Borci Wagnerjeve enote naj bi se takole fotografirali pred znakom za vas Krasna Gora. Foto: Reuters
Borci Wagnerjeve enote naj bi se takole fotografirali pred znakom za vas Krasna Gora. Foto: Reuters

Bahmut je že mesece tarča ostrih spopadov. Prvi mož ukrajinske vojske Valerij Zalužni je v soboto dejal, da mesto ostaja v ukrajinskih rokah in da skušajo stabilizirati bojne položaje okoli njega. Danes pa je v zvočnem sporočilu Prigožin dejal, da so Wagnerjeve enote zavzele Krasno Goro, vas, ki je imela pred vojno 600 prebivalcev. Reuters ni mogel neodvisno potrditi navedb.

Kot je še dejal Prigožin, se njegove enote bojujejo v radiju 50 kilometrov okoli Bahmuta, če bo mesto zasedeno, ga bodo zasedli Wagnerjevi borci. Ob tem je dodal, da se skupina Wagner ne bojuje drugje na severu ali jugu.

Prigožin je predtem v enem od redkih intervjujev dejal, da bi lahko Rusija potrebovala dve leti za vzpostavitev nadzora nad celotnima regijama Lugansk in Doneck, kar naj bi bil glavni cilj Moskve v ukrajinski vojni.

Sorodna novica Prigožin: Rusija potrebuje dve leti za celoten nadzor nad območji Doneck in Lugansk

Zelenski odpustil namestnika poveljnika nacionalne garde

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto izdal odlok o odpustitvi Ruslana Dziube, namestnika poveljnika nacionalne garde. Ob tem je napovedal, da bo nadaljeval čistke v vladnih vrstah. Kot je znano, so v zadnjih tednih v boju proti korupciji in drugim nečednostim oblasti odpustile več deset uradnikov. EU je boj proti korupciji poudarila kot eno od zahtev za vstop Ukrajine v EU. Zelenski je v najnovejšem dnevnem nagovoru poudaril, da je še posebej treba prevetriti obrambno ministrstvo, vendar pa ni poimensko omenil Dziube. Dejal je, da se je srečal s sodelavci iz obrambnega in pravosodnega sektorja, s katerimi je razpravljal o tem, kako zaščititi institucije pred poskusi zmanjšanja njihove učinkovitosti, tako znotraj vrst in zunaj institucije.

"Pri teh dejavnostih ne gre za posamezne epizode ali kriminalne postopke. Država bo nadaljevala modernizacijo institucij. Treba je zagotoviti neoporečnost delovanja državnih struktur," je dejal o boju proti korupciji.

Ukrajinski obrambni minister Reznikov, ki se mu stolček močno maje, je v četrtek dejal, da so lani disciplinske ukrepe izrekli več sto uradnikom na ministrstvu in v vojski. Znova je poudaril, da ni nobene tolerance korupcije.