Vodja Wagnerja je v intervjuju zatrdil, da nima nobenih političnih ambicij, potem ko je pred kratkim kritiziral vojaško vodstvo zaradi napak v vojni v Ukrajini. Foto: AP
Vodja Wagnerja je v intervjuju zatrdil, da nima nobenih političnih ambicij, potem ko je pred kratkim kritiziral vojaško vodstvo zaradi napak v vojni v Ukrajini. Foto: AP

"Kolikor razumem, moramo zapreti Doneck in Lugansk in to bo načeloma ustrezalo vsem za zdaj," je dejal vodja zloglasne najemniške vojske v pogovoru z ruskim blogerjem Semjonom Pegovom in dodal, da bi po njegovih ocenah za ta cilj potrebovali od leta in pol do dveh let.

"Če moramo priti do Dnepra, bo to trajalo približno tri leta," je povedal Prigožin, pri čemer je imel v mislih obsežno območje vzhodno in južno od reke Dneper, ki teče od severa proti jugu in nekako razpolavlja Ukrajino.

Moskva si je za cilj "posebne vojaške operacije", kot uradno imenujejo vojaško agresijo na Ukrajino, zadala nadzor nad dvema regijama na vzhodu države, ki ju je skupaj s Hersonom in Zaporožjem lani septembra nezakonito razglasila za ruske republike.

Zasebna najemniška vojaška skupina Wagner je v ospredju nekaterih najsrditejših spopadov ruskih sil z ukrajinsko vojsko, kot je v zadnjih mesecih bitka za Bahmut v Donecku, kjer pa vseeno ni prišlo do pomembnejšega premika frontne črte.

Prigožin je dejal, da izgube med rekrutiranimi zaporniki niso nič večje kot pri ostalih Wagnerjevih vojakih. Foto: Reuters
Prigožin je dejal, da izgube med rekrutiranimi zaporniki niso nič večje kot pri ostalih Wagnerjevih vojakih. Foto: Reuters

Prigožin je dejal, da Rusija mora zavzeti Bahmut, ni pa želel povedati, kako blizu tega cilja so. "Verjetno je še prezgodaj reči, da smo blizu tega. Veliko cest vodi ven in manj notri. Ukrajinski vojaki so dobro izurjeni ... in kot v vsakem velikem mestu ga je nemogoče zavzeti vsega. Ampak delamo dobro," je dejal Prigožin.

V pogovoru se je izognil kritiki ruskega vojaškega vodstva, potem ko je konec decembra odmevala njegova izjava, da so pripadniki Wagnerja zaslužni za zmago v bitki za Soledar, ki je v ruske roke padel po večmesečnih spopadih, v čemer so nekateri videli kritiko ruskega vodenja vojne v Ukrajini.

Po besedah Prigožina je pomembno, da se vojaško vodstvo zaveda razmer na fronti in položaja vojakov. "Torej, če gre general v jarek in se tam pogovarja z vojaki, bodo izjemno presenečeni in zelo zadovoljni. Za njih bo to dovolj za zavedanje, da niso tam sami s svojimi težavami," je pojasnil.

ZDA ocenjujejo, da ima Wagner v Ukrajini okoli 50.000 svojih pripadnikov, od tega jih je 10.000 pogodbenih vojakov in 40.000 zapornikov, ki so bili rekrutirani iz ruskih zaporov v zameno za obljube o zmanjšanju kazni. Washington obtožuje Wagner obsežnih grozodejstev in kršitev človekovih pravic, kar pa Prigožin zavrača.

Kot je še povedal v intervjuju, so prenehali z novačenjem zapornikov, in ob tem zanikal, da bi jih izkoriščali za topovsko hrano, kot poročajo na zahodu. Zatrdil je, da so izgube med zaporniki približno enake kot pri drugih njegovih vojakih.

Kijev: Ohranjamo nadzor nad Bahmutom

Ukrajinska vojska ohranja nadzor nad Bahmutom, ključnim mestom v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, ki je že več tednov v središču hudih spopadov ukrajinskih in ruskih oboroženih sil, je sporočil vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni.

"Kljub stalnemu pritisku sovražnika še naprej nadzorujemo Bahmut in sprejemamo ukrepe za stabilizacijo frontne črte v okolici tega mesta," je Zalužni povedal v današnjem telefonskem pogovoru z načelnikom štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil, generalom Markom Milleyjem.

Zalužni je dejal, da so razmere v regiji Donecku zelo napete in da Rusija na tem območju izvaja do 50 napadov na dan.

Po njegovih besedah intenzivni boji potekajo tudi v okolici mest Vugledar in Marijinka. "Na nekaterih odsekih fronte nam je uspelo ponovno zavzeti prej izgubljene položaje in se tam utrditi," je povedal ukrajinski vrhovni poveljnik.

Zalužni je dejal še, da se je Milleyju zahvalil za podporo Washingtona in pohvalil ameriškega generala za razumevanje ukrajinskih potreb v boju proti Rusiji. Dodal je, da ukrajinske sile potrebujejo dodatne zaloge orožja in streliva.

Ukrajinska stran se pripravlja na rusko ofenzivo, ki naj bi jo Moskva sprožila v nekaj tednih. Foto: Reuters
Ukrajinska stran se pripravlja na rusko ofenzivo, ki naj bi jo Moskva sprožila v nekaj tednih. Foto: Reuters

Obsežne poškodbe na energetskem omrežju

Po navedbah ukrajinske strani so ruske sile v petek izstrelile približno 100 raket, glavni cilj obsežnih napadov pa je bila energetska infrastruktura. Po navedbah IAEA-ja so morali izklopiti enega izmed reaktorjev jedrske elektrarne v Hmeljnickem.

Po besedah ukrajinskega premierja Denisa Šmigalja je bilo v petek začasno onesposobljenih kar 75 odstotkov zmogljivosti termoelektrarn in 44 odstotkov zmogljivosti jedrskih elektrarn, Kljub temu ima po njegovih besedah "večina Ukrajincev dostop do ogrevanja, vode in elektrike".

Ukrajinski minister za energijo German Galuščenko je sporočil, da so bili v napadih z raketami in brezpilotnimi letalniki poškodovani energetski objekti v šestih pokrajinah. Oblasti so zaradi napadov ukazale začasno prekinitev oskrbe z električno energijo po državi. Samo v regiji Harkov sicer še vsaj 150.000 gospodinjstev ostaja brez električne energije, v napadih v tej regiji pa je bilo ranjenih sedem ljudi, navaja britanski BBC.

Guardian poroča, da so ukrajinske sile po navedbah tamkajšnjih oblasti v petek v regiji Herson streljale več kot 60-krat. V napadih so bili ranjeni trije ljudje. Samo mesto Herson so ruske sile napadle 16-krat.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, ki je v prvi fazi vojne na pogajanjih vodil ukrajinsko delegacijo, je izključil možnost pogajanj.

Ukrajinski generalštab je objavil najnovejše podatke, iz katerih je razvidno, da naj bi do zdaj umrlo 136.880 ruskih vojakov, samo v zadnjem dnevu 1140. Te navedbe niso neodvisno potrjene.

London: Ruske sile prodirajo proti Bahmutu

Britansko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da ruske enote prodirajo proti strateško pomembnemu Bahmutu, ki ga skušajo obkoliti, pri prodiranju proti Vuhledarju na jugu pa ne napredujejo. V neuspelem napadu naj bi zapustili več kot 30 oboroženih vozil. Ob tem so tudi navedli, da naj bi se novačenje skupine Wagner iz vrst zapornikov končalo zaradi nesoglasij skupine z ruskim obrambnim ministrstvom. Kot je znano, so zapornikom, ki bodo na bojišču preživeli najmanj pol leta, obljubili izpustitev. Po ameriških navedbah je Wagner na ukrajinska bojišča odpeljal 40.000 zapornikov, ki naj bi predstavljali veliko večino borcev skupine.

Galina Danilčenko, rusko nastavljena županja Melitopolja, je danes dejala, da je v nočnem streljanju ukrajinskih sil na mesto umrl en človek, dva sta ranjena, je sporočila.

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da bo med 20. in 22. februarjem obiskal Poljsko, kjer se bo srečal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, govoril pa bo tudi z voditelji devetih držav iz Vzhodne Evrope, ki so članice Nata.

V doneški oblasti začetek nove ruske ofenzive