Robotine. Foto: Reuters
Robotine. Foto: Reuters

"Rusi so izvedli zračni napad na vas Gogoleve v poltavski regiji," je na družbenih omrežjih zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Dodal je, da so bili med mrtvimi in ranjenimi večinoma zaposleni v naftni rafineriji, ki je bila tarča ruskega napada.

Ukrajina je medtem sporočila, da so njene sile osvobodile jugovzhodno vas Robotine, približno 80 kilometrov južno od Zaporožja, kjer se osredotočajo na ofenzivo proti utrjenim obrambnim položajem ruske vojske.

"Osvobodili smo vas Robotine. Naše sile napredujejo jugovzhodno od Robotin in južno od Male Tokmačke," je povedala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Ukrajinska vojska je že prejšnji teden sporočila, da je dvignila ukrajinsko zastavo v vasi, a da so na njene sile še vedno streljali.

Operacije ukrajinskih sil potekajo v okviru protiofenzive, ki se je začela junija. Ukrajinski vojaki se skušajo prebijati skozi več kilometrov široke ruske obrambne linije, sestavljene iz jarkov in minskih polj. Njihov napredek je bil sicer doslej precej omejen, kar je v zadnjih mesecih spodbudilo tudi politične razprave o uspešnosti protiofenzive, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija na svojem ozemlju sestrelila brezpilotna letalnika

Rusija je ponoči sestrelila dva brezpilotna letalnika v regiji Brjansk, blizu meje z Ukrajino, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Moskva je za napad okrivila Kijev.

Z ruskega ministrstva so sporočili, da jim je uspelo preprečiti poskus Kijeva, da izvede napade z brezpilotnimi letalniki na poslopja v Rusiji.

Navedb ni bilo mogoče neodvisno preveriti, piše nemška tiskovna agencija DPA. Za zdaj ni poročil o škodi ali žrtvah.

Rusko ministrstvo je sporočilo tudi, da je ruska zračna obramba sestrelila ukrajinsko manevrirno raketo nad Črnim morjem blizu polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Zadnjih nekaj tednov Rusija vse pogosteje poroča o napadih z brezpilotnimi letalniki na svojem ozemlju. Podobno so napade na območju Brjanska in Kurska odbili že v nedeljo.

Poljska in baltske države zahtevajo odhod wagnerjevcev iz Belorusije

Poljska in baltske države so danes od Belorusije zahtevale, naj izžene pripadnike ruske najemniške vojske Wagner s svojega ozemlja, je danes sporočil poljski notranji minister Mariusz Kaminski in opozoril na nevarnost, ki jo predstavlja navzočnost Wagnerja. Države so Minsk pozvale tudi, naj nezakonite priseljence vrne v njihove matične države.

"Režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka smo pozvali, naj nemudoma izžene skupino Wagner iz Belorusije," je po srečanju s kolegi iz Litve, Latvije in Estonije dejal Kaminski.
"Morajo zapustiti našo regijo. Bojimo se incidentov, tudi oboroženih incidentov, v katere bi bili vključeni ti plačanci," je nadaljeval. Opozoril je, da je v Belorusiji več tisoč wagnerjevcev, med katerimi so tudi kriminalci, izpuščeni iz ruskih zaporov. "To je velika skupina, ki je sposobna vsega," je še dodal.

Prav tako je beloruske oblasti opozoril, da bodo "v primeru kritičnega incidenta na meji z Belorusijo zaprti vsi mejni prehodi, ki so še vedno odprti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki skupine Wagner so se lahko v Belorusijo preselili v okviru dogovora, doseženega ob posredovanju Lukašenka, s katerim je bil končan njihov poskus upora konec junija. Od takrat številni wagnerjevci prihajajo v Belorusijo, natančneje v oporišče, ki leži nekaj manj kot sto kilometrov jugovzhodno od prestolnice Minsk. Tam naj bi usposabljali beloruske vojake.