Putin je krivdo za vojno v Ukrajini, kot že večkrat prej, pripisal Zahodu in predvsem ZDA. Foto: Reuters
Putin je krivdo za vojno v Ukrajini, kot že večkrat prej, pripisal Zahodu in predvsem ZDA. Foto: Reuters

"Zdi se, da so naši sogovorniki na Zahodu popolnoma pozabili, da obstajajo pojmi, kot so razumno samoomejevanje, kompromisi, pripravljenost popustiti v nečem, da bi dosegli za vse sprejemljiv rezultat," je dejal Putin na srečanju foruma Valdaj v črnomorskem letovišču Soči. "Dobesedno so obsedeni samo z eno stvarjo – zagovarjati svoje interese za vsako ceno. Če je to njihova izbira, bomo videli, kaj se bo izcimilo iz tega," je še dejal.

Medtem ko Zahod predstavlja vojno v Ukrajini kot največjo strateško napako Rusije po sovjetski invaziji v Afganistan leta 1979, pa v Kremlju vojno vidijo kot del veliko večjega boja z ZDA, ki želijo po njihovem mnenju razkosati Rusijo, se polastiti njenih virov in se nato obrniti proti Kitajski.

Sorodna novica V ruskem napadu na vas Groza na severovzhodu Ukrajine ubitih več kot 50 civilistov

Putin meni, da je Zahod sprožil vojno zaradi hegemonije ZDA, ki se ima za edinega razsodnika resnice na planetu. "Privrženost blokovskim pristopom, želja po tem, da bi svet pahnili v stanje nenehne konfrontacije med 'nami' in 'njimi', je huda dediščina 20. stoletja. Je produkt zahodne politične kulture. Zahod vedno potrebuje sovražnika."

"Nismo začeli tako imenovane vojne v Ukrajini. Nasprotno, poskušamo jo končati," je zatrdil in pojasnil, da Rusi v Ukrajini "branijo našo tradicijo, našo kulturo in naše ljudi".

Zahodni vpliv je Putin označil za velikansko Ponzijevo shemo. "Ves čas slišimo: morate, treba je, resno opozarjamo ... kakšno pravico imajo nekoga opozarjati? Mogoče je čas, da se znebijo svoje arogance in se prenehajo tako vesti do sveta. Čas je, da se opusti to razmišljanje iz obdobja kolonialne vladavine. Tega obdobja je že zdavnaj konec in se ne bo vrnilo," je dejal in zatrdil, da Rusija pristopa drugače. "Vedno smo poskušali in poskušamo ponuditi rešitve, ki upoštevajo interese vseh," pravi.

Forum Valdaj je bil ustanovljen leta 2004. Foto: Reuters
Forum Valdaj je bil ustanovljen leta 2004. Foto: Reuters

"Evropi težje kot ZDA"

Ruski predsednik je prepričan, da bodo ZDA še naprej finančno podpirale Ukrajino kljub sporom v ameriškem kongresu, ki je potrdil predlog o začasnem podaljšanju financiranja vlade v zameno za izključitev finančne pomoči Kijevu. "Sčasoma bodo verjetno našli denar ali pa ga natisnili," je dejal Putin.

"Kar zadeva Evropo – položaj je težji, ker če smo v ZDA priča gospodarski rasti ... je položaj v Evropi veliko slabši," je dejal Putin, ki je za Evropo dejal, da lahko še naprej podpira Ukrajino, a le "za ceno, da se njeno gospodarstvo in življenje državljanov evropskih držav še poslabšata".

Sorodna novica Putin: Za nesrečo Prigožinovega letala morda krive ročne bombe, pri Wagnerju našli ogromno kokaina

"Rusko gospodarstvo prenese večjo vojaško porabo"

Glede stanja ruskega gospodarstva meni, da je dovolj močno, da zdrži vojno. "Imamo stabilno situacijo," je dejal in napovedal, da se lahko rusko gospodarstvo spopade z večjo vojaško porabo za financiranje vojne v Ukrajini tako zdaj kot v prihodnjih letih. Izdatki za vojsko bodo namreč prihodnje leto znašali kar tretjino vseh proračunskih izdatkov Rusije.

Če se je rusko gospodarstvo lani skrčilo za 2,1 odstotka, pa bo letos po Putinovih besedah okrevalo in premagalo izzive, ki jih predstavljajo sankcije.

"V celoti gledano imamo stabilno in vzdržno situacijo. Premagali smo vse težave, ki so nastale po uvedbi sankcij proti nam, in začeli naslednjo stopnjo razvoja," je dejal.

Putin je priznal, da se Rusija spopada z velikim pomanjkanjem delovne sile, vendar je dejal, da imata centralna banka in vlada orodja za reševanje kakršnih koli težav.

Putin za vojno krivi Zahod