporočil vodja regionalne vojaške uprave Oleksandr Prokudin. V napadu naj bi bila poškodovana voznik reševalnega vozila in zdravnik, smrtnih žrtev pa Prokudin ni omenjal.