Termoelektrarna v Energodarju v Ukrajini. Foto: EPA
Termoelektrarna v Energodarju v Ukrajini. Foto: EPA
Sorodna novica Ruski napadi poškodovali ukrajinsko energetsko omrežje. Ukrajina napadla rusko skladišče nafte.

Ukrajinsko ministrstvo za energijo je sporočilo, da je bila v napadih poškodovana oprema v objektih elektrodistributerja Ukrenergo v Zaporožju in Lvovu. Dodalo je, da sta bila v Zaporožju ranjena dva zaposlena, ki so ju prepeljali v bolnišnico.

Ukrenergo je pozneje napovedal, da bodo zaradi napadov danes med 14. uro (13. uro po srednjeevropskem času) in polnočjo (23. uro po srednjeevropskem času) po vsej Ukrajini prekinitve v oskrbi z električno energijo.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je Rusija v napadih uporabila taktične bombnike in letalnike ter da so sestrelili 13 brezpilotnikov in 12 raket.

Po podatkih ministrstva za energijo v Kijevu je bil to osmi obsežen ruski napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v zadnjih treh mesecih. Pred tem so o večjem napadu poročali v noči na četrtek, ko je bila poškodovana ena elektrarna, sedem ljudi pa je bilo ranjenih.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so ruske sile izvedle napade, katerih cilj naj bi bili "ukrajinski energetski objekti, ki poganjajo proizvodnjo orožja", in skladišče streliva, ki so ga ukrajinski vojski priskrbele zahodne zaveznice. Dodalo je, da so zadeli vse zastavljene cilje.

Rusija je v več kot dveh letih vojne v Ukrajini z raketami in letalniki ohromila ukrajinske zmogljivosti za proizvodnjo električne energije in prisilila Kijev, da uvede redukcije elektrike in uvozi zaloge iz Evropske unije.

Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bila v ruskih napadih doslej uničena polovica ukrajinskih energetskih zmogljivosti. Zelenski je ta teden dejal, da morajo biti vse bolnišnice in šole v Ukrajini čim prej opremljene s solarnimi paneli. "Storili bomo vse, da se ruski poskusi izsiljevanja glede ogrevanja in elektrike ne bodo izšli," je dejal v četrtek.

Več žrtev medsebojnega obstreljevanja

Medtem je bilo v ruskem obstreljevanju v Donecku ubitih pet civilistov, je sporočil tamkajšnji ukrajinski guverner Vadim Filaškin. En civilist je bil po navedbah oblasti ubit tudi v Zaporoški oblasti, v Hersonski pa je bil v napadu z brezpilotnikom ubit policist.

Tarča ruskega obstreljevanja je bila tudi vzhodna ukrajinska pokrajina Harkov. "Po prvih podatkih reševalcev sta bili ubiti dve osebi," je na omrežju Telegram zapisal guverner Oleg Sinegubov. Ranjenih je najmanj 15 ljudi.

Na ruski strani so ugotovili štiri smrtne žrtve ukrajinskih napadov. V mestu Doneck in bližnjem kraju Gorlivka so bili v napadu s kasetnim strelivom ubiti trije moški, je sporočil proruski guverner Donecka Denis Pušilin. Še en moški je bil ubit v ukrajinskem obstreljevanju ciljev v obmejni ruski pokrajini Belgorod, pa je sporočil tamkajšnji guverner Vjačeslav Gladkov.