Posledice napada v vasi Obuhivka v regiji Dnepropetrovsk. Foto: Reuters
Posledice napada v vasi Obuhivka v regiji Dnepropetrovsk. Foto: Reuters

Pet ljudi je umrlo, ko je raketa zadela stanovanjski objekt v mestu Zaporožje, je povedal lokalni guverner Jurij Malaško. Še ena ženska je umrla v napadu v bližini Dnipra, pa je sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko.

Malaško je pojasnil, da je Rusija izvedla šest raketnih napadov na mesto Zaporožje. "Število žrtev nočnega terorističnega napada v Zaporožju se je povečalo na pet," je še zapisal na Telegramu.

Reševalne službe so potrdile, da so ruski izstrelki uničili tri nadstropja stavbe. Med reševanjem so iz ruševin potegnili trupla treh ljudi, ki so prej veljali za pogrešane. Še pet ljudi, ki so utrpeli poškodbe, pa so odpeljali v bolnišnice.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu na napad opozoril, da Rusija še naprej vodi vojno proti civilistom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proruski guverner delno zasedene ukrajinske regije Vladimir Rogov je prek Telegrama krivdo za žrtve pripisal ukrajinski vojski, češ da je "nespretnost" njene zračne obrambe povzročila eksplozijo, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

V napadu na Dnepropetrovsk je bilo po Klimenkovih navedbah uničenih osem stavb, pri čemer je umrla 31-letna ženska, še štiri osebe pa so bile ranjene.

Ruska obramba naj bi sestrelila 28 letalnikov

Medtem je o novih ukrajinskih napadih z brezpilotnimi letalniki poročala tudi ruska zračna obramba. Ta je po lastnih navedbah sestrelila 28 letalnikov nad Črnim morjem in obmejnima regijama Kursk in Belgorod. Neimenovani viri ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform so sicer zatrdili, da so ukrajinski letalniki 18-krat zadeli enega od oporišč ruske vojske v Kursku.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo tudi, da je zračna obramba sestrelila dve ukrajinski raketi, ki sta bili namenjeni na polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Napad po trditvah Moskve ni povzročil žrtev ali škode.

Kijev si je že dolgo časa prizadeval za dobavo ameriških raket ATACMS. Foto: AP
Kijev si je že dolgo časa prizadeval za dobavo ameriških raket ATACMS. Foto: AP

Zelenski: Prvič smo uporabili raketo ATACMS

Ukrajina je v vojni z Rusijo prvič uporabila ameriško raketo dolgega dosega tipa ATACMS, je sporočil Zelenski, medtem ko ruski predsednik Vladimir Putin meni, da to ne bo spremenilo razmer na bojišču.

Zelenski je v večernem nagovoru pojasnil, da so se rakete ATACMS izkazale kot zelo natančne, pri čemer ni navedel časa ali kraja, kje so bile uporabljene. Po nekaterih ugibanjih je ukrajinska vojska s temi raketami v noči na torek napadla letalski oporišči na zasedenih ozemljih vzhodne Ukrajine.

V Beli hiši so izrazili prepričanje, da bodo rakete tega tipa bistveno okrepile ukrajinske sile. Kot je dejala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost, imajo rakete, ki so jih ZDA "nedavno" poslale v Ukrajino, doseg do 165 kilometrov.

Zelenski se je v nagovoru tudi neposredno zahvalil Washingtonu za rakete, rekoč da se dogovori z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom uresničujejo.

"Vojna je vojna"

Dobavo sodobnih raket je že komentiral ruski predsednik, ki je dejal, da gre napako, zaradi katere bodo ruske sile izpostavljene novim grožnjam, a to po njegovem mnenju ne bo spremenilo razmer na bojišču v Ukrajini.

"Prvič, to seveda povzroča škodo in ustvarja dodatno grožnjo. Drugič, te napade bomo seveda lahko odvrnili. Vojna je vojna," je dejal Putin na novinarski konferenci med obiskom na Kitajskem. "A kar je najpomembnejše, v osnovi nimajo zmogljivosti, da bi se sploh spremenile razmere na stični črti. To je nemogoče, to lahko zagotovo trdimo. To je še ena napaka ZDA, iz več razlogov hkrati," je še dodal.

Tudi ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je v današnjem odzivu novo ameriško vojaško pomoč Kijevu označil za hudo napako.

Antonov je v skladu s preteklimi ruskimi odzivi na zahodno vojaško pomoč Ukrajini obsodil odločitev Washingtona o dobavi raket dolgega dosega. "Posledice tega ukrepa, ki je bil javnosti namerno prikrit, bodo zelo resne," je zapisal v izjavi.

Ukrajinska vojska je v torek sporočila, da je preteklo noč napadla letališči na vzhodu države, ki sta pod nadzorom Rusije. V operaciji, ki so jo v Kijevu označili za uspešno, so ukrajinske sile po lastnih navedbah uničile več ruskih helikopterjev v Berdjansku in Lugansku.

Proruski guverner Zaporožja Vladimir Rogov je, tako kot nekateri vplivni ruski vojaški blogerji, trdil, da so na prizorišču napada v Berdjansku našli ostanke rakete ATACMS.