Ukrajinski vojak na frontni črti pri Bahmutu. Foto: AP
Ukrajinski vojak na frontni črti pri Bahmutu. Foto: AP

Predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da je ukrajinska vojska v okolici Zaporožja v zadnjih 72 urah močno napredovala v boju proti ruskim enotam. Dodal je, da so v Kijevu sicer priznali, da protiofenziva na jugu, s katero želijo razbiti ruski kopenski koridor do polotoka Krim, poteka počasneje od napovedi. "A v zadnjih dneh so dosegli uspeh v boju z rusko obrambo," je dodal.

V začetku tedna je ukrajinska vojska sporočila, da je zavzela vas Robotine v regiji Zaporožje. Na jugu Ukrajine je sicer ruska vojska zgradila zapleten sistem jarkov in predorov, ki jih branijo minska polja in protitankovske betonske ovire.

Na severovzhodu pa so ruske sile ponovno zavzele ozemlje, ki ga je Ukrajina osvobodila vzhodno od Harkova, poroča BBC. Šlo naj bi za položaje v bližini mesta Kupjansk.

Spomnimo, Kijev je sprožil protiofenzivo, potem ko je od zaveznikov z Zahoda dobil naprednejše orožje. Vendar je njihov napredek počasen, Kijev pa še naprej poziva države Nata, naj jim zagotovijo tanke, opremo za razminiranje in bojna letala, zlasti ameriška bojna letala F-16.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v četrtek okrcal tiste, ki kritizirajo počasen napredek ukrajinskih sil. "Vsem kritikom svetujem, naj utihnejo, pridejo v Ukrajino in poskušajo sami osvoboditi en kvadratni centimeter ozemlja," je dejal na srečanju zunanjih ministrov EU-ja v Španiji. Obenem je zatrdil, da ukrajinske sile napredujejo, a da je boj zelo hud.

Ukrajina prevzela odgovornost za napad na Pskov

Ukrajina je medtem prevzela odgovornost za nedavni napad z brezpilotnimi letalniki na letališče v Pskovu, brezpilotniki, ki so ga izvedli, pa so po navedbah vodje ukrajinske obveščevalne službe Kirila Budanova vzleteli z ruskega ozemlja. V Kijevu sicer trdijo, da lahko s svojim orožjem dosežejo do 1500 kilometrov oddaljene cilje na ruskem ozemlju.

Budanov je v petek na družbenih omrežjih sporočil, da so brezpilotniki, ki so bili uporabljeni v napadu na letališče v Pskovu, 70 kilometrov vzhodno od ruske meje z Estonijo, vzleteli z ruskega ozemlja.

"V napadu smo zadeli štiri ruska vojaška transportna letala IL-76. Dve letali sta popolnoma uničeni, dve pa resno poškodovani," je dodal in zatrdil, da je uničena letala uporabljalo rusko obrambno ministrstvo, z njimi pa prevažalo vojaški tovor in vojake.

To je prvič, da so v Kijevu priznali, da njihovi pripadniki delujejo na ozemlju Rusije, od koder so v zadnjem času poročali o več napadih z brezpilotniki, ter domnevnih sabotažah.

Ukrajina naj bi nedavno napadla tudi vojaško letališče na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014. V Moskvi so sicer ta teden sporočili, da ruski vojaški strokovnjaki ugotavljajo, od kod vzletajo ukrajinski brezpilotniki.

Sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov pa je za ukrajinski radio zatrdil, da je orožje, ki ga uporabljajo na ruskem ozemlju, ukrajinskega izvora. "Ukrajina aktivno dela na programu za izstrelke in brezpilotna letala, zato tudi cilji, oddaljeni do 1500 kilometrov, naj ne bi bili več težava," je dejal Danilov.

Ob tem je poudaril, da Ukrajina napada le vojaške cilje, odgovornost za napade na rafinerije nafte in druge objekte pa je pripisal Rusiji.

Po besedah župana Moskve Sergeja Sobjanina se je v petek nov napad z brezpilotniki zgodil tudi v ruski prestolnici. Ruski mediji so poročali, da so na moskovskih letališčih Domodedovo in Vnukovo za nekaj časa zaustavili letalski promet.

Krimski most je bil že večkrat tarča napadov, fotografija je iz sredine julija. Foto: Reuters
Krimski most je bil že večkrat tarča napadov, fotografija je iz sredine julija. Foto: Reuters

Rusija trdi, da je preprečila napad na krimski most

Rusija pa je sporočila, da je ponoči uničila tri podvodne brezpilotnike, s katerimi je želela ukrajinska stran napasti most na polotok Krim. Kot je zjutraj na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so okoli 2. ure v Črnem morju uničili en podvodni dron, katerega tarča je bil most na Krim, pred tem pa so v petek uničili še dve taki plovili brez posadke.

Rusija si je ukrajinski polotok Krim nezakonito priključila leta 2014, nato pa ga je leta 2018 z ruskim ozemljem povezala z 18 kilometrov dolgim cestnim in železniškim mostom. Ta je v preteklosti že bil tarča napadov, ti pa so v zadnjih mesecih vse pogostejši. Prejšnji mesec so krimske oblasti sporočile, da so ruske sile nad mostom sestrelile tri ukrajinske rakete, medtem ko je bil v julijskem napadu poškodovan cestni del mostu.