Ruski napadi v Ukrajini so se v zadnjih tednih znova okrepili. Foto: Reuters
Ruski napadi v Ukrajini so se v zadnjih tednih znova okrepili. Foto: Reuters

"6. novembra bo Narodni umetniški muzej v Odesi dopolnil 124 let," je na omrežju Telegram sporočil Oleg Kiper, guverner regije Odesa. "Na predvečer 6. novembra so Rusi 'čestitali' našemu arhitekturnemu spomeniku z izstrelkom, ki je zadel bližino." Kot je pojasnil, so poškodovane stene objekta, razbitih je nekaj oken.

Kiper je pozneje povedal, da je bilo nad mestom uničenih 15 od 22 brezpilotnih letalnikov, ki jih je izstrelila Rusija, njihov cilj pa je bilo pristanišče. Poškodovanih je bilo več stanovanjskih stolpnic, zagoreli so skladišče in tovornjaki z žitom, kar so takoj pogasili.

Po navedbah notranjega ministrstva je bila v napadu poškodovana 20-nadstropna stolnica in več kot 20 vozil.

Ni jasno, ali so zgradbe in tovornjake zadeli letalniki ali padajoče ruševine. Rusija se na ukrajinske navedbe ni odzvala.

Ukrajinske zračne sile so v izjavi zapisale, da je Rusija izstrelila štiri različne rakete, brezpilotna letala in rakete pa so izstrelili s polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Andrej Jermak, vodja predsednikovega urada, je nakazal, da je bil napad odgovor na ukrajinske napade na Krim. "To je njihov podli odgovor na realnost – ukrajinski Krim bo demilitariziran, brez črnomorske flote in vojaških oporišč Rusov," je dejal.

Sorodna novica V ruskem napadu na ukrajinsko brigado umrlo več vojakov. Zelenski zahteva kazensko preiskavo.

Narodni umetniški muzej Odesa v eni najstarejših palač v mestu je pred vojno hranil več kot 10.000 umetnin, vključno s slikami nekaterih najbolj znanih ruskih in ukrajinskih umetnikov poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja. Mestni svet v Odesi je objavil videoposnetek, ki prikazuje poškodovana okna in ruševine.

Na ulici blizu muzeja je napad pustil nekaj metrov globoko luknjo. Po navedbah mestnih oblasti je bila tam ena oseba poškodovana. Kot je še povedal guverner, je vseh pet poškodovanih iz okolice mesta hospitaliziranih.

Kot smo poročali, je bilo v nedeljo v ruskem napadu med slovesno podelitvijo nagrad vojakom ukrajinske 128. gorsko-jurišne brigade ubitih 28 vojakov, 53 jih je bilo ranjenih, je sporočil ukrajinski poslanec Mihailo Volinec. Predsednik Volodimir Zelenski zahteva kazensko preiskavo.

Zelenski: Neodgovorno bi bilo izpeljati volitve

Zelenski je nato v večernem videonagovoru dejal, da bi bilo neodgovorno pogovarjati se o izvedbi volitev v Ukrajini, medtem ko v državi divja vojna. "Vsi razumemo, da je v vojnem času, ko se soočamo z veliko izzivi, popolnoma neodgovorno razpravljati o temah, kot so volitve."

Zelenski zavrnil možnost pogajanj z Rusijo