Posledice ruskega napada v Pokrovsku. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada v Pokrovsku. Foto: Reuters

V napadu na mesto Pokrovsk so bili ubiti najmanj štirje ljudje, še 34 jih je bilo ranjenih, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil Vadim Filaškin, ukrajinski guverner delno zasedene pokrajine Doneck na vzhodu države, ki si jo je Moskva pred časom enostransko priključila.

"To je eden najobsežnejših napadov na civiliste v zadnjem času. Njegove končne posledice še niso znane," je povedal Filaškin in dodal, da sta še v dveh ločenih napadih na območju Donecka umrla dva civilista.

Ruska vojska je izvedla tudi napad na skladišče v mestu Odesa ob obali Črnega morja, pri čemer je izbruhnil velik požar, najmanj štirje ljudje so bili ranjeni.

Ruske sile so izvajale zračne napade tudi v delu sosednje Hersonske oblasti na skrajnem jugu Ukrajine, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, medtem ko večji del nadzoruje ruska vojska. Pri tem je bil ubit 40-letnik, so sporočile ukrajinske regionalne oblasti.

Dva človeka sta bila ubita tudi v Harkovski oblasti blizu ruske meje na severu Ukrajine, potem ko sta z avtomobilom zapeljala na rusko protitankovsko mino.

Oblasti v Kijevu medtem priznavajo, da ruske sile v Donecku na vzhodu Ukrajine še vedno napredujejo, medtem ko jih izčrpana ukrajinska vojska le s težavo zadržuje.

Ukrajinske oblasti so ob tem danes obtožile rusko vojsko, da uporablja prepovedano kemično orožje. Moskva in Kijev si sicer tovrstne obtožbe izmenjujeta vse od začetka vojne v Ukrajini.

Nedeljski napad se je zgodil na eni od plaž Sevastopola. Foto: EPA
Nedeljski napad se je zgodil na eni od plaž Sevastopola. Foto: EPA

Rusija posvarila ZDA zaradi ukrajinskega napada na Krim

Rusko zunanje ministrstvo je ameriško veleposlanico Lynne Tracy poklicalo na pogovor zaradi nedeljskega napada Ukrajine na Krim, saj so prepričani, da so zanj odgovorne ZDA. Ob tem so posvarili ZDA pred posledicami.

Ameriški veleposlanici so dejali, da Washington nosi enako odgovornost kot Kijev za to grozodejstvo in da napad ne bo ostal nekaznovan.

Sorodna novica V ukrajinskem napadu na Krim ubiti trije otroci. Rusija odgovornost pripisala ZDA.

Podobno so sporočili iz Kremlja, ko so ZDA posvarili pred posledicami. Govorec Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem obtožil Washington, da ubija ruske otroke.

"Vpletenost Združenih držav, neposredna vpletenost, zaradi katere so bili ubiti ruski civilisti, ne more ostati brez posledic," je novinarjem dejal Peskov. "Kakšne bodo te posledice, bo pokazal čas."

Rusija je sporočila, da je Ukrajina v nedeljo v napadu na Sevastopol uporabila raketo dolgega dosega, ki so jo dobavile ZDA in naj bi bila opremljena s kasetnim strelivom. Raketa je zadela območje pristaniškega mesta s peščenimi plažami in hoteli. Ubitih je bilo pet ljudi, med njimi trije otroci, ranjenih je bilo okoli 150 ljudi.

Podoljak: Krim je legitimen cilj

Ruski predsednik Vladimir Putin je ta mesec na srečanju z novinarji kritiziral dobavo orožja dolgega dosega Ukrajini od Zahoda in posvaril pred posledicami. Peskov je danes spomnil na te besede Putina in dodal, da podatke o ciljih za ukrajinske napade zagotavljajo zahodne države.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je medtem na družbenih omrežjih sporočil, da je Krim Ukrajina in da mora Rusija zapustiti polotok z večinskim ruskim prebivalstvom, ki si ga je priključila leta 2014. Svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak pa meni, da je Krim legitimen vojaški cilj.