Scholz v bundestagu. Foto: EPA
Scholz v bundestagu. Foto: EPA

V govoru v Beli hiši je predsednik ZDA Biden še poudaril, da gre pri dobavi tankov za zaščito ukrajinskega ozemlja, in ne za grožnjo Rusiji. Zahvalil se je Nemčiji za odobritev dobave tankov leopard in ponovil, da so zaveznice pri obrambi Ukrajine popolnoma enotne.

ZDA bodo na priporočilo ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina Ukrajini poslale 31 abramsov, je naznanil Biden, pri čemer je ameriške tanke označil za najzmogljivejše tanke na svetu. Dodal je še, da bodo ZDA Ukrajini zagotovile tudi ustrezno usposabljanje.

Za številko 31 se je odločil, ker gre za število tankov v ukrajinskem tankovskem bataljonu, je pred Bidnom novinarjem razložil predstavnik njegove vlade. "Ukrajinci potrebujejo trajne zmogljivosti za odvračanje in obrambo pred rusko agresijo," je dejal Biden

Prav tako je potrdil, da je v jutranjih urah opravil petstranski telefonski pogovor z voditelji Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije ter zatrdil, da so pri zaščiti Ukrajine popolnoma enotni. Preden bodo tanki abrams prispeli v Ukrajino, bo sicer trajalo več mesecev.

Nemčija je dobavila leoparde Poljski. Foto: Reuters
Nemčija je dobavila leoparde Poljski. Foto: Reuters

Scholz zagovarja svojo odločitev

Nemški kancler Olaf Scholz je zagovarjal odločitev vlade o odobritvi dobave tankov leopard Ukrajini. V nagovoru poslancem bundestaga je pojasnil, da je Nemčija v podporo Ukrajini storila, kar je treba, je pa ob tem posvaril pred stopnjevanjem konflikta z Rusijo.

"V vsem, kar počnemo, moramo vedno jasno povedati, da delamo, kar je treba in mogoče, da podpremo Ukrajino, a da hkrati preprečujemo, da bi vojna prerasla v vojno med Rusijo in Natom," je dejal Scholz v parlamentu. "To načelo bomo upoštevali še naprej," je zatrdil.

Nemški mediji so že v torek zvečer poročali, da naj bi nemški kancler po večtedenskem pritisku vendarle privolil v dobavo bojnih tankov leopard 2 Kijevu.

Cilj Nemčije je čim prej opremiti dva bataljona s tanki leopard 2, v prvem koraku bo Berlin zagotovil 14 tankov. Kot so še sporočili iz Berlina, se bo usposabljanje ukrajinskih vojakov začelo čim prej, Nemčija bo zagotovila logistiko in strelivo. Ob tem so še dejali, da bodo v kratkem izdali tudi dovoljenja državam, ki želijo tanke poslati Ukrajini. Nemčija mora namreč kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov.

Model tanka 2A6 je novejša in bolj izpolnjena različica modela 2A4, katerih dobavo Ukrajini sta že napovedali Poljska in Finska.

Na čivk namestnika ukrajinskega zunanjega ministra, ki se je za leoparde zahvalil, a dodal, da bi potrebovali še bojna letala, pa se je Scholz odzval, da tega ne bodo storili: "Oba z ameriškim predsednikom sva se strinjala, da ne bomo uvedli območja prepovedi letenja nad Ukrajino. To stališče se ni spremenilo in se tudi ne bo."

In še: "V nobenem primeru ne bomo v Ukrajino poslali vojakov."

Kijev: Naslednji korak je tankovska koalicija

V Kijevu so pozdravili odločitev nemške vlade, da ukrajinskim silam dobavi bojne tanke leopard in da izda dovoljenje tudi drugim državam, da storijo enako. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je potezo Berlina označil za prvi korak. "Prvi korak glede tankov je bil storjen. Naslednji korak je 'tankovska koalicija'. Potrebujemo veliko leopardov," je na družbenih omrežjih zapisal Jermak.

Sorodna novica Zelenski podpisal zakon, ki zaostruje kazni za neposlušne vojake. Dezerterjem grozi do 12 let ječe.

Odziv Kremlja

"Ta izjemno nevarna odločitev prestavlja konflikt na novo raven konfrontacije in je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla," je v odzivu na nemško potezo dejal ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev.

Po njegovih besedah se Nemčija in njene zahodne partnerice ne prizadevajo za diplomatsko rešitev spora, temveč – nasprotno – stavijo na njegovo zaostrovanje. "Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma" v drugi svetovni vojni, je dejal Nečajev.

"Tehnološko je to neuspešen načrt. To je precenjevanje potenciala, ki ga bo to dodalo ukrajinski vojski. Ti tanki gorijo kot vsi drugi. So le zelo dragi," je novinarjem danes, še pred nemško potrditvijo, dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Golob pozdravil odločitev Nemčije glede dobave tankov

Premier Robert Golob je pozdravil odločitev Nemčije glede dobave tankov leopard Ukrajini, a ob tem podaril, da gre za izrazito nemško notranjepolitično vprašanje. "Vesel sem, da so se tako odločili," je dejal Golob. "Ne verjamem, da bo to imelo odločilen vojaški vpliv, je pa to zelo močno simbolno sporočilo." Nemčija po njegovih besedah s to odločitvijo na neki način "požiga mostove, ki jih je držala odprte".

Kijev je skupaj z več zahodnimi državami, med drugim s Poljsko, že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dostaviti več evropskih držav.

Evropske zaveznice pozdravile odločitev Berlina

V Varšavi menijo, da bo to pripomoglo k ustavitvi Rusije, v Londonu pa so jo označili kot pravo odločitev v prizadevanjih, da Ukrajina zmaga v vojni. Odločitev so pozdravili tudi v Parizu.

Poljski premier Mateusz Morawiecki se je zahvalil Nemčiji, ker je odobrila dobavo tankov leopard 2 Ukrajini in hkrati zagotovila eno četo teh tankov iz svojih zalog.
"Hvala, kancler Olaf Scholz. Odločitev o pošiljanju leopardov v Ukrajino je velik korak k ustavitvi Rusije. Skupaj smo močnejši," je tvitnil Morawiecki.

Britanski premier Rishi Sunak je odločitev Nemčije označil za "pravo odločitev". To je bila "prava odločitev Natovih zaveznikov in prijateljev", je na Twitterju sporočil Sunak, čigar vlada je prav tako napovedala dobavo 14 bojnih tankov challenger 2 Ukrajini.

Zelenski danes praznuje 45. rojstni dan. Foto: EPA
Zelenski danes praznuje 45. rojstni dan. Foto: EPA

"Skupaj s challengerjem 2 bodo okrepili ukrajinsko obrambno ognjeno moč," je dejal. "Skupaj krepimo prizadevanja, da zagotovimo, da bo Ukrajina zmagala v tej vojni in zagotovila trajen mir," je prepričan britanski premier.

Odločitev Berlina so pozdravili tudi v Parizu. Francija meni, da to "širi in krepi" podporo, ki jo je Pariz v začetku meseca zagotovil Kijevu z dobavo lahkih oklepnih vozil AMX10-RC, so sporočili iz Elizejske palače.

Soledar v ruskih rokah

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da so po več mesecih hudih bojev nadzor nad Soledarjem pustili ruskim silam, ukrajinske enote pa so se umaknile.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je fregata Admiral Gorškov preizkusila svoje udarne zmogljivosti v zahodnem Atlantskem oceanu. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je fregata izvedla računalniško simulacijo hipersonične rakete Cirkon, ki ima doseg 900 kilometrov.

Nemčija bo Ukrajini poslala bojne tanke leopard 2