Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruska tiskovna agencija Tass, ki je poročala o statistkah obrambnega ministrstva, eliminirane opredeljuje kot ubite.

Sorodna novica Problematika prostovoljnih tujih borcev: brez izkušenj, brez nadzora, brez zadržkov

Podatki Moskve kažejo na to, da v številu žrtev med tujimi borci na ukrajinski strani prednjačijo Poljaki. Kot navaja ministrstvo, so ruske sile namreč eliminirale 1497 od skupno 2960 poljskih državljanov.

Na drugem mestu je s 1042 borci Gruzija, pri čemer naj bi jih bilo ubitih nekaj več kot polovica. Gruzijcem nato sledijo borci iz ZDA, Kanade in Združenega kraljestva.

Slovencev naj bi bilo pet, pri čemer niso navedeni med žrtvami.

V vladnem uradu za komuniciranje so pojasnili, da trditev ruskega obrambnega ministrstva o prisotnosti slovenskih državljanov na ukrajinskih bojiščih ni možno preveriti, ker da ta ne navaja imen. Kot pa so dodali, so se v preteklosti že pojavili podobni seznami, za katere se je pozneje izkazalo, da so lažni.

Po navedbah Moskve so v Ukrajini plačanci tako rekoč z vsega sveta, med sosedami Slovenije pa naj bi s 335 borci in kar 152 žrtvami prednjačila Hrvaška.

Tuji borci so v Ukrajino pripotovali že takoj po začetku ruske invazije, pri čemer so njihovi motivi zelo različni. Stroka sicer opozarja, da gre za problematično vprašanje, saj mnogi pridejo brez vsakršnih vojaških izkušenj, spet drugi so (preveč) željni akcije, številni so skrajneži, sivo je tudi področje, kaj se zgodi, če jih zajamejo ruske sile ali če zagrešijo vojne zločine.

Ameriški think tank Brookings Institute priznava, da so včasih vzgibi za prostovoljni boj v tujini "junaški", "a so tudi pogosto napaka, tuje vlade pa ne bi smele spodbujati tovrstnega zasebnega bojevanja". Ob tem poudarja, da je vojaško ozadje tujih borcev precej mešano. "V mnogih primerih so zagnani, a neusposobljeni in ne pripotujejo dobro oboroženi. Željni so spopada in (v primeri džihadistov) mučeništva, a na splošno malo prispevajo k vojaškim silam soborcev, še posebej v primerih, kjer je vojska dovolj številčna. Večina jih konča kot topovska hrana," sklenejo pri Brookingsu.